Παρά τις υποσχέσεις και τις διαμαρτυρίες τους, δεν κατάφεραν να δικαιωθούν οι μικροομολογιούχοι |
Xάνουν κάθε ελπίδα αποζημίωσης για το κούρεμα των ομολόγων τους χιλιάδες πολίτες, μετά τη χθεσινή δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Σμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ότι το PSI ήταν απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν υπέρτατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που σχετίζονται με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και το μεγάλο χρέος της.
Οπως είχε γράψει η «Κ.Ε.» (23.6.2013), οι ανώτατοι δικαστές κατά πλειοψηφία αποφάνθηκαν ότι η αμφιλεγόμενη διαδικασία για το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012 κινείται εντός...
Οπως είχε γράψει η «Κ.Ε.» (23.6.2013), οι ανώτατοι δικαστές κατά πλειοψηφία αποφάνθηκαν ότι η αμφιλεγόμενη διαδικασία για το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012 κινείται εντός...
των ορίων του Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Μάλιστα, δέχθηκαν ότι η περιουσιακή απώλεια που υπέστησαν οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα σοβαρή αλλά όχι απαγορευμένη με βάση τις συνταγματικές επιταγές και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Παράλληλα, απέρριψαν αίτημα προκειμένου να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για να αποφανθεί σχετικά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η μειοψηφία που υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα του PSI συγκροτήθηκε από 7 με 8 δικαστές κατά περίπτωση, επί συνόλου 31 δικαστών.
Ειδικότερα η Ολομέλεια ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προεδρία του τότε προέδρου του ΣτΕ Κων. Μενουδάκου, έκρινε ότι ο νόμος 4050/12 που προέβλεψε τη σχετική διαδικασία έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς υπήρχε επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και επαναφοράς του σε πορεία βιωσιμότητας.
«Δεν θεσπίστηκε κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται», αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση, ενώ η ρύθμιση ήταν γενική και κατά συνέπεια δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Οσον αφορά στο επιχείρημα ότι παραβιάζεται η διάταξη της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας, οι δικαστές απαντούν με το επιχείρημα «ότι η αγοραία αξία των νέων τίτλων, αν και υπολείπεται της ονομαστικής αξίας τους έχει τάση σαφώς ανοδική», καθώς και ότι αν οι μικροομολογιούχοι, παρά την ανοδική αυτή τάση, «αποφάσιζαν να ρευστοποιήσουν τους νέους τίτλους στις 8.2.2013, θα αποκόμιζαν το 29,24% της ονομαστικής αξίας των ακυρωθέντων τίτλων και όχι το 21,3%, όπως ισχυρίζονται».
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει χιλιάδες επενδυτές (μικροομολογιούχοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές φαρμάκων κ.λπ.) κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους (σε πραγματικές απώλειες φθάνει το 72%), τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται σωρεία συνταγματικών διατάξεων.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου