Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Προς κ.Κικίλια

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Θα μας επιτρέψετε να πάρουμε μέρος (με τον δικό μας τρόπο…) στο κυβερνητικό πανηγύρι και το αντίστοιχο τηλεοπτικό σόου για τη σύλληψη του Μαζιώτη. Για τον οποίο, πάντως, δεν έχουμε ακούσει, ακόμα, ποιος είχε την πολιτική ευθύνη (ή μήπως δεν υπάρχει τέτοια;) για το γεγονός ότι – όπως και ο Χρ. Ξηρός – είχε αποδράσει.
   
Στο θέμα μας: Μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις μελών...
της Χρυσής Αυγής, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχαν σπεύσει να εκδώσουν πορίσματα ερευνών που είχαν διεξαγάγει σχετικά με το ενδεχόμενο διείσδυσης ή διασύνδεσης του νεοναζιστικού μορφώματος με τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την Αστυνομία.
   
Το μεν πόρισμα των στρατιωτικών Επιτελείων που μιλούσε για «μηδενική διείσδυση» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις έγινε κουρελόχαρτο σχετικά νωρίς: Άμα τη εμφανίσει κορυφαίου στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στη θέση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με την Χρυσή Αυγή. Ο συγκεκριμένος αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστράτηγου και είχε διατελέσει διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων…
   
Όσο για το πόρισμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχυριζόταν κι αυτό ότι  «από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν» διαπιστώθηκε ότι «δεν συγκροτούνται πυρήνες ή αδιαφανείς φράξιες ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης». Μάλιστα…
   
Φαίνεται ότι η κατάσταση είναι «ελαφρώς» διαφορετική. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 11 και πρώην σύμβουλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Αναστασία Τσουκαλά, πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2013,  έδωσε δυο διαλέξεις στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
   
Όπως αποκάλυψε η ίδια η κυρία Τσουκαλά (περιοδικό «Unfollow», τεύχος 30, http://unfollow.com.gr/print/13486-elasxa/) η εμπειρία της κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Στις διαλέξεις εκείνο που συνάντησε ήταν δόκιμους αξιωματικούς, οι οποίοι δήλωσαν παρουσία των εκπαιδευτών τους - που παρέμειναν απολύτως αμέτοχοι – ότι δεν δέχονταν πως οι μετανάστες ήταν ίσοι με τους Έλληνες. Στην δική της παρατήρηση ότι η αποδοχή της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων, με βάση φυλετικά ή εθνοτικά κριτήρια, δεν προσιδιάζει στη δημοκρατία αλλά σε καθεστώτα αυταρχικά και ολοκληρωτικά, σε καθεστώτα φασιστικού τύπου, η απάντηση που έλαβε (και η οποία απέσπασε τα θυελλώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου των δοκίμων) ήταν: «Μα, είμαστε φασίστες. Και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;»…
   
Εξίσου θυελλώδη ήταν τα χειροκροτήματα των δοκίμων όταν άλλος συμφοιτητής τους δήλωσε ότι «ο αστυνομικός έχει κριτικό πνεύμα και δεν μπορεί παρά να εφαρμόσει μόνο τους νόμους εκείνους με τους οποίους συμφωνεί»… Στην σχετική παρατήρηση της καθηγήτριας προς τους φοιτητές  ότι αύριο ως αστυνομικοί έχουν χρέος να εφαρμόζουν το Σύνταγμα στο οποίο θα έχουν ορκιστεί, η απάντηση που έλαβε – εν μέσω νέων θυελλωδών χειροκροτημάτων – ήταν ότι «ο όρκος στο Ευαγγέλιο δεσμεύει μόνο τους χριστιανούς και όχι τους φασίστες που, συνήθως, είναι παγανιστές»...
   
Η ενημέρωση που έλαβε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ από την κυρία Τσουκαλά για όλα αυτά τα «δημοκρατικά» ήταν άμεση. Ωστόσο η κλήση της να καταθέσει στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διατάχτηκε έγινε μόλις πριν από λίγες βδομάδες και μετά από την παρέλευση ενός ολόκληρου χρόνου από τα συμβάντα, στις 20 Μαίου 2014…
   
Με αφορμή το ρεπορτάζ του περιοδικού, το όλο ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση που κατατέθηκε προς τον κ.Κικίλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ωστόσο το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να εντοιχιστεί, να περιχαρακωθεί εντός των τειχών της Βουλής και μάλιστα των θερινών της τμημάτων. Ο κ.Κικίλιας, ως διάδοχος του κ.Δένδια, οφείλει να απαντήσει και να δώσει την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα στην απάντησή του:
   
Γιατί η έρευνα καθυστέρησε επί ένα ολόκληρο χρόνο; Που βρίσκεται σήμερα η έρευνα; Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος να μιλάμε όχι για «σταγονίδια» αλλά ακόμα και για φασιστικά «φυτώρια» μέσα στην Αστυνομία; Πώς έχουν τοποθετηθεί επί των καταγγελιών οι αξιωματικοί – εκπαιδευτές των δοκίμων; Και ποια είναι, τελικά (και εμπράκτως) η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ σε διακηρύξεις του τύπου: «Μα, είμαστε φασίστες. Και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;»…

Από enikos