Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην Ελευθερία του Τύπου, την τελευταία πενταετία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού "Freedom House" 
H Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, έχει σημειώσει την μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία. Το 2013, η χώρα συγκέντρωσε...
βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας, ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100. 

Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου».

Σε δηλώσεις της προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, η Τζένιφερ Ντάνχαμ, επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» τόνισε ότι η βασική αιτία της περεταίρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, το περασμένο καλοκαίρι.  

Όπως είπε: «Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας», τόνισε η κ. Ντάνχαμ. 
Ταυτόχρονα, η επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την ελληνική κυβέρνηση.
Τζένιφερ Ντάνχαμ
Η Τζένιφερ Ντάνχαμ επεσήμανε ότι η αξιολόγηση κάθε χώρας γίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Το νομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης β) την πολιτική κατάσταση και γ) την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα στις τρεις αυτές κατηγορίες συγκεντρώνει αντίστοιχα 14, 20 και 12 μονάδες. Άριστα είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.     

Η έκθεση του «Freedom House» ήταν κόλαφος και για την Τουρκία η οποία υποχώρησε από την κατηγορία των «Εν μέρει Ελεύθερων Χωρών» στην κατηγορία των «Ανελεύθερων Χωρών», όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Το 2012 η Τουρκία συγκέντρωνε βαθμολογία 56 μονάδων, ενώ το 2013 συγκέντρωσε 62 μονάδες με αποτέλεσμα στην κατάταξη να βρεθεί από την 120η θέση στην 136η θέση. 

Η Τζένιφερ Ντάνχαμ τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε ήδη πολλά προβλήματα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, (π.χ. είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων) και αυτή την χρονιά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν πέρυσι στην πλατεία Ταξίμ και τον τρόπο που καλύφθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Ντάνχαμ, έχει ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία χειρίζονται τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και στα οποία εμπλέκονται οι οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και ο γιος του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

«Από τα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς» τονίζει η επικεφαλής αναλύτρια του “Freedom House” «προκύπτει ότι υπάρχει στενή σχέση μελών της κυβέρνησης με μια ομάδα επιχειρηματιών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και αυτό καθιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Τέλος, η Τζένιφερ Ντάνχαμ εκτίμησε ότι η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία θα επιδεινωθεί το 2014 και η χώρα θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

«Η απαγόρευση λειτουργίας του Twitter και του Youtube πριν από μερικούς μήνες, καθιστά από μόνη της ένα σημαντικό λόγο για περεταίρω υποβάθμιση της Τουρκίας την χρονιά που διανύουμε» τόνισε η Τζένιφερ Ντάνχαμ.

Του Δημήτρη Μανή από gr.voanews