Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ένταση στη βουλή...

Αφνιδιασμός ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής εναντίον Στουρνάρα... 
Η διαδικασία της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου διακόπηκε νωρίς το απόγευμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Ενώ η πρόταση έγινε αρχικά δεκτή από το προεδρείο αργότερα η κυβέρνηση την απέρριψε λέγοντας ότι η πρόταση ήταν όμοια με αυτή κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε το Νοέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου την οποία όμως ο Β.Μεΐμαράκης δέχτηκε να συζητήσει τις επόμενες ημέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. 

19:14 Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μη συζητηθεί ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο και καταγγέλλοντας...
κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και για αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σύσσωμη από τη βουλή. 
 
19:09 Βαγγέλης Μειμαράκης
«Θα συζητήσουμε την πρόταση μομρφής κατά του προεδρίου σε μέρα ελέγχου, άρα σήμερα θα συνεχίσουμε κανονικά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από Δευτέρα-Τρίτη θα εξετάσουμε και το αίτημα της αντιπολίτευσης».
 
18:59 Αλέξης Τσίπρας
«Θεωρούμε ότι με αυτή τη διαδικασία η βουλή υπόκειται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για αυτό καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής. Η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί και εφόσον ολοκληρωθεί της πρότασης δυσπιστίας τότε να θέσετε στην κρίση της ολομέλειας την άποψή σας για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του κυρίου Στουρνάρα».

18:33 Καμία έκπληξη 
Ο πρόεδρος της Βουλής, κύριος Μεϊμαράκης, δεν αποδέχεται το αίτημα της αντιπολίτευσης. Θα το δεχόταν λέει αν ο κύριος Στουρνάρας δεν λειτουργούσε κατ εντολή της κυβέρνησης.

18:22
Φώτης Κουβέλης
«Αναμφίβολα το προεδρείο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τη νομιμότητα του αιτήματος. Εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατό η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται με τρόπους διαδικαστικούς. Αλλά μια και ο λόγος και η αναφορά στο Σύνταγμα κύριε πρόεδρε είναι αναλογική και συλλογική η ευθύνη, των υπουργών και των υφυπουργών, κατά συνέπεια είναι λάθος να απομονώνεις το έργο ενός υπουργού. Δεν δεχόμαστε το αίτημα δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»
18:20
Αλέκα Παπαρήγα
«Άκρως επικίνδυνη, χωρίς να έχει την δεδηλωμένη είναι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως να δεχτούμε το αίτημα δυσπιστίας. Ξέρετε γιατί μιλάμε για προεκλογικά μπαλκόνια; Εμείς δεν παλεύουμε για να αλλάξει μια κυβέρνηση αλλά για να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων. Παρόλα αυτά σε αυτό το κοινοβούλιο που το λέμε αστικό προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.»
18:16
Αλέκα Παπαρήγα
«Εμείς συμφωνούμε να μετατραπεί η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Ο κίνδυνος έιναι η συζήτηση αυτή να μετατραπεί σε ένα προεκλογικό μπαλκόνι μεταξύ κυβέρνσηςη και αντιπολίτευσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε όχι μόνο για τα εργασιακά αλλά και για αυτό το περίφημο σχέδιο ανασυγκρότησης, για το χρέος και επιτέλους να γίνει συζήτηση για την διαρκή επιτήρηση, για τον πολεμικό βραχίωνα που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν καταλαβαίνω γίατι αρνείται η κυβέρνηση. Έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι συζητήσεις βολεύεουν την κυβέρνηση.»

18:14
Πάνος Καμμένος
«Αν στη χώρα της δημοκρατίας έχουμε ακόμα ένα πραξικόπημα το οποίο γίνεται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού θα είστε υπεύθυνος για την παραβίαση του συντάγματος. Είναι σαφές ότι πρέπει τώρα να συνεχίσει τώρα η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Θέλω να πω προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι όταν εμείς πριν από ένα χρόνο κάναμε το ίδιο αίτημα τότε που κουρεύτηκαν τα ομόλογα της Κύπρου δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας. Πάντως εμείς βάζουμε την υπογραφή μας στην αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ».
18:09
Πάνος Καμμένος
«Ο εκπρόσωπος της κυβέρνσηςη απεδέχτει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του προεδρείου το οποίο ως όφειλε διέκοψε τη συνεδρίαση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουμε επι της διαδικασίας».
18:06
Αλέξης Τσίπρας
«Αν το προεδρείο αποφασίσει να μη κάνει δεκτή την αίτηση δυσπιστίας τότε εμείς θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου».
18:01
Αίτηση δυσπιστίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες κατά την άποψή του κάνουν υποχρεωτική την αποδοχή του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

17:34
Αποσαφίνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών ουσιαστικά θέλοντας να δώσει χρόνο στην μελέτη του πολυνομοσχεδίου και να γίνουν γνωστές οι πτυχές του.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα εφόσον υπήρχαν 50 υπογραφές το αίτημα γίνεται υποχρεωτικά δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος ρωτάει την κυβέρνηση αν θέλει να κάνει τη συζήτηση άμεσα ή αυτή θα οριστεί στην επόμενη ολομέλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Δημήτρης Σταμάτης της Νέας Δημοκρατίας, φανερά αιφνιδιασμένος (το παραδέχτηκε στην ομιλία του) έκανε δεκτό το αίτημα και ζήτησε  η συζήτηση να διεξαχθεί άμεσα για να μη χαθεί χρόνος.

Ωστόσο οι κυβερνητικοί έσπευσαν να δουν αν μπορούν να παρακάμψουν το αίτημα στη βάση ότι το σύνταγμα δεν επιτρέπει την πρόταση δυσπιστίας πριν την παρέλευση εξαμήνου όταν πρόκειται για όμοιες περιπτώσεις.

Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε και τώρα παίζεται έντονο παιχνίδι στο παρσκήνιο αφού θα πρέπει να αποφανθεί η νομική επιτροπή της Βουλής αν η πρόταση μομρφής κατά του Στουρνάρα είναι «όμοια» με αυτή κατά της κυβέρνησης.

16:49
Ψάχνει παράθυρο άρνησης η κυβέρνηση
Η πρόεδος της βουλής είπε τώρα ότι το άρθρο του συντάγματος λέει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί «όμοια» πρόταση δυσπιστίας για έξι μήνες. Έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διακοπή για μισή ώρα.
16:47
Δ.Σταμάτης (υπουργός επικρατείας)
«Την τρίτη θα συναντιθούν στο Eurogroup για να μας δώσουν τα λεφτά και εσείς κάνετε οτιδήποτε για να μην τα πάρουμε. Το πρόβλημα σας έιναι ηθικό».

16:38
Αντιδράσεις της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση αποδέχετε την πρόκληση «γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Νωρίτερα είχαμε μάθει ότι θα καταθέτατε πρόταση αντισυνταγματικότητας, μετά ακουγαμε ότι θα αποχωρούσατε. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα φτάνατε ώς εδω».

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε την κυβέρνηση.
16:35
Πρόταση δυσπιστίας εναντίον Στουρνάρα
Φαίνεται ότι ο κανονισμός υποχρεώνει την κυβέρνηση να διακόψει
την διαδικασία ψηφισης του πολυνομοσχεδίου
16:33
Αλέξης Τσίπρας
«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας εναντίων του υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιάννη Στουρνάρα»
16:29
Αλέξης Τσίπρας
«Πρώτη φορά βλέπω να πληρώνουμε τον ΟΟΣΑ για το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε. Ο υπουργός Οικονομίας πρέπει να παραιτηθεί. Αυτό που κάνετε κύριε Στουρνάρα με τις τράπεζες δεν έχει ξαναγίνει. Ανακεφαλαιοποίηση έχει γίνει και αλλού. Εκεί όμως οι τράπεζες πούλησαν με κέρδος. Αυτό που κάνετε είναι έγκλημα όχι μόνο με την πολιτική αλλά και την ποινική έννοια του όρου. Αυτοί που ξέρουν νομικά το ονομάζουν κακουργηματική πράξη απιστίας. Ξέρετε, εμείς δεν πρόκειται φυσικά να αφήσουμε τις τράπεζες στα χέρια εκείνων που θέλουν να τις ελέγχουν για πάντα με τα δικά τους χρήματα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά και με ευθύνη και με σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους ότι ως κυβέρνηση σωτηρίας είμαστε αποφασισμένοι οι υπεύθυνοι να κάτσουν στο σκαμνί.»
16:27
Αλέξης Τσίπρας
«Το 2012 βγήκατε με το ψέμα των 18 σημείων αναδιαπραγμάτευσης και μετά εφαρμόσατε το χειρότερο μνημόνιο. Η συντριβή σας στις 25 Μαΐου θα φέρει πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου. Αυτές τις ημέρες οι μάσκες έπεσαν. Μας είπατε ότι διαπραγματευτήκατε σκληρά. Την διαπραγμάτευση για το γάλα την περιέγραψε μια χαρά ο υπουργός σας που παραιτήθηκε χθες».
16:24
Αλέξης Τσίπρας
«Την ίδια στιγμή που λέτε ότι μοιράζετε 450 εκατομμύρια ευρώ, με αυτό το νομοσχέδιο κλέβετε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Αποδεικνύεται έτσι πόσο κάλπικο είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης που θέλει να μας πείσει ότι έχουμε να κάνουμε ένα είδος πράξης απελευθέρωσης του ελληνικού λαού. Η προπαγάνδας σας που λέει ότι ξεκοκαλίζοντας τα πάντα φτάνετε στο τέλος του έργο σας και αφού δεν θα έχετε τι να φάτε πια θα τελειώσει το μνημόνιο. Αλήθεια, θα τελειώσει το μνημόνιο; Δηλαδή θα τελειώσουν και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 4 χρόνια; Θα καταργηθούν τα χαράτσια; Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει, με εσάς γίνεται καθεστώς και μονιμοποιείτε και πάμε σε μόνιμες συντάξεις των 350€».
16:20
Αλέξης Τσίπρας
«Ξεκληρίζετε τους μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που τους έχετε εξαπατήσει. Δεν κάνετε το ίδιο με αυτούς που έχουν τεράστιες μονάδες παραγωγή. Οι μικροί είναι ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Πέρα όμως από όλα αυτά, το πιο σκληρό, αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είναι αυτή η εκκαθάριση που αφορά δύο παραχωρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του μνημονίου. Το ένα είναι η απορρύθμιση και η διάλυση των εργασιακών θέσεων και το δεύτερο που αφορά την εκχώρηση των τραπεζών σε ξένα funds, που θα σημάνει και την παραχώρηση της περιουσίας του κράτους.»
16:16
Αλέξης Τσίπρας
«Η δήθεν κεντροαριστερά συντάσσεται με το δόγμα Μπαλτάκου του αντικομουνισμού, σήμερα που είναι η επέτειος του θανάτου του Μπελογιάννη. Ξεπερνάτε τις χειρότερες παραδόσεις, ακόμα και τον Γ.Ράλλη που λίγες ημέρες πριν την συντριβή του μοίραζε επιταγές σε αγρότες μήπως και γυρίσει το αποτέλεσμα. Αυτός ο λαός όμως έχει και μνήμη και αξιοπρέπεια και θα σας δώσει την απάντηση στην κάλπη. Ζητήσατε την χάρη στην Τρόικα να σας αφήσει να μοιράσετε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές μερικά εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το «λαβείν», το «δούνε» όμως το κρύβετε. Οι εκατοντάδες σελίδες αυτές που περιλαμβάνουν μόνο τρία άρθρα είναι 600 σελίδες με ανταλλάγματα που δώσατε για να αγοράσετε σωσίβιο για την εκλογική σας συντριβή που έρχεται. Το «δούνε» περιλαμβάνει την καταστροφή της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της χώρας».
16:14
Αλέξης Τσίπρας
«Αυτό που στην ουσία επιχειρείτε είναι να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στην ξένη και ντόπια διαπλοκή με αντάλλαγμα την στήριξη μπας και γλιτώσετε την ντροπή στις εκλογές του Μαΐου. Κάνετε εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων».
16:13
Αλέξης Τσίπρας
«Επειχερείτε την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και την διάλυση των δικαιωμάτων των κοιωνικών ομάδων. Όλα αυτά τα προχωράτε κρατώντας όλο αυτό το διάστημα κρυφές τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου πανηγυρίζοντας μόνο για το πλεόνασμα που θα μιοιράστε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Μαΐου»
16:08
Αλέξης Τσίπρας
«Σήμερα επιχειρείτε στην κυριολεξία σαν τους κλέφτες, στα κρυφά, και εξαπατώντας την πλειοψηφία της κοινωνίας να προχωρήσετε σε ένα ακόμα έγκλημα, κοινωνικό και εθνικό. Επιχειρείτε με ένα νομοσχέδιο σκούπα που φανερώσατε τα χαράματα και καλείτε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατεπείγοντος και να συμμετάσχουν στον εξευτελισμό του κοινοβουλίου. Καλείτε τους βουλευτές να αποφασίσουν σε ελάχιστο χρόνο να αποφασίσουν για θέματα που καθόλου ελάσσονος σημασίας δεν είναι»