Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Προσλήψεις στην ΕΥΠ;

Τη στιγμή που απολύει ή θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, κλείνει τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, «συγχωνεύει» εκατοντάδες σχολεία και σειρά άλλων υπηρεσιών, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρά -ή ετοιμάζεται να προχωρήσει- σε ομαδικές προσλήψεις πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του προϋπολογισμού της...
αμαρτωλής υπηρεσίας για το 2014, που αναρτήθηκε πρόσφατα στη «Διαύγεια». Εκτός αν εν μέσω γενικευμένης περικοπής των αμοιβών του Δημοσίου η ΕΥΠ είναι η μοναδική υπηρεσία του που προσφέρει στο πολιτικό προσωπικό της ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 17% στον βασικό μισθό τους!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οπως κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, έτσι και φέτος αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο «Διαύγεια» (http://et.diavgeia.gov.gr) η γενική «Κατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού 2014» της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της Θοδωρή Δραβίλλα. Από τη σύγκριση των σχετικών πινάκων διαπιστώνουμε συνολική αύξηση δαπανών μεταξύ 2013 και 2014 κατά 8,6% (από 35,417 εκατομμύρια ευρώ σε 38,46), σε αντίθεση με τον αξιοσημείωτο περιορισμό τους κατά 23,7% μέσα στα προηγούμενα χρόνια (από 43,8 εκατ. το 2011 σε 40 εκατ. το 2012 και 35,417 το 2013).

Η μελέτη του καταμερισμού αυτών των δαπανών, που περιλαμβάνει το ίδιο επίσημο ντοκουμέντο, αποδεικνύει ότι η προβλεπόμενη αύξηση του 2014 προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση των βασικών μισθών του πολιτικού προσωπικού της υπηρεσίας κατά 17,6% και του συνολικού μισθολογικού κόστους κατά 11,1%. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις στην ΕΥΠ παραμένουν απόρρητες, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά βρήκε έναν βολικό τρόπο παράκαμψης της δημοσιονομικής λιτότητας για την επαγγελματική τακτοποίηση κάμποσων «ημετέρων» εκεί όπου δεν φτάνει το βλέμμα ούτε της τρόικας ούτε των ΜΜΕ. Με καθαρό βασικό μισθό 900 ευρώ, η προϋπολογισμένη αύξηση των 2,62 εκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 250 προσλήψεις, δηλαδή με 14 % του αριθμού των 1.795 μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων της ΕΥΠ που προβλέπει μέχρι σήμερα ο οργανισμός της υπηρεσίας (Π.Δ. 126/2009, άρθρο 6). Αισθητά μικρότερη είναι η προβλεπόμενη αύξηση των παρεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών και επιδομάτων (μόλις 2,9%), γεγονός που αφήνει να διαφανεί ενδεχόμενη επέλαση των νέων εργασιακών σχέσεων και στο άδυτο των μυστικών υπηρεσιών. Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η αύξηση κατά 5,7% στις «απόρρητες δαπάνες» της υπηρεσίας, που μεταξύ 2011 και 2013 είχαν περιοριστεί κατά 27,8%.

Δεδομένου ότι καμιά απολύτως κλιμάκωση «εθνικών κινδύνων» μέσα στο 2014 δεν είναι προς το παρόν ορατή, η εντυπωσιακή αυτή γαλαντομία σε καιρούς άγριας λιτότητας απαιτεί κάποιες εξηγήσεις. Προτού οι ανύπαρκτοι «κίνδυνοι» γιγαντωθούν επικοινωνιακά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτού ακριβώς του νέου αίματος που αναμένεται να εισρεύσει στις τάξεις των «προστατών» μας...


Από left