Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Νέος εκβιασμός από Βρυξέλλες-> «Ή απολύσεις, ή περικοπές μισθών»

Παρέμβαση – γνωμοδότηση στην πρόσφατη ενδοκυβερνητική κόντρα περί απολύσεων επιχειρούν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα (όπως και στην Πορτογαλία) ότι «αν δεν μπορείς να εκτελέσεις ένα μέτρο της συμφωνίας, πρέπει να πάρεις ένα άλλο».

Στην περίπτωσή μας, μεταξύ οριζόντιων μισθολογικών περικοπών και στοχευμένων απολύσεων και εφαρμογής της κινητικότητας είναι αναγκασμένες να επιλέξουν οι ελληνικές αρχές τα επόμενα χρόνια, με την τρόικα να προτιμά...
ξεκάθαρα τη δεύτερη μέθοδο και να κρατάει στα χέρια της την υπόσχεση της ελληνικής πλευράς ότι θα την ακούσει.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας των ελληνικών αρχών και της τρόικας, όπως περιγράφεται στη δημόσια έκθεση της Κομισιόν για τον 4ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να μειώσουν το επίπεδο των δαπανών για το λεγόμενο wage-bill, δηλαδή των σύνολο των χρημάτων που πηγαίνουν στη μισθοδοσία του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Τρόικα και αρχές έχουν συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες μισθολογικές περικοπές, όμως το προσωπικό πρέπει να ανανεωθεί και σε βάθος χρόνου να συρρικνωθεί κοντά στα επίπεδα των 450.000 ατόμων.

Πριν από ένα χρόνο η τρόικα έγραφε στην έκθεσή της ότι τα επίπεδα άνω των 450.000 δεν είναι απαραίτητα βιώσιμα και πριν από περίπου ένα μήνα επαναβεβαίωσε τη θέση αυτή στη νεότερη έκθεση. Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση των στόχων της κινητικότητας και των απολύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αν το «wage-bill» κρατήσει τις δαπάνες ψηλά, η τρόικα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανορθώσουν κόβοντας από το επίπεδο των μισθών.

Η ίδια άποψη επικρατεί και στο Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ προσφάτως είπε στην Realnews τα εξής: «Ακούστε. Το μνημόνιο είναι πολύ ξεκάθαρο για τη μείωση του δημοσίου τομέα. Η μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα είναι προς το μέγιστο συμφέρον, θα έλεγα των Ελλήνων πολιτών.

Αν αναλογιστείτε ότι το μέγεθος του δημοσίου στην Ελλάδα είναι σε σχέση με το μέγιστο της χώρας το μεγαλύτερο στον πολιτισμένο κόσμο και αυτό στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν κεφαλικός φόρος στους Έλληνες πολίτες, τότε αν κάποιος επιλέξει τη συρρίκνωση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν άλλου είδους μέτρα και στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο να μειώσει τους φόρους. Για αυτό το βάλαμε στο μνημόνιο. Και δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των εταίρων να αφήσουν την Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή τη δέσμευση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «τα νούμερα για την κινητικότητα πρέπει να καλυφθούν τώρα, σήμερα. Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο, τότε αυτό θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του ελέγχου της Τρόικας και αυτό σημαίνει ότι δε θα είμαστε σε θέση να έρθουμε σε συμφωνία στο Eurogroup και να πούμε η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, τώρα ας κάνουμε και εμείς το δικό μας μέρος».

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μεν βάση της συμφωνίας, τώρα όμως η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και οι εταίροι να δουν τα αποτελέσματα.

Λουξεμβούργο: Του Θάνου Αθανασίου από real