Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Είναι η αστυνομία υπεύθυνη για τα σχολεία;

• Καταγγελία για «σπουδαστικό της ασφάλειας» άλλων εποχών
• Στο τμήμα μαθητές για κατάληψη 
Ερωτηματικά δημιουργεί το έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, βάσει του οποίου ζητούνται στοιχεία από τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας αστυνομικών τμημάτων, για να καταγράψει τα προβλήματά τους. Την καταγγελία κάνει Σύλλογος εκπαιδευτικών στην Αγία Παρασκευή. Επιπλέον, σήμερα έγινε γνωστό πως μαθητές λυκείου στο Κερατσίνι, κλήθηκαν να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για κατάληψη που έκαναν τον Οκτώβριο.

Αστυνομικοί από το τμήμα της Αγίας Παρασκευής επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες νηπιαγωγεία και δημοτικά της περιοχής, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το εν λόγω έγγραφο από τη ΓΑΔΑ, το οποίο αναφέρει πως οι διοικητές αστυνομικών τμημάτων πρέπει να προχωρήσουν σε:...

-Πλήρη καταγραφή των σχολείων που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας αστυνομικών τμημάτων.
-Να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις των αστυνομικών οργάνων και των Διοικητών των αστυνομικών τμημάτων με τους/τις Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων.
-Να καταγράψουν τα προβλήματα των Σχολικών Μονάδων που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα.
-Να συντάξουν εμπεριστατωμένες αναφορές για τα ανωτέρω υποβάλλοντας οι Διοικητές των τμημάτων τις απόψεις τους προς τις οικείς Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας.

Εύλογα το έγγραφο δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς τα σχολεία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, πόσο μάλιστα όταν μεταξύ των στοιχείων που ζητήθηκαν, ήταν και τηλέφωνα των εκπαιδευτικών.

Το γεγονός καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Περικλής":
"Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν δημιούργημα ενός ευφάνταστου συγγραφέα αστυνομικών διηγημάτων σχετικά με πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να λάβει η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.  Αποτελούν όμως κατευθύνσεις και εντολές επίσημου εγγράφου της ΓΑΔΑ. Με βάση αυτό το έγγραφο κλιμάκια του αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής «επισκέφτηκαν» Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής μας και συνέλεξαν στοιχεία.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι υποχρεούνται οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους Διευθυντές/ντριες και τις Προϊσταμένες των σχολικών μονάδων. Αναρωτιόμαστε εύλογα:Είναι πλέον αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για να επιλαμβάνεται των προβλημάτων και των αναγκών που σχετίζονται με το σχολείο και όχι το Υ.ΠΑΙ.Θ. και οι αρμόδιες υπηρεσίες του; Και μάλιστα  να συντάσσουν εμπεριστατωμένες αναφορές για τα προβλήματα των σχολείων;

Μήπως πλέον για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την κατάργηση των προνοιακών υποδομών στην εκπαίδευση, πρέπει να απευθυνόμαστε στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του οικείου Αστυνομικού Τμήματος; Είναι προφανές ότι τα παραπάνω διατυπώνονται ως ρητορικά ερωτήματα. Είναι επίσης εμφανές ότι με τις ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στους εκπαιδευτικούς.

Είναι επίσης δυστυχώς εμφανές, ότι με βάση και την ιστορική εμπειρία, η εποχή που η αστυνομία και η ασφάλεια επεδίωκε επαφές, δημιουργούσε το λεγόμενο «σπουδαστικό της ασφαλείας» και εισχωρούσε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιστοιχούσε σε περίοδο πολιτικής εκτροπής. Μας δημιουργεί επίσης εντύπωση ότι η Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δηλώνουν άγνοια.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να πάρει θέση. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και  να ανακαλέσει άμεσα την σχετική εντολή. Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να απαιτήσουν την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη"

Ενώ, το γεγονός, που συνέβη και σε άλλες σχολικές μονάδες, και η καταγγελία των εκπαιδευτικών, έκαναν χτες το γύρο του διαδικτύου, νέο κρούσμα σήμερα με καταγγελία μαθητών Λυκείου από το Κερατσίνι για κλήση τους στο τμήμα, επειδή πριν μήνες έκαναν κατάληψη.

Σύμφωνα με τον ρ/σ Στο Κόκκινο, "μαθητές από το 2ο Λύκειο Κερατσινίου κλήθηκαν να καταθέσουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για τη μία εβδομάδα που έκαναν κατάληψη τον Οκτώβριο στο πλαίσιο "έρευνας" τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Όλα άρχισαν, όταν η Διευθύντρια του σχολείου μετά το πέρας της κατάληψης κλήθηκε από το ΑΤ Κερατσινίου να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη, η οποία κατονόμασε 8 μαθητές. Μετά από 5 ολόκληρους μήνες οι αστυνομικοί κάλεσαν τους μαθητές "δι' υπόθεσιν" τους χωρίς να τους πουν περισσότερα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και οι γονείς τους να ανησυχήσουν" . Μάλιστα, "Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί - αναλαμβάνοντας ρόλο εισαγγελέα- ανακοίνωσαν στους μαθητές της Γ' Λυκείου ότι δεν πρόκειται να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς κατηγορούνται για κακουργήματα και με "λερωμένο" ποινικό μητρώο δεν θα μπορούν ούτε το μηχανογραφικό τους να συμπληρώσουν".

Ντ. Μπ.
newsroom enet