Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η Ουκρανία στη δίνη των συγκρούσεων

Νεκροί και τραυματίες
Το αίμα που ρέει απομακρύνει τις πιθανότητες αποκλιμάκωσης
Mε τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται, αλλά λόγω των έκρυθμων καταστάσεων να μην είναι πάντα απόλυτα ακριβής, το σκηνικό της βίας εξαπλώνεται.

Aρχικά είχε γίνει λόγος για τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Οδησσό, μια πόλη της Ουκρανίας όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν», δήλωσε...
ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη, όπου η πλειονότητα των δημοτών είναι ρωσόφωνοι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ένας προηγούμενος επίσημος απολογισμός, έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν άνδρα που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στον πνεύμονα.

Τo βράδυ της Παρασκευής, τουλάχιστον ο συνολικός αριθμός με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε ότι 38 άνθρωποι έχασαν  τη ζωή τους στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου στην πολη.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. «38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, το Κίεβο ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ. Δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν από φιλορώσους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ουκρανοί στρατιώτες.

Έτοιμοι για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, δηλώνουν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άγγελα Μέρκελ.

Διάψευση για σαμποτέρ

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η FSB, διέψευσε ότι δολιοφθορείς προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως κατήγγειλε ο μεταβατικός Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, η οποία υπάγεται στην FSB, ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς περί απόπειρας «ομάδων σαμποτέρ» να περάσουν από τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα ότι οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας απέτρεψαν προσπάθειες Ρώσων «ένοπλων σαμποτέρ» να μπουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό, Γερμανικό
Από enet