Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Νύχτα ρίχνουν μπετά στις Σκουριές

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ 
Προβληματισμό προκάλεσε στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης.

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Χωρίς άδειες έχουν ξεκινήσει τη θεμελίωση του εργοστασίου και έχουν στηθεί τα σίδερα για τις κολόνες, ύψους περίπου 10 μέτρων Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Χωρίς άδειες έχουν ξεκινήσει τη θεμελίωση του εργοστασίου και έχουν στηθεί τα σίδερα για τις κολόνες, ύψους περίπου 10 μέτρων Μέλη των επιτροπών αγώνα διέβλεπαν πίσω από την τοποθέτηση αυτή έναν πιο ενεργό ρόλο...
τού μέχρι τώρα αμέτοχου υπουργείου, στο θέμα των εξορύξεων. Οχι μόνο για τη Χαλκιδική και τις Σκουριές, αλλά και για τις άλλες περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη που αντιμετωπίζουν την απειλή της μετατροπής τους σε περιοχές εξόρυξης χρυσού.
Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Χωρίς άδειες έχουν ξεκινήσει τη θεμελίωση του εργοστασίου και έχουν στηθεί τα σίδερα για τις κολόνες, ύψους περίπου 10 μέτρων
Αν και η αρμοδιότητα για τα μεταλλεία χρυσού ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, ένα μέρος που έχει να κάνει με αδειοδοτήσεις, νόμους και διατάξεις, ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το οποίο, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα από τους υποστηρικτές των εξορύξεων για καθυστερήσεις. Τώρα αντίθετα, και με τις διαδικασίες «fast-track» με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τις λεγόμενες επενδύσεις, όσοι εναντιώνονται στις εξορύξεις χρυσού εκφράζουν φόβους ότι ο Ν. Δένδιας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Απ' την άλλη μεριά όμως υπάρχει μια νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Αριστοτέλη, στην οποία έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι 10 ενεργά μέλη του αντιμεταλλευτικού κινήματος, ενώ ακόμη 6 θεωρούνται προσκείμενα σε αυτό. Οπότε, θεωρείται βέβαιο ότι ο δήμος θα είναι παρών και θα ασκεί έλεγχο σε κάθε θέμα που τον αφορά σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και τις επιπτώσεις της στη ζωή και στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων.

Σε αυτή την αλλαγή, που έχει ήδη προκύψει από τις εκλογές, αλλά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αποδίδουν μέλη του αντιμεταλλευτικού κινήματος τη βιασύνη της «Eldorado Gold» και της «Ελληνικός Χρυσός» να χτίσουν, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, το εργοστάσιο εμπλουτισμού μέσα στο εργοτάξιο των Σκουριών. Εργασίες που σταμάτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης μετά από καταγγελίες των κατοίκων ότι το εργοστάσιο χτίζεται κανονικά χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες.

Επίσκεψη

Μετά από τις καταγγελίες, ο Π. Γιαννάκης έδωσε εντολή να επισκεφτεί το εργοτάξιο σήμερα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων για να διαπιστώσει αν οι καταγγελίες ευσταθούν. Αυτό που θα δουν είναι ότι έχει ξεκινήσει η θεμελίωση του εργοστασίου κι έχουν στηθεί τα σίδερα για τις κολόνες, ύψους περίπου 10 μ., σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων. Κάτι που διαπίστωσαν και όσοι ανέβηκαν στο σημείο, στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Μερικές μέρες νωρίτερα, η Επιθεώρηση Μεταλλείων είχε σταματήσει ακόμη μία δραστηριότητα της εξόρυξης. Τις εργασίες για την κατασκευή φράγματος στο Λάκκο Καρατζά, για τη δημιουργία λίμνης απόθεσης των λυμάτων από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Μεταλλείων (1634/04-06-2014) οι εργασίες διάνοιξης δρόμου στο Λάκκο Καρατζά από την Ελληνικός Χρυσός δεν διαθέτουν άδεια, είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε μετά από έντονες πιέσεις και καταγγελίες κατοίκων σε εισαγγελία, Αστυνομία, επιθεωρητές περιβάλλοντος και την επιθεώρηση μεταλλείων, που τελικά ανάγκασαν τους επιθεωρητές μεταλλείων να κάνουν αυτοψία στην περιοχή και να σταματήσουν τις εργασίες της εταιρείας.

Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής φαίνεται να κερδίζουν ακόμη μία μάχη. Αυτή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, που μετατρέπει την περιοχή τους σε μεταλλευτική. Μετά από έντονες αντιδράσεις, στις οποίες προστέθηκαν και αυτές των Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρου Καλαφάτη, του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού, του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δριβελέγκα, και του Γιάννη Μπουτάρη, πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ θα πάρει πίσω το προς ψήφιση νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδικάζει τη ΒΑ Χαλκιδική σε μεταλλευτική περιοχή, μη λαμβάνοντας καν υπόψη τον τουρισμό της περιοχής, τους περίπου 600.000 επισκέπτες το χρόνο στο Αγιον Ορος, αλλά και την όποια προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, πέραν της μεταλλευτικής. 

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ από enet