Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σε κατάσταση ένδειας ένας στους τέσσερις

Αύξηση των επιπέδων φτώχειας αλλά και αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας το 2013, παρά την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία επισκόπηση της απασχόλησης και κοινωνικής κατάστασης.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η αύξηση της φτώχειας σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, προσθέτοντας, πάντως, ότι η τάση...
ενίσχυσης ισχύει και για άλλες χώρες της Ένωσης.

Επιπλέον στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για όλα τα νοικοκυριά ή τα περισσότερα από αυτά.

Βάσει των πρόσθετων στοιχείων της Κομισιόν το 2013 το 23,7% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 1,8% σε σύγκριση με το 2011.

Στο διάστημα 2008-13 η μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών έφθασε στο 14,8%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά από αυτό στην Ιρλανδία όπου η μείωση άγγιξε το 16%.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες, ακολουθούμενοι από τους Πολωνούς που εργάζονται 42,5 ώρες.