Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ψάχνουν 25 βουλευτές για να βγάλουν πρόεδρο - Σκέψεις για γαλάζια Ελιά

Μια σειρά από σενάρια εμφανίζονται στον κυριακάτικο τύπο ως αποτέλεσμα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την ήττα που υπέστησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Τα σενάρια αφορούν τις ανακατατάξεις-μετεξελίξεις στον χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς με ορίζοντα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.

Όπως αναφέρει η «Αυγή», οργιάζει το παρασκήνιο με στόχο τη σαλαμοποίηση ή τη διάλυση...
των μικρότερων κομμάτων και τον προσεταιρισμό ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να στηριχθεί η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Στόχος της επιχείρησης "Ιουνιανά 2014", όπως την ονομάζει, που προωθεί το σύστημα Σαμαρά, είναι να βρεθούν "πρόθυμοι", που θα στηρίξουν τα νέα επώδυνα μέτρα, και με πρόσχημα τη σταθερότητα να στηθεί νόθα προεδρική πλειοψηφία, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησης με στόχο τη δορυφοροποίησή τους ή τη σαλαμοποίησή τους.

Τυχόν διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, θα οδηγήσει άλλα στελέχη στην Ελιά και άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τυχόν αποσύνθεση των ΑΝΕΛ θα αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει η Realnews η οποία αναφέρεται και στο δίλημμα του πρωθυπουργού για την "γαλάζια Ελιά" που προτίθεται να φτιάξει, αν θα στραφεί προς το κέντρο ή διαφορετικά θα μαζέψει ξανά τα κομμάτια της δεξιάς σε μια νέα παράταξη (Πολύδωρας, Καμμένος, Καρατζαφέρης κ.α.). Σύμφωνα με την εφημερίδα στελέχη της ΝΔ προτείνουν προσφυγή στις κάλπες κρίνοντας αδύνατη την συγκρότηση επαρκούς πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή.

Το "Έθνος" ωστόσο έβαλε κάτω τα "κουκιά" των κοινοβουλευτικών συσχετισμών κάνοντας την εκτίμηση ότι χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση άλλοι 25 βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Θα έχουν προηγηθεί άλλες δύο στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κανείς προτεινόμενος πρόεδρός τους 180 ψήφους - βουλευτές, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

Η... δεξαμενή για τις 25 ψήφους που υπολείπονται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν περιλαμβάνει τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 16 της Χρυσής Αυγής και τους 12 του ΚΚΕ. Οπότε τα... φώτα πέφτουν κατά πρώτο λόγο στους 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε άλλους τόσους των ΑΝΕΛ και εν συνεχεία στους 21 ανεξάρτητους βουλευτές (16 είναι ενταγμένοι στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και 5 είναι απλά ανεξάρτητοι).

Αν λοιπόν -υποθετικά- οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο (καθόλου τυχαίο ότι έχει "παίξει" το όνομα του Κουβέλη για τη θέση) τότε ο «μαγικός» αριθμός περιορίζεται στις 11 ψήφους, αφού οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 169. Από τους 21 ανεξάρτητους κάποιοι φαίνεται εξ ορισμού να εξαιρούνται και δεν θα γίνει καν προσέγγιση, αφού... γέρνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θ. Παραστατίδη και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ και ο Π. Τατσόπουλος πρόσφατα δήλωσε ότι παρά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος που εξελέγη βουλευτής.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους, θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με τον Μ. Μπόλαρη και τον Μ. Ανδρουλάκη, τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γ. Κασαπίδη, αλλά και με την ομάδα των πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ, δηλαδή τους Γ. Νταβρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Κ. Γιοβανόπουλο και τον Β. Καπερνάρο.

Ερωτηματικό αποτελούν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα με τους κ. Νικολόπουλο και Κουράκο, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας. Οι τρεις που μένουν είναι οι Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και ο Ν. Σταυρογιάννης.

Από alterthess