Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δεύτερη χρεοκοπία για την Αργεντινή

Μήνυμα υπέρ της προσπάθειας της προέδρου Κίρχνερ
από το κίνημα San Martin (φωτ: AFP)
Για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας καθώς οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας και των πιστωτών τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία», υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Η κατάσταση πάντως δεν αναμένεται να προκαλέσει χάος στη λατινοαμερικάνικη χώρα όπως είχε συμβεί το 2001. Οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν αλλά σίγουρα η κατάσταση δεν θα είναι...
θετική σχολίασε ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ.

Το σχέδιο της τελευταίας στιγμής, για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε και όπως ανέφερε ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ σύντομα η Αργεντινή "θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής". Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, "των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών" κα συμπλήρωσε ¨:"οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα.

Οι επενδυτές δηλαδή τα αμερικανικά hedge funds που αγόρασαν φτηνά το χρέος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας κατηγορούνται από την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεζ ότι εκμεταλλεύτηκαν τη δεινή κατάσταση ώστε να βγάλουν μεγάλα κέρδη και τώρα αρνούνται περικοπή αυτού του κέρδους. Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Το δικαστήριο μπλόκαρε την καταβολή χρημάτων από πλευράς Αργεντινής προς πιστωτές που είχαν έρθει σε ανεξάρτητη συμφωνία με τη χώρα έως ότου υπάρξει συμφωνία με τα αμερικανικά hedge funds, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση καθώς η Αργεντινή αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος στις τιμές που είχαν συμφωνηθεί το 2001.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ο οποίος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής στην κατηγορία SD της επιλεκτικής χρεοκοπίας ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος στους ομολογιούχους, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του.

Ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας, θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, αναφέρει το Ρόιτερς.

Από enet