Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΦΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ: Την εκτέλεσαν και παρέδωσαν ενημερωτικό

Το ρολόι της ΔΕΗ με το ενημερωτικό...
Tο κράτος έκοψε το ρεύμα και τη ζωή από τετραπληγική Χανιώτισσα ηλικίας 56 ετών στη συνοικία της Νέας Χώρας. Η Ευτυχία Ποποδάκη, τετραπληγική την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε χθες την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η μηχανική υποστήριξη διακόπηκε. Η άτυχη γυναίκα λίγη ώρα μετά έφυγε από τη ζωή.

Οι συγγενείς της γυναίκας προχώρησαν σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για...
το θάνατό της, επιρρίπτοντας ξεκάθαρες ευθύνες στο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ζήτησαν και την ιατροδικαστική εξέταση της σορού της. Ο γιος της Ανδρέας Ποποδάκης ανέφερε σε ΜΜΕ:

«Υποβάλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και του ΔΕΔΔΗΕ και του υπαλλήλου ακόμα που έκοψε το ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν να κόβουν το ρεύμα σε μια γυναίκα που ζούσε χάρη στην υποστήριξη μηχανήματος.

»Χωρίς τεχνική υποστήριξη η μητέρα μου είχε μια ώρα ζωής, καθώς τόσο διαρκούσε η μπαταρία». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι οφειλές για το ρεύμα είχαν πληρωθεί στο ακέραιο και μόνο ο τελευταίος μήνας δεν είχε εξοφληθεί, όπως επίσης και το «χαράτσι».

...και τα μηχανήματα που κρατούσαν στη ζωή την 56άχρονη
Το συνολικό κόστος του τελευταίου λογαριασμού και του «χαρατσιού» δεν ξεπερνούσε τα 800 ευρώ.

«Το μεσημέρι μάς ειδοποίησε η γυναίκα που προσέχει τη μητέρα μου ότι αφού έλειψε για μια ώρα από το σπίτι για σοβαρό λόγο και επέστρεψε σε αυτό, βρήκε τη μητέρα μου νεκρή. Την παρέλαβε ασθενοφόρο και την πήγε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Οταν πήγαμε σπίτι εμείς είδαμε ότι το ρολόι της ΔΕΗ είχε ανοιχθεί, είχε γίνει διακοπή και είχε μπει ένα ενημερωτικό αυτοκόλλητο της ΔΕΗ. Το ρεύμα έκλεισε μια ώρα περίπου πριν από το θάνατο της μητέρας μου», τόνισε ο Ανδρέας Ποποδάκης.

Η γυναίκα ήταν τετραπληγική εδώ και 15ετία, παραμένοντας στο κρεβάτι και υποστηριζόταν με ιατρικά μηχανήματα. Πριν από λίγους μήνες τα «Χανιώτικα νέα» είχαν αναδείξει με δημοσίευμά τους το κόψιμο της αγροτικής σύνταξης που έπαιρνε η γυναίκα από τον ΟΓΑ, με την αιτιολογία ότι εμφανιζόταν να διαθέτει ανθοπωλείο, το οποίο όμως είχε κλείσει από το 1994!

Η οικογένεια της Ευτυχίας Ποποδάκη είχε κάνει ένσταση στον ΟΓΑ, ο διοικητής του οποίου είχε ενημερωθεί και μετά τα δημοσιεύματα υποσχέθηκε να εξετάσει την ένσταση.

Από την 1η Απριλίου που έγινε η εξέταση της ένστασης μέχρι και σήμερα ο ΟΓΑ δεν είχε ενημερώσει για την τύχη της. Η γυναίκα βασιζόταν σε αυτή τη σύνταξη προκειμένου να καλύπτει τα υψηλά ιατρικά της έξοδα (μηχάνημα αναπνευστικό κ.ά.).

** Να παρέμβει εισαγγελέας

Χθες το βράδυ σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης τόνισε την ανάγκη εισαγγελικής εξέτασης της υπόθεσης. «Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσάς μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει. Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή. Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Από enet