Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τσουνάμι διατάξεων για τη δόση

Με την επισκόπηση της προόδου από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), ξεκινά η εβδομάδα για την κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει τσουνάμι διατάξεων στη Βουλή, στο πλαίσιο συμφωνιών για εκταμίευση της δόσης.

Απώτερος κυβερνητικός στόχος, στα τέλη της εβδομάδας, το Eurogroup να εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την εκταμίευση της δόσης...
των 10,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Ματθίας Μορς (Ε.Ε.), ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν το Eurogroup.

Επικαιροποίηση Μνημονίου

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αναμένεται να κάνουν θετική αναφορά προόδου και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη ώστε να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να υπάρξει ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές στο ζήτημα του χρόνου που θα απαιτηθεί για να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Πάντως, για το θέμα των ενστάσεων του ΔΝΤ στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα Δευτέρα το Eurogroup, το οποίο θα κλιθεί να προσδιορίσει τον τρόπο -και την αρμοδιότητα- με την οποία θα εμπλέκεται εφεξής το ταμείο στα ζητήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αλλαγή νόμου για τις απεργίες

Εντωμεταξύ, εκτός από το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών) στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και επαναφοράς του θεσμού της ανταπεργίας (lockout).

Η τρόικα θέτει ζήτημα και για τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, πολλά ταμεία συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016.

Κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών

Ομοίως στις συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διαθέσεως των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πλαφόν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών, όπου η κυβέρνηση θέλει να καθοριστεί άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ήδη έγινε γνωστό πως στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θα συμπεριληφθεί το θέμα της ιατρικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Σύγκλιση στην τιμή των βιβλίων

Για τις μεταρρυθμίσεις σε αγορές υπηρεσιών και προϊόντων με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, ενώ το ζήτημα τους γάλακτος και των φαρμάκων θα εξεταστούν από την Τετάρτη.

Στο σκέλος των υπηρεσιών η τρόικα ζητεί αλλαγές στη ναυτιλία, με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων στην ξηρά και στην θάλασσα και ζητεί επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και παρεμβάσεις στις ρυθμιστικές αρχές λιμένων.

Δεσμευτικοί στόχοι για την κινητικότητα

Στα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως η τρόικα ζητεί δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας οι οποίοι συνδέονται με απολύσεις, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει τη διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών και την καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμη, ζητεί νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Τέλος, εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να δρομολογηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην φορολογία με το οποίο θα επέρχονται αλλαγές στον φόρο υπεραξίας, στον συμψηφισμό οφειλών, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου και στα φορολογικά πρόστιμα.

Η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα φορολογικά, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή φορολόγηση, αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία.