Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Γην και ύδωρ στους ιδιώτες

Tο δ.σ. της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, χωρίς να κάνει καμία τεχνικοοικονομική μελέτη, ούτε καν να κοινοποιήσει το ενδιαφέρον της, έκλεισε συμφωνία με εταιρείες παραδίδοντάς τους πελατολόγιο, εργαζόμενους, εργοστάσιο τυποποίησης και προϊόντα (λάδι, ελιές και εσπεριδοειδή) έναντι μιας προμήθειας προς τον συνεταιρισμό.

Παράθυρο στους ιδιώτες άνοιξε η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας μετά την αποδεδειγμένη, όπως φαίνεται, αδυναμία των διοικήσεων να διευθετήσουν...
τα του οίκου τους.

Παρά το γεγονός πως η Ενωση διαθέτει μια σεβαστή περιουσία, τα χρέη της είναι πολλά –η παρούσα διοίκηση έκανε λόγο για περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από την προηγούμενη– και αποφασίστηκε πως η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες είναι μονόδρομος.

Στην υπόθεση αυτή αντιδρούν –μάλλον κατόπιν εορτής– και αφού στο σχετικό Δ.Σ. που αποφάσισε τη συμφωνία δεν… άνοιξε μύτη, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών της Μεσσηνίας, θεωρώντας πως αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.

Κατά τη συμφωνία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με τη νέα περίοδο, ο συνεταιρισμός «Ενωση» παραχωρεί με ενοίκιο και για 20 χρόνια τις εγκαταστάσεις του στην εταιρεία «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» που έχει έδρα την Πιερία και η οποία και θα αναλάβει το έργο της τυποποίησης των προϊόντων του έναντι προμήθειας προς τον συνεταιρισμό (0,10 ευρώ το κιλό για τις ελιές και 0,08 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο).

Οι πρώτες 100.000 ευρώ θα αντιστοιχούν σε ενοίκιο, ενώ οι παραγωγοί θα πληρώνονται με την παράδοση των προϊόντων τους. Ως στόχος τίθεται η τυποποίηση και εμπορία 5.000 τόνων ελαιολάδου και 1.500 τόνων ελιάς μετά την πρώτη πενταετία. Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της σταφίδας.

Την ίδια ώρα η «Ενωση» ετοιμάζεται να συμφωνήσει και με την εταιρεία Agrifreda, με έδρα την Εδεσσα, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των εσπεριδοειδών.

Το θέμα είναι -όπως γράφτηκε τις τελευταίες μέρες και στον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας- πως δεν έγινε τεχνικοοικονομική μελέτη για το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά ούτε και δήλωση ενδιαφέροντος στην οποία ενδεχομένως να ήθελαν να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Ενωσης», Κ. Κατσούλης, σε δηλώσεις του για τη συνεργασία στο λάδι, τόνισε πως «είναι πολύ καλή εταιρεία και κάνει καλή δουλειά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού, «η δραστηριοποίηση των δύο εταιρειών μέσω του συνεταιρισμού στη Μεσσηνία αναβαθμίζει τη δραστηριότητά του, δίνει διέξοδο στις αγορές και στα προϊόντα και προσφέρει σιγουριά στους παραγωγούς για τις πληρωμές και για τη διάθεση των προϊόντων τους στο παρόν αλλά και στο μέλλον».

Οι όροι της συμφωνίας

Αυτό βέβαια που κάνει εντύπωση από τους όρους της συμφωνίας με την «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» είναι πως ουσιαστικά όλη τη δουλειά την κάνει η «Ενωση» και υποθέτουμε πως οι ιδιώτες προσφέρουν τις «γνωριμίες» στο εξωτερικό. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας τον πρώτο όρο της μεταξύ τους συμφωνίας:

«Ο συνεταιρισμός παραχωρεί στην «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» τα δικαιώματα χρήσης στις δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου και στη γραμμή εμφιάλωσης, με όλα τα παρελκόμενα, στη γραμμή συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς, στις δεξαμενές συντήρησής τους με όλα τα παρελκόμενα επίσης, την απόλυτη χρήση των σημάτων, δικαιωμάτων και πιστοποιήσεων που διαθέτει στο χημείο και γραφειακούς χώρους για διάστημα 20 ετών».

Και πιο κάτω διαβάζουμε άλλον όρο που αναφέρει πως «ρητά συμφωνείται ότι η «Ενωση» αναλαμβάνει την υποχρέωση να δανείσει και δανείζει το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και ελιάς στον δεύτερο των εδώ συμβαλλομένων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ειδικότερη σύμβαση δανεισμού εργαζομένων, ο δε δεύτερος των εδώ συμβαλλομένων αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει το παραπάνω προσωπικό με τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που προβλέπονται στη σύμβαση δανεισμού».

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός πως ολόκληρο το πελατολόγιο της «Ενωσης» μεταφέρεται στην «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.», είναι απορίας άξιον ποιον βολεύει τελικά αυτή η συμφωνία.

Ανάλογοι όροι προβλέπονται και στη συμφωνία της «Ενωσης» για τα εσπεριδοειδή. Χαρακτηριστικά, στη συμφωνία μεταξύ της «Ενωσης» και της Agrifreda αναφέρονται τα εξής: 1. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει εσπεριδοειδή από την περιοχή της Μεσσηνίας αποκλειστικά για λογαριασμό της Agrifreda και σε ποσότητες που η ίδια ζητά στην αρχή κάθε περιόδου συλλογής τους. 2. Οι τιμές θα συμφωνούνται μεταξύ των δύο μερών ένα μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η «Ενωση» διατυμπανίζει πως οι τιμές θα είναι ανώτερες από αυτές που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια και πως τουλάχιστον 2 εκατ. κιλά προϊόντος θα πηγαίνουν στην εταιρεία. Πώς φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα βέβαια όταν οι όροι δεν αναφέρουν συγκεκριμένους αριθμούς (προϊόντων, τιμών) είναι ένα ζήτημα. Τουλάχιστον η Agrifreda θα χρησιμοποιήσει τα δικά της μηχανήματα για την επεξεργασία των προϊόντων.

Του Δημήτρη Τερζή από efsyn