Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Αφεντικό της κυβέρνησης ο Βενιζέλος

Παρά την απώλεια του ενός τρίτου της δύναμης του ΠΑΣΟΚ (με την προβιά της Ελιάς), από χθες το βράδυ, το απόλυτο αφεντικό της κυβέρνησης έγινε ο κ. Βενιζέλος και αυτό θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ βρήκε πλέον τον ξενιστή του, δηλαδή τη ΝΔ, στο σώμα της οποίας θα
επιβιώνει, οδηγώντας την σιγά σιγά στη συρρίκνωση. Η μόνη πλέον προφανής φιλοδοξία του κ. Σαμαρά, δηλαδή η παραμονή του όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρωθυπουργία της χώρας, εκτιμούμε πως θα τον οδηγήσει...
σε υποχωρήσεις απέναντι στις επιθετικές αξιώσεις του κ. Βενιζέλου.

Προβλέπουμε πως ο κ. Βενιζέλος θα επιβάλει σύντομα ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στο οποίο θα απαιτήσει δυσανάλογες υπουργικές καρέκλες και θέσεις στον δημόσιο τομέα για το πολιτικά «πεινασμένο» για εξουσία ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, μη έχοντας κάτι καλύτερο να περιμένει από αυτή την συγκυβέρνηση, θα επιβάλει, εκ του ασφαλούς, τη δική του πολιτική αντζέντα, για να διασωθεί πολιτικά ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ. Μια (εκτιμούμε) λαϊκίστικη αντζέντα, η οποία θα φέρει περαιτέρω εκλογικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ, διασώζοντάς το και διαλύοντας τον ξενιστή του, δηλαδή τη ΝΔ.

Μια λύση έχει μόνο ο κ. Σαμαράς. Να μην μείνει προσκολλημένος στην πρωθυπουργία, καταστρέφοντας τη ΝΔ. Να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε και ο κ. Καραμανλής. Δηλαδή, αντί να καταστήσει όμηρο ολόκληρη την παράταξη της ΝΔ στις επιθυμίες του κ. Βενιζέλου, να προσφύγει στο λαό και να ζητήσει καθαρή εντολή.

Είναι φυσικά βέβαιο ότι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές, αλλά ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Πρέπει να το κάνει το ταχύτερο.