Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

5,19 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» χρέη, πτώση στις εξαγωγές

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία άρχισε τις ασκήσεις επί χάρτου. Σε «ελεύθερη πτώση» οι εξαγωγές.

Πανικό προκαλούν στην κυβέρνηση τα απλήρωτα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, που πλέον αντιστοιχούν στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας. Τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 67 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο «φουσκώνουν» τα χρέη αναμένεται...
να ενταθεί καθώς από τον επόμενο μήνα στην «ατζέντα» με τις πληρωμές μπαίνουν ο φόρος εισοδήματος και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αντικατέστησε το παλιό «χαράτσι» της ΔΕΗ. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τα «φρέσκα» χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, φτάνουν τα 5,19 δισ. ευρώ.

Σε «ελεύθερη πτώση» οι εξαγωγές

Ενας από τους χειρότερους μήνες ήταν για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ο περασμένος Απρίλιος, καθώς η «βουτιά» που καταγράφηκε έφτασε το 20,8%, προβληματίζοντας κυβέρνηση και εξαγωγείς. Η πτωτική πορεία των εξαγωγών τείνει να παγιωθεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να «φουσκώνει» και πάλι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και να δυσκολεύει η επιστροφή στην ανάπτυξη.