Όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις τόσο του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Ολι Ρεν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η θετική έκθεση των Τομσεν-Μορς και Μαζούχ ανάγεται σε απόλυτο προαπαιτούμενο πριν ληφθεί οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση για την Ελλάδα.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν τελικά Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη συζήτηση επί του χρέους και το νέο πακέτο προς την Ελλάδα - ένα «ραντεβού» που πιστοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση...
του Eurogroup και επιβεβαιώνει την επικράτηση της «σκληρής γραμμής» Μέρκελ - Ρεν προς.
Όπως αναφέρει το Euro2day οι αποφάσεις αφορούν τόσο το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όσο και αυτά του 2015-2016 αλλά και το χρέος το οποίο θα μπει στο τραπέζι τον Αύγουστο, όπως υποστήριξαν σε δηλώσεις τους. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με την γραμμή της Αθήνας που επιδιώκει αμέσως μετά την αξιολόγηση να μπουν όλα στο τραπέζι.
Αμφότεροι οι δυο άνδρες έσπευσαν να τονίσουν ότι η επιστροφή στην Αθήνα δεν σηματοδοτεί την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχουν, όπως ξεκαθάρισαν, ανοικτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν ώστε στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή, να βρίσκονται στην Αθήνα.
Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση για τα θέματα που αφορούν το τι μέλει γενέσθαι μετά το πρόγραμμα αλλά και για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Θέμα κρίσιμο δεδομένου ότι το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει χρήματα θα πρέπει η χώρα να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος 12 μηνών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr, συμφώνησε χθες με τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι μέχρι παραμονές της επόμενης συνάντησης, η Αθήνα θα έχει κάνει «όλα όσα έχει δεσμευθεί» να κάνει και δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Και θα ξεχάσει μέχρι τότε ότι έρχονται εκλογές...
Βέβαια ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, να πείσει τους συναδέλφους του ότι το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αρκεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, το «κενό» δηλαδή μέσω του οποίου η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα άμεσου αποτελέσματος. Οι συνάδελφοί του του «έδειξαν» για άλλη μια φορά την τρόικα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή θα καθορίσει το τι θα γίνει με τα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Αθήνα.
Κάπου εκεί τελειώνει η «συνεννόηση», συνεχίζει το άρθρο, αφού κανείς δεν ήθελε να απαντήσει στο τι ακριβώς θα συμβεί αν στο δεκαπενθήμερο της διαπραγμάτευσης η τρόικα δεν καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα για την 4η αξιολόγηση.
Τι θα γίνει δηλαδή με την αποπληρωμή των λήξεων ύψους 9 περίπου δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει η Αθήνα από τον Προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια κανείς δεν θέλησε να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμφανισθεί τον Μάιο, μέσα στις ευρωεκλογές να έχει «πετύχει» πρόωρα (για το 2013) πρωτογενές πλεόνασμα αλλά την ίδια στιγμή να είναι έτοιμη για χρεοστάσιο!
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά υπάρχει πρόοδος, σημείωσε. Φαίνεται πως στο δημοσιονομικό κομμάτι η εικόνα είναι καλύτερη απ ότι αναμέναμε, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από την Eurostat. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία το Μάρτιο ώστε οι εκταμιεύσεις να γίνουν έγκαιρα για τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Μαϊου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί περί τα 9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ).
Η τακτική των καθυστερήσεων που κρατούν οι ευρωπαίοι έγινε ξεκάθαρη πριν ακόμα αρχίσει τοEurogroup. Ακολουθώντας τις δηλώσεις Ρεν της Κυριακής ο επικεφαλής του οργάνου Γ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να δηλώσει ότι «Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινκ το Ταμείο έχει ακόμα 10,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτά σε συνδυασμό με τις δόσεις του ΔΝΤ είναι που κάνουν τους ευρωπαίους να «παίζουν» καθυστέρηση, δεδομένου ότι καλύπτονται άνετα οι ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια, δήλωσε πως τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).
Οπως αποκάλυψε το Spiegel, οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το νέο πακέτο προς την Ελλάδα προκάλεσαν «εμφύλιο» ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κυρία Μέρκελ, υπό τον φόβο της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές φέρεται να επέλεξε το «πάγωμα» οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, μεταθέτοντας το θέμα μετά το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, ο κ. Σόιμπλε, ανησυχώντας για πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα μας και συντριβή της κυβέρνησης στις εκλογές είχε ταχθεί υπέρ μίας συμφωνίας για το τρίτο πακέτο πριν από τις κάλπες του Μαΐου.
(με πληροφορίες από Euro2day, capital.gr)
Από ThePressProject
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου