Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εχθροί, αλλά κάνουν και δουλειές

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιρανικό F-16. Για να πετάξει, θέλει βοήθεια από το Ισραήλ..
Ενα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαμάχης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έκαναν χθες το Ιράν και οι έξι (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ) συμφωνώντας στη Βιέννη σε οδικό χάρτη που αφορά στις συνομιλίες των επόμενων μηνών, με διεθνείς αναλυτές να συνιστούν μεγάλη επιφυλακτικότητα υπογραμμίζοντας ότι την εύθραυστη πορεία έρχεται να απειλήσει έρευνα των αμερικανικών αρχών για υπόθεση διακίνησης πολεμικού υλικού από...
το Ισραήλ στο Ιράν, μέσω Ελλάδας.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο κάναμε μια καλή αρχή» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανακοινώνοντας ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις θα συναντηθούν στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Ζαρίφ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συνομιλίες, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εν τούτοις ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν «μη ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών, με δεδομένο το «πόσο μακριά» παραμένουν ακόμη οι δύο πλευρές. Οι δυτικές ανησυχίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, το «κλείσιμο» πυρηνικών της εγκαταστάσεων, το πρόγραμμα των βαλλιστικών της πυραύλων, και το μέλλον του αντιδραστήρα του Αράκ αποτελούν βασικά σημεία τριβής, ενώ έντονες είναι και οι διαφωνίες για το εάν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η συμφωνία

Ενθαρρυντική για το Ιράν έκθεση εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «κινείται» βάσει της προσωρινής συμφωνίας του Νοεμβρίου, που άρχισε να εφαρμόζεται στις 20 Ιανουαρίου, και αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις να προσφέρουν άρση όλων των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εάν εφαρμοστεί πλήρως.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη έχει διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% ενώ το σχετικό απόθεμά της βρίσκεται σε διαδικασία αραίωσης ή ακόμη και μετατροπής σε οξείδιο του ουρανίου, επίσης εξακολουθεί ο εμπλουτισμός ουρανίου σε χαμηλό ποσοστό, 5%, με «ρυθμό παραγωγής παρόμοιο με αυτόν που αναφέρεται» στην προηγούμενη έκθεση της ΙΑΕΑ τον Νοέμβριο, γεγονός που επίσης συνάδει με τη συμφωνία. Σε παράλληλες εξελίξεις χθες αργά, Ιράν και Βρετανία ανανέωσαν τις άμεσες διπλωματικές τους σχέσεις.

Η έρευνα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση αποστολής πολεμικού υλικού στην Τεχεράνη (ανταλλακτικά απαραίτητα για τη λειτουργία των ιρανικών F-16) από το Ισραήλ, μέσω της Ελλάδας. Εμπορευματοκιβώτια με το πολεμικό υλικό εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 από το ΣΔΟΕ, κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το υλικό που κατασχέθηκε έχει παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.telegraph.co.uk, www.cnn.com)
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ από enet