Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Εμπλοκή επί θύραις

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
Διαφωνία τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά – Αργεί η εκταμίευση της δόσης.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά την εξάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία...
ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα.

Το κρίσιμο ζήτημα των τραπεζών θα βρεθεί ξανά σήμερα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές παρουσία εκπροσώπων της ΕΚΤ. Το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι διαφορές με την τρόικα και ειδικά με το ΔΝΤ παραμένουν σε τρία πεδία: στο θέμα των αναγκών που προκύπτουν από τα τεστ αντοχής (που θα ανακοινωθούν σήμερα όπως προαναγγέλθηκε) , στο χρονικό περιθώριο «λίγων μηνών» που δίνεται για τις ΑΜΚ των τραπεζών, αλλά και στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε χαρακτηριστικά "ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες", καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει:
-Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος
-Να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
-Όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά), δήλωσε ευθαρσώς το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

-Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά στις αντιρρήσεις που εκφράζει κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι "σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους".

Πέραν του θέματος των τραπεζών, σήμερα θα υπάρξει σειρά επαφών των επικεφαλής της τρόικας με ελληνικές αρχές.

Ομαδικές απολύσεις δια νόμου ζητεί η τρόικα, με την κυβέρνηση να απαντά αρνητικά για την ώρα. Το θέμα θα τεθεί ξανά σήμερα, στο νέο ραντεβού που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σήμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, έχουν «κλειδώσει» διαδοχικά ραντεβού με την τρόικα στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ παρουσία των αρμόδιων υπουργών και στελεχών για τράπεζες, ομαδικές απολύσεις, ΟΟΣΑ, ενέργεια, ναυτιλία, αποκρατικοποιήσεις.

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πρέπει να αναχωρήσει την Κυριακή για Βρυξέλλες.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και πολλά ανοικτά σημεία, υπάρχουν και αποκλίσεις», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι χθες τέθηκε επί τάπητος η «βεντάλια» θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το σκέλος των τραπεζών που αφορά στο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα ξεκινά και η συζήτηση για το δεύτερο κείμενο του μνημονίου (MοU), ενώ θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο έως το 2018 με βασικό αντικείμενο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή αφού επισήμως η ημερομηνία είναι στις 15 Μαΐου.

Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει -κατ ελάχιστο- τη θετική εισήγηση περί προόδου. Και αυτή απαιτεί σύγκλιση σε πολλά πεδία.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό». Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων και ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β»που να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φθάσει στο Μάιο χωρίς τη δόση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις επί των δημοσιονομικών μεγεθών, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σημάδια σύγκλισης υπάρχουν και για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015- 2018.

Η πιθανότητα πάντως για μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να απομακρύνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη του οποίου θεωρούν ότι και με τηλεδιάσκεψη (ακόμη και την επομένη του Eurogroup) μπορεί να εγκριθεί η δόση.

Όσον αφορά στη φημολογία για εμπλοκή και εκταμίευση της δόσης μετά από τις ευρωεκλογές, ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».