Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

«Λάθος» το κέρασμα με λεφτά των δημοτών

Ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, προσφέρθηκε να πληρώσει τα έξοδα της διήμερης διαμονής του φίλου του και υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην περιοχή την περίοδο των γιορτών. Λίγες μέρες αργότερα, αναρτήθηκε έγγραφο στη «Διαύγεια» για την κάλυψη της δαπάνης από το ταμείο του δήμου! Μετά τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος απέσυρε το έγγραφο, εξόφλησε το λογαριασμό από την τσέπη του και απέδωσε την υπόθεση σε λάθος των υπαλλήλων...

Μια περίεργη ιστορία που στην καλύτερη περίπτωση δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρήμα, παρά τις διακηρύξεις ορισμένων για την ανάγκη διαφάνειας και τη χρεοκοπία της χώρας, συνέβη στο Καρπενήσι την περίοδο των γιορτών. Εκεί, την περασμένη Πρωτοχρονιά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, πέρασε ένα διήμερο διακοπών, απολαμβάνοντας το τοπίο. Ολοκληρώνοντας τη μίνι ανάπαυλα και...
αναχωρώντας από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, ενημερώθηκε από τη ρεσεψιόν ότι τα έξοδα είναι πληρωμένα από τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Μπακογιάννη και αναχώρησε.

Μέχρις εδώ όλα θα μπορούσαν να αποδοθούν στη διάθεση του δημάρχου να καλύψει -ως φυσικό πρόσωπο- τα έξοδα του υπουργού, με τον οποίο συνδέονται με φιλικές σχέσεις. Ομως, περίπου μία εβδομάδα μετά, αναρτήθηκε στον ιστότοπο Διαύγεια έγγραφο με ημερομηνία 30/12/2013, υπογεγραμμένο από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος αναλάμβανε να καλύψει τα έξοδα διαμονής του υπουργού από τον κωδικό που χρησιμοποιείται για την προώθηση του τουρισμού και την προβολή του δήμου!

Αντιδράσεις

«Πίστευε, ίσως, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης ότι δεν θα γίνει αντιληπτό το γεγονός, βοηθούντος και του εορταστικού κλίματος. Δυστυχώς γι' αυτόν, η ανάρτηση έγινε αντιληπτή και μάλιστα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τοπικής εφημερίδας, προκαλώντας δυσμενή σχόλια», υποστηρίζει στην «Κ.Ε.» ο κ. Θανάσης Καραγιαννόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Αμέσως, η δημοτική αρχή της πόλης, επιβεβαιώνοντας τα άριστα αντανακλαστικά της, απέσυρε την ανάρτηση από τη Διαύγεια. Το εκπληκτικότερο όλων -δε- είναι ότι, σχεδόν ταυτόχρονα, αποσύρθηκε και η δημοσίευση από την ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας!», καταλήγει ο κ. Καραγιαννόπουλος, αποδίδοντας ξεκάθαρα το γεγονός σε νοοτροπία αλληλοεξυπηρέτησης πολιτικών.

Η εξήγηση που δόθηκε από τη δημοτική αρχή Καρπενησίου στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι ο δήμαρχος είχε αποφασίσει να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα του υπουργού, αλλά το γραφείο του δεν κατάλαβε και προχώρησε τη διαδικασία. Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με το δήμο, το περιστατικό αποδόθηκε σε «λάθος και κακή συνεννόηση» μεταξύ υπηρεσιών και υπαλλήλων, ενώ οι σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης εντάχθηκαν στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.

«Το ξενοδοχείο έστειλε το λογαριασμό στην οικονομική υπηρεσία, η οποία -χωρίς να ρωτήσει το γραφείο του δημάρχου- τον πέρασε στο συγκεκριμένο κωδικό», τόνισαν. Σύμφωνα πάντα με κύκλους του δήμου, ο κ. Μπακογιάννης έλειπε εκείνες τις ημέρες σε ολιγοήμερο ταξίδι. Πράγματι είχε δώσει εντολή, μας είπαν, να πληρωθούν τα έξοδα από τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως δήμαρχο και επιστρέφοντας στο Καρπενήσι τακτοποίησε την οφειλή από προσωπικό του λογαριασμό, «πράξη για την οποία υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις».

«Αλληλοεξυπηρετήσεις»

Με τον ίδιο περίπου τρόπο περιγράφουν το περιστατικό κύκλοι του υπουργού κ. Χατζηδάκη. Σημειώνουν ότι έμαθαν «από το γραφείο δημάρχου για το λάθος» και ότι «με την επιστροφή του κ. Μπακογιάννη από το εξωτερικό ακυρώθηκε η δαπάνη, που την κάλυψε ο ίδιος με δικά του έξοδα».

Ωστόσο, ο καταγγέλλων, κ. Θ. Καραγιαννόπουλος, εμφανίζεται εξαιρετικά δύσπιστος «στις δικαιολογίες περί κακής συνεννόησης». Το επιχείρημά του είναι ότι, προτού το επίσημο έγγραφο του δήμου βγει στη Διαύγεια, ακολουθήθηκε γραφειοκρατική διαδικασία αρκετών ημερών, οπότε, αν επρόκειτο περί «λάθους», θα είχε αποσοβηθεί. «Απλώς, όταν ο κ. Μπακογιάνννης τα είδε σκούρα, αναγκάστηκε να υποχωρήσει, για να προστατευτεί», σημειώνει. «Δύσκολα αλλάζουν οι νοοτροπίες σε αυτή τη γραφική χώρα. Μπορεί να χρεοκοπήσαμε, αλλά οι αλληλοεξυπηρετήσεις των πολιτικών συνεχίζονται», καταλήγει ο ίδιος..

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ  από enet