Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στα διεθνή δικαστήρια η Ελλάδα για τα υποβρύχια που γέρνουν

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, το Ελληνικό Δημόσιο μηνύει τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems και την αραβική Abu Dhabi Ma, εταιρείες από τις οποίες προμηθεύτηκε τα υποβρύχια, και ζητάει αποζημίωση 7 δισ. ευρώ.

Στο Διεθνές Διοικητικό Δικαστήριο θα φτάσει η χώρα μας το σκάνδαλο με τα τέσσερα υποβρύχια που παραμένουν αγκυροβολημένα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεκαπέντε χρόνια μετά τη σύναψη της συμφωνίας, και οδήγησαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 7 δισ. ευρώ για γερμανικά υποβρύχια που δεν έχουν σαλπάρει ποτέ», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει κάνει προσφυγή πολλών δισ. εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες...
αμυντικές εταιρείες της Γερμανίας που πούλησε στη χώρα 4 υποβρύχια με μια πολύπλοκη συμφωνία που έγινε σύμβολο των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας».

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο (200 σελίδων), η Ελλάδα επικαλείται πως λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των υποβρυχίων διακυβεύθηκε η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και υπονομεύθηκε η θέση της στο ΝΑΤΟ.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα υποβρύχια, συμπληρώνει η Telegraph, οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός υπουργού Άμυνας και στην παραίτηση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Telegraph παραθέτει και δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που υπογραμμίζει: «Αν υπάρχει μία χώρα που έχει επωφεληθεί από τα τεράστια ποσά που σπαταλά η Ελλάδα για την Άμυνά της, αυτή είναι η Γερμανία».