Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Kαταστολή και απολύσεις μετά τον ανασχηματισμό

H νέα κυβέρνηση έδειξε με τον πιο άγριο τρόπο τις διαθέσεις της τόσο προς τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, όσο και προς 45 εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Ελλάδος που απολύθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες μαζικές απολύσεις.

Με βίαιο τρόπο κατέστειλαν οι αρχές τη διαμαρτυρία των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, έξω από...
το κτίριο του ΥΠΟΙΚ, στην οδό Νίκης.
 
Συγκεκριμένα, οι καθαρίστριες λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης και ύστερα απότην -αρνητική γι' αυτές- απόφαση του Αρείου Πάγου, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου. Ωστόσο εκεί τις περίμενε διμοιρία των ΜΑΤ που τις εμπόδιζε να προχωρήσουν προς την πόρτα του κτιρίου. 
Φωτογραφία: Μάριος Βαλασόπουλος – «Εφημερίδα των Συντακτών»
Οι καθαρίστριες έσπασαν τον κλοιό και προσέγγισαν την είσοδο, όμως εκεί ανέμεναν νέες δυνάμεις των ΜΑΤ. Τότε έπεσαν τα ρολά και ασφάλισαν οι πόρτες του κτιρίου, ενώ τα ΜΑΤ προχώρησαν σε βίαιη απομάκρυνση των καθαριστριών από την είσοδο του ΥΠΟΙΚ, χρησιμοποιώντας κλομπ, ασπίδες και… κλοτσιές. Από τα επεισόδια, μία καθαρίστρια χτυπήθηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι), όπως και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη. Άλλη μία καθαρίστρια λιποθύμησε και μεταφέρθηκε και αυτή σε νοσοκομείο.

Οι καθαρίστριες παραμένουν έξω από τον χώρο του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Φωτογραφία: Μάριος Βαλασόπουλος – «Εφημερίδα των Συντακτών»

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα, δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και πως η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων. Από την πλευρά τους, οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση και τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών. 
Οι καθαρίστριες θα μείνουν μακριά από την εργασία τους τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η κύρια αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με υπουργική βούλα οι απολύσεις στη Χαλυβουργία

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ενέκρινε, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το σχέδιο ομαδικών απολύσεων στη Χαλυβουργία Ελλάδος, που ανήκει στην οικογένεια του Νικολάου Μάνεση. Έτσι, με οριακή πλειοψηφία και με ελλιπέστατο φάκελο, απολύθηκαν 45 από τους συνολικά 96 εργαζόμενους στην εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά τη «νωπή» έκθεση του Τόμσεν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στηλίτευε την Ελλάδα για το ότι από το 1982 δε είχε εγκριθεί κανένα σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο 2014, διάστημα που η τρόικα θα πρέπει να πειστεί ότι η διαδικασία μέσω ΑΣΕ παράγει αποτελέσματα.

efsyn