Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Δημιουργία νέου σαρακοστιανού κόμματος

Αποκλειστικό: Η συνεργάτιδα του left.gr Παπαλάμπραινα αποχωρεί από την τρολοδημοσιογραφία και ιδρύει το Πλοκάμι, το νέο σαρακοστιανό κόμμα.

Η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της Παπαλάμπραινας (όχι της καημένης) ενόψει Σαρακοστής:

Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Όσο κι αν έχω προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή, νιώθω μια αμηχανία. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς γαστριμαργικό παρελθόν; Να μαγειρέψω εγώ, να τσιγαρίσεις εσύ, να τηγανίσουμε πολλοί, να φάμε ένα ΠΛΟΚΑΜΙ που...
θα αγκαλιάσει με τις βεντούζες του όλη την Ελλάδα;

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου. Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, η δεύτερη φράση που λένε οι άνθρωποι που συναντώ είναι «τι θα φάμε σήμερα;». Πολλές φορές η αφορμή είναι κάτι που έγραψα ή κάτι που ψώνισα από τον μπακάλη. Άλλες πάλι είναι τα πρωτοσέλιδα, ο Τσελεμεντές, οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα πολιτικά μαγειρέματα. Όλοι σ’ ένα αδιέξοδο. Ακόμη κι αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα μαγειρέψουν, μετά από δυο- τρεις κουβέντες αναρωτιούνται «έχουμε άλλη λύση;».

Η ιδέα λοιπόν είναι δική σας ενόψει Σαρακοστής. Των νοικοκυρών που με βρήκαν στη λαϊκή. Της παρέας που με σταμάτησε στο σούπερ μάρκετ. Των πιτσιρικάδων που μου τηλεφωνούν απ' τα σουβλατζίδικα. Της "Σέσουλας" που επισκέφθηκα στα Εξάρχεια. Αυτών που με φώναξαν στην κουζίνα τους. Ίσως βέβαια και να τους παρεξήγησα κιόλας και να κατάλαβα λάθος. Γιατί κανείς από αυτούς δεν μου είπε να κάνουμε κόμμα. Μου είπαν όμως ότι οι σεφ μας ζουν σε άλλον κόσμο, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η γκουρμεδιά, ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λιτή κουζίνα. Ότι η ζωή πρέπει να προχωρήσει κι αυτοί – οι σεφ δηλαδή- είναι μονίμως στα χαρακώματα να σκιαμαχούν με τις τρούφες και τα φουά γκρα.

Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να ψαρεύουμε δυναμικά και έξυπνα. Χώμα – γεωργία, μπρόκολα, κτηνοτροφία, γαλοτύρια. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία, ευτυχία και τροπικό μαύρισμα. Θάλασσα – ψάρια, χταπόδια, πλοκάμια και τουρισμός ("Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου" και αθάνατη Μαρινέλα) . Αντί λοιπόν να αναζητήσουμε γρήγορα τα θαλάμια και να βγάλουμε χταπόδια να τα χτυπήσουμε αλύπητα στα βράχια και να φτιάξουμε έναν νέο αναπτυξιακό χάρτη, μια νόστιμη χταποδοσαλάτα, αλληλοσυγχαιρόμαστε που τα καΐκια ψαρεύουν ροφούς.

Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε «ΤΟ ΠΛΟΚΑΜΙ».
Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα, με τις ίδιες τροφικές αναζητήσεις. Επαγγελματίες της κουζίνας– νέοι στην πολιτική και την πολίτικη γεύση. Κανείς από εμάς δεν έχει υπηρετήσει σε γκουρμέ μαγειρεία ή φαστ φουντ. Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, σεφ, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, νοικοκυρές, έμποροι τροφίμων, γιατροί, αρχιτέκτονες, μάγειροι και εστιάτορες, ιδιοκτήτες μεζεδοπωλείων. Μια ομάδα που έχει μυαλό, κουτάλες και δύναμη – τη δύναμη της μαγειρικής λογικής και του δίκιου εμπορίου τροφίμων. Τις επόμενες ώρες θα βγάλετε και εσείς μόνοι σας τα γευστικά συμπεράσματά σας.

Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, να αλλάξουμε συνήθειες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή, να κάνουμε μια σωστή Σαρακοστή.

Παπαλάμπραινα  από left