ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΤΑ 915 ΕΚΑΤ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΡΥΠΑ 417 ΕΚΑΤ.
Το καλύτερο οικόπεδο της Ελλάδας είχε μόνο έναν υποψήφιο αγοραστή |
Τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ανακήρυξη της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση) ως προτιμητέο σχήμα για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν στην «Ε» ότι οι αλχημείες στον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος δημιουργούν μία μαύρη τρύπα των 417 εκατ. ευρώ!
Υποστηρίζουν ότι το προσφερόμενο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα ανέρχεται στα 498 εκατ. σε σημερινή τιμή, σύμφωνα...
με τον τόκο προεξόφλησης του 12%, που προβλέπει η σύμβαση:
«Τα 915 εκατ. αντιπροσωπεύουν σημερινή αξία (net present value). Ποια είναι όμως η αξία που έχει σήμερα το συγκεκριμένο ποσό εφόσον δοθεί στο μέλλον; Υπολογίζεται ότι βάσει των διαδικασιών που θα προηγηθούν, το 1/3 του ποσού, το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί άμεσα (περίπου 228 εκατ.), στην ουσία θα δοθεί σε δύο χρόνια. Το υπόλοιπο προφανώς θα δοθεί σε 9 ίσες δόσεις των 68 εκατ. το χρόνο. Ο υπολογισμός αυτός, μας δίνει σημερινή αξία 498 εκατομμύρια. Αρα, η προσφορά είναι 915 ή 498; Να σημειώσουμε ότι η τελευταία δόση των 68 εκατ. έχει σημερινή αξία (net present value), όταν θα καταβληθεί, μόνο 17 εκατ.! Κατόπιν τούτου, είναι απορίας άξιον πώς θα βοηθηθεί η οικονομία και πόσο βέβαια θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος». Προσθέτουν επίσης ότι «οι ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την προσφορά είναι τόσο ελλειπείς όσο και η ενημέρωση που δίνει τα 2 χρόνια που τρέχει ο διαγωνισμός. Στην ίδια λογική, σήμερα αποσιωπά ότι τα 915 εκατ. αντιπροσωπεύουν σημερινή αξία (net present value)...».
Η λύση μάλιστα που υποστηρίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα χρηματιοικονομικά μεγέθη, αλλά και τη μεγάλη αξία του ακινήτου, είναι ότι «εδώ που φτάσαμε τουλάχιστον να πουληθεί το 51% των μετοχών, και να κρατηθεί το 49%». Εξηγούν, ότι ακόμη και τώρα, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς «στην προκήρυξη του δαγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2011,το ΤΑΙΠΕΔ έλεγε ότι θα πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών με ποσοστό που ποτέ δεν είχε ανακοινώσει επίσημα. Που σημαίνει ότι το 51% δεν ακυρώνει το διαγωνισμό».
Σημειώνουν, επίσης, ότι τα «498 εκατ. είναι λιγότερο από το μισό της αξίας του Ελληνικού σύμφωνα με τους Ελληνες ορκωτούς εκτιμητές που είχε προσλάβει για αυτό το σκοπό η Ελληνικόν Α.Ε. ένα χρόνο πριν. Κρατώντας το 49%, το ελληνικό κράτος θα έχει μερίδιο από την υπεραξία του Ελληνικού που προβλέπεται σε πολλά δισ. Οσο για το 30% των κερδών αν είναι πάνω από 15%, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, είναι αέρας κοπανιστός. Μόνο με μετοχές εξασφαλίζεται συμμετοχή στην υπεραξία».
Εκτιμούν, επίσης, ότι πέραν πάσης αμφιβολίας «η κυβέρνηση βιάζεται πριν από τις εκλογές να δείξει ότι κατάφερε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Ελληνικού. Λίγοι σκέφτονται ότι έχουν γίνει τρομακτικά λάθη και καταλήξαμε στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου να έχουμε μόνον ένα ενδιαφερόμενο. Αυτά τα λάθη όμως θα της γυρίσουν μπούμερανγκ. Εκτός αν πουλήσει μόνο το 51%, οπότε και θα δείξει έργο και θα κρατήσει τα προσχήματα».
Προσθέτουν, ακόμα, ότι η κυβέρνηση, έχοντας τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαρίζει το Ελληνικό σε ιδιώτη. Πιστεύει, ή τουλάχιστον θέλει να πείσει ότι πιστεύει, πως ο ιδιώτης θα το αξιοποιήσει σωστά και το Δημόσιο θα κερδίσει από την ανάπτυξη. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει πουλώντας μόνο το 51%. Μ' αυτόν τον τρόπο, μόνο θα καταφέρει να βάλει μπροστά τον ιδιώτη και να συμμετέχει στα κέρδη όταν ο ιδιώτης θα πουλήσει άμεσα μεγάλα κομμάτια του Ελληνικού σε άλλους αγοραστές. Στη γλώσσα που καταλαβαίνει η κυβέρνηση: θα αυξάνει το πρωτογενές πλεόνασμα στα επόμενα χρόνια!».
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σπουδή και πανηγύρια για την... σπουδαία αποκρατικοποίηση
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Πώς από τον Τραμπ και τους Αραβες μεγιστάνες η κυβέρνηση κατέληξε στον Λάτση
Μέρες μετρούν στο ΤΑΙΠΕΔ για να ανακοινώσουν την κατακύρωση του «διαγωνισμού για το Ελληνικό» στη LAMDA Developemnt, την προσφορά της οποίας, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου στελέχους στο πρακτορείο Reuters, οι σύμβουλοι είναι δύσκολο να μη δεχθούν, καθ' ότι βελτιωμένη και... εντυπωσιακή στα 915 εκατ. ευρώ.
Η σπουδή του ανώτατου στελέχους να βγει στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ταμείου καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα, «διαφημίζοντας» τη σπουδαία αποκρατικοποίηση. Μία διαδικασία, με την οποία, θυμίζουμε, ασχολήθηκαν (τελευταία) τρεις πρωθυπουργοί, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και μεγαλόσχημοι παράγοντες, πρωθυπουργικοί φίλοι κ.λπ., υποσχόμενοι από «τεράστια πάρκα» μέχρι... Μαϊάμι και ουρανοξύστες δίπλα στο κύμα.
Θυμίζουμε, πως από τον Απρίλιο-Μάιο του 2011 η «Ε» ήταν αυτή που με σειρά άρθρων αποκάλυψε την... απόσυρση του ενδιαφέροντος του Κατάρ, το ρόλο του Χ. Αθεμπίγιο, «άμισθου» φίλου του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αλλά και των Χάρη Παμπούκη - Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τις... υπερφίαλες ανακοινώσεις των κυβερνώντων για είσοδο του Ντ. Τραμπ, Αράβων μεγιστάνων με μακέτες επί μακετών.
Από τα φληναφήματα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για έσοδα 5 δισ. ευρώ, στις πομφόλυγες του Ταμείου για 2,5 και αργότερα για 1,23 δισ. ευρώ, ο διαγωνισμός καταλήγει στην αρχική προσφορά της Lamda Development που έξυπνα έθεσε αρχικά τον πήχυ χαμηλά για να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση (25% υψηλότερη σύμφωνα με το Ταμείο) 915 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να επιδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή (το βράδυ της Τετάρτης) να ζητά από την πλευρά Λάτση να ανεβάσει το τίμημα στο ένα (1) δισ. ευρώ πλην όμως η εισηγμένη δεν ικανοποίησε το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, που προφανώς θα έδινε άλλον επικοινωνιακό «αέρα» στη διοίκηση του Ταμείου και την κυβέρνηση.
Ολα δείχνουν πως κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην κατακύρωση του διαγωνισμού, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την επιχειρηματολογία του Ταμείου περί του τιμήματος και του οφέλους από την επένδυση. Με βάση τη σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει (εκτός απροόπτου) η Lamda Development, θα καταβάλει εφάπαξ το 30% (300 εκατ. ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλει 200 εκατ. ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή (θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδόση της επένδυσης ξεπεράσει το 15%. Πρακτικά το Δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμα είσπραξης μελλοντικών εσόδων επικαλούμενο το «υψηλό τίμημα» του ενδιαφερόμενου.
Είναι όμως τα μεγέθη έτσι όπως παρουσιάζονται; Κατ' αρχάς έμπειροι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν πως σε καθαρή παρούσα αξία η προσφορά της Lamda Development δεν ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 915 εκατ. ευρώ προκύπτει με βάση συντελεστή (συνδέεται με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων) ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης δεν θα πρέπει να συγχέεται μεταξύ των εσόδων του Δημοσίου και της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του αγοραστή. Αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε η «Ε» (26/3), υπάρχει «παράθυρο» που θα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία (ως αποκλειστικού μετόχου της Ελληνικόν Α.Ε.) να μεταπωλήσει μέρος (ή μέρη) της έκτασης προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου, υπερκαλύπτοντας μάλιστα το κόστος της αρχικής προσφοράς. Σημειωτέον, πως από την προσφορά δίνεται δυνατότητα να αφαιρεθεί το κόστος κατασκευής έργων δημόσιου χαρακτήρα.
Σημαντική είναι και η χρήση του προεξοφλητικού τόκου στον υπολογισμό των εσόδων. Πρακτικά 5 εκατ. κάθε χρόνο για 100 χρόνια δεν είναι 500 εκατ. σημερινά. Με 9% προεξοφλητικό τόκο είναι μόνο 55 εκατ.! Το ένα δέκατο!
Βάσει αυτών και όσο το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχωρά σε επαρκή τεκμηρίωση της οικονομο-τεχνικής πλευράς της απόφασής του θα εγείρονται εύλογα ερωτήματα. Αλλωστε είναι το ίδιο το Ταμείο, που στην ιστοσελίδα του δηλώνει ότι «αποκλειστική αποστολή του είναι να μεγιστοποιήσει την αξία που θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του».
Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις διοικήσεις του, που θυμίζουμε πόσες φορές έχουν πέσει έξω στους υπολογισμούς τους, πόσο αποκλίνουν των στόχων τους (κυρίως όσον αφορά στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις) και πόσες φορές τις έχουν εγκαλέσει οι της τρόικας για ανικανότητα.
Υπό ασφυκτική πίεση η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εμφανίσει έργο αλλά και η κυβέρνηση να «διαφημίσει» το success story της, ετοιμάζονται να κατακυρώσουν το διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό τελικό ενδιαφερόμενο.
Χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις ούτε για το εύλογο της προσφοράς ούτε για το καθαρό ύψος του τιμήματος ούτε για το πόσα χρήματα και μέχρι πότε θα έχουν καταβληθεί σαν προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ.
Aπό enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου