Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Βάζουν τους λύκους...

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 
Από το δυστύχημα στην Jet Oil το 1986.
Να πει κάποιος πως δεν υπάρχει προηγούμενο,
κι έτσι αγνοούν τους κινδύνους...
Aοπλη θεσμικά και εκτεθειμένη σε ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα σαν την έκρηξη στη «Jet Oil», τη δεκαετία του '80, αφήνει τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στο νομοσχέδιο για τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων ενός νέου βιομηχανικού ατυχήματος τύπου SEVEZO, ο Γ. Μανιάτης αγνοεί τα μέτρα που πρότεινε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ), ενώ αντίθετα, ικανοποιεί τις ενστάσεις...
που είχε εγείρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Γρηγοριάδη, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, έπειτα από μόλις πέντε μέρες διαβούλευσης, περιλαμβάνονται αλλαγές που αίρουν τα μέτρα μείωσης της επικινδυνότητας από μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα, τα οποία είχε προτείνει ο ΟΡΘ. Σημειωτέον, την ίδια μέρα που ο Γ. Μανιάτης παρουσίαζε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργούσε τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Γρηγοριάδης κατηγορεί τον Γ. Μανιάτη ότι αγνόησε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΘ, στην οποία μετέχουν δήμαρχοι της πόλης, για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων, δίνοντάς τους στην ουσία το ελεύθερο, όχι μόνο να επεκτείνουν τις βιομηχανικές μονάδες, όπως θέλουν, αλλά και να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τον έλεγχο της λήψης και τήρησης μέτρων προστασίας. Υπενθυμίζει επίσης τη λειτουργία της βιομηχανίας «Balkan Logistics», όπου καταλήγουν τα επικίνδυνα υλικά από την «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. «Ενώ το ρυθμιστικό σχέδιο του Δήμου Εχεδώρου απαγορεύει τη λειτουργία βιομηχανίας τύπου SEVEZO μέσα στα όρια του δήμου, της δόθηκε παράνομα άδεια εγκατάστασης», καταλήγει.

«Απροστάτευτοι»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών, Ανέστης Βασιλειάδης, δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αφήνει απροστάτευτη τη δυτική Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που ακριβώς δίπλα στις βιομηχανίες ξεκινά η κατοικημένη περιοχή, ενώ στο ίδιο σημείο βρίσκονται επίσης παιδικές χαρές και σχολεία. Οπως λέει, ενώ ο ΟΡΘ πρότεινε ρητά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων επικινδυνότητάς τους, με μείωσή τους κατά 30%, το νομοσχέδιο (άρ. 55, §γ §§στ), που κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Μανιάτης, επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων, αδιαφορώντας για τον περιορισμό της επικινδυνότητάς τους, ενώ θέτει γενικόλογα την υποχρέωση για βελτίωση της ασφάλειας των υπαρχόντων μονάδων. Δηλαδή, τονίζει, ακόμη και το νομικό όπλο ελέγχου της Βιομηχανικής Ζώνης με τον ορισμό ενός ποσοτικού στόχου η ελληνική πολιτεία το απεμπολεί προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής.

Και οι δύο, πέραν του υπουργού Γ. Μανιάτη, αποδίδουν μεγάλες ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, την οποία κατηγορούν ότι δεν διεκδίκησε τη θεσμοθέτηση λήψης μέτρων προστασίας των δημοτών και ολόκληρης της πόλης από ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει ότι στη συζήτηση που είχε γίνει, πολλές από τις προτάσεις του δήμου έγιναν αποδεκτές. Τονίζει επίσης ότι ο δήμος βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια με τις βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης για σειρά ζητημάτων που αφορούν στη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού από ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα. Διευκρινίζει όμως ότι δεν γνωρίζει με ποια μορφή κατατέθηκε, τελικά, στη Βουλή το νομοσχέδιο και τι περιλαμβάνει.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ από enet