Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Θαλασσοδάνεια κατά κύματα

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΟΥ Τ.Τ. ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΓΡΙΒΕΑ, DEMCO-ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΚΑΙ ALAPIS-ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ 
Καταπέλτης αλλά και άκρως αποκαλυτική για τον τρόπο των πιστοδοτήσεων από τις τράπεζες προς επιχειρηματίες είναι η πορισματική αναφορά της επίκουρης εισαγγελέας διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, η οποία για οκτώ μήνες διερεύνησε το σκάνδαλο των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταλήγοντας σε 30 εμπλεκομένους που προκάλεσαν -κατά την ίδια- ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό ίδρυμα και κατ' επέκταση στο ελληνικό Δημόσιο.

Το πόρισμα έχει κατανεμηθεί σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν στους Ομίλους Γριβέα και Demco (Δ. Κοντομηνά), καθώς και στη φαρμακευτική εταιρεία Alapis, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση εξαγοράς της «Bestline Cards /ΤΤ», αλλά και σε συνολικά οκτώ δάνεια που έλαβαν οι παραπάνω επιχειρήσεις, «φεσώνοντας», σύμφωνα με...
το έγγραφο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αφού -όπως αναφέρεται- οι εγγυήσεις ήταν ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες, ενώ ουδέποτε τα χρήματα επιστράφηκαν, αλλά αρκετά διανεμήθηκαν σε εταιρείες κυρίως offshore και σε ατομικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους. Συγκεκριμένα:

** Για τον Ομιλο Γριβέα αναφέρονται οι εταιρείες C&C International και Post Bank Green Institute, που χρηματοδοτήθηκαν η πρώτη μέσω δύο ομολογιακών δανείων 17 εκατ. ευρώ και η δεύτερη ιδρύθηκε με κεφάλαια του Τ.Τ., ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ.

* Για την εταιρεία ALAPIS, ο Λ. Λαυρεντιάδης, προφυλακισμένος σήμερα για δύο υποθέσεις μεταξύ των οποίων και το τραπεζικό σκάνδαλο της Proton, εμφανίζεται στο πόρισμα να έβαλε 100 εκατ. ευρώ.

* Για τον Ομιλο DEMCO, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, γίνεται εκτενέστατη αναφορά στην απάτη που φέρεται να τελέστηκε κατά την πώληση του 50% της εταιρείας Bestline International στο Τ.Τ., με παρέκκλιση, σύμφωνα με το έγγραφο, 600%. Επίσης καταγράφονται σειρά δανειοδοτήσεων, πέντε στο σύνολο, ύψους 103 εκατ. ευρώ, προς διάφορες επιχειρήσεις του Ομίλου.
Η ωραία Αναστασία. Από τις πρώτες μέρες διορισμού της στο ΤΧΣ έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Οχι μόνο για την εμφάνισή της, αλλά, όπως είχε γράψει η «Ε», για τον προκλητικό μισθό της ύψους 215.000 ευρώ ετησίως
Μάλιστα σε κάθε κατηγορία η συντάκτρια του πορίσματος αναφέρεται και σε πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος των εκατομμυρίων που δόθηκαν, αλλά όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ελήφθησαν. Προκειμένου να έχει μία πληρέστερη εικόνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς έχει προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπάρχουν και αιτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.

Τραπεζική πρακτική...


Στη συνολική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, η Πόπη Παπανδρέου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διενεργήθηκαν χρηματοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών ή και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες, η τήρηση των οποίων θα συνέβαλε στην καλύτερη αξιολόγηση και στην αποφυγή ανάληψης υψηλού πιστωτικού κινδύνου, καθώς και στην καλύτερη παρακαλούθηση της σχέσης. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δανειοδοτήσεων παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αδύναμη κεφαλαιακή βάση των πιστούχων, ανεπαρκής προσδιορισμός του σκοπού των δανειοδοτήσεων, ελλιπής παρακολούθηση της διάθεσης των κεφαλαίων, αλλά και σημαντικές ελλείψεις στα εισηγητικά σημειώματα, με ανεπαρκή τεκμηρίωση των προτεινόμενων πιστοδοτικών ορίων».

Τα ονόματα που κατά περίσταση βαρύνονται με τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης, της απιστίας, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είναι ιδιαίτερα ηχηρά. Εκτός από τους προαναφερθέντες, κατηγορούμενοι έχουν καταστεί οι πρώην διοικητές του Τ.Τ., Αγγ. Φιλλιπίδης, Κλ. Παπαδόπουλος και Χ. Σιγανός, η Αναστασία Σακελλαρίου, νυν δ.σ. του ΤΧΣ και τότε στέλεχος της τράπεζας, και ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ.

Η διαδρομή των χρημάτων:
http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1101_005_cmyk.pdf
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ : Ο Στουρνάρας στηρίζει τη «σιδηρά κυρία» του ΤΧΣ
Κόλαφος για τον Γ. Στουρνάρα και την Αναστασία Σακελλαρίου οι εξελίξεις από το σκάνδαλο του Ταμιευτηρίου. Η παροχή απόλυτης στήριξης στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον υπουργό Οικονομικών εγείρει τουλάχιστον θέμα ηθικής τάξης.

«Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική κατάρτισή της και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα», δήλωσε ο «τσάρος» της Οικονομίας εξερχόμενος του Μαξίμου.

Ομολογουμένως ιδιότυπος τρόπος για ένα σημαίνον πρόσωπο, όπως ο υπουργός Οικονομικών, να δείχνει την εμπιστοσύνη του ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη και σε έναν παράγοντα-κλειδί, ο οποίος βρίσκεται κατηγορούμενος για ενδεχόμενη ευθύνη του σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Την ώρα που η κοινωνία βιώνει έναν πρωτόγνωρο εξανδραποδισμό και η πραγματική οικονομία μία πρωτοφανή δήωση, η κ. Σακελλαρίου χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Στουρνάρα. Επιλογή του ιδίου η «σιδηρά κυρία» του ΤΧΣ, του Ταμείου που έχει την απόλυτη ευθύνη της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο και την ώρα που οι επιχειρήσεις παραμένουν «στεγνές» και αποκλεισμένες από ροές χρηματοδότησης.

Η εμπλοκή της κ. Σακελλαρίου περιορίζεται -προσώρας- στην αναχρηματοδότηση δανείων που αφορούσαν τις εταιρείες του κ. Κοντομηνά, ενώ οι αρχικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί-εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Ωστόσο η θέση της κ. Σακελλαρίου στο Τ.Τ. μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς εργαζόταν ως υπεύθυνη του Τμήματος Πιστωτικού Κινδύνου στις επιτροπές πιστοδοτήσεων του Ταμιευτηρίου. Αρα, εκ της θέσεώς της, κάποιον λόγο θα έπρεπε να έχει σε ζητήματα risk management. Αλλωστε είτε ευθύνεται είτε όχι η κ. Σακελλαρίου, από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και τις σχέσεις Τ.Τ.- Δημ. Κοντομηνά βεβαιώνεται ζημία για την τράπεζα, που φορτώθηκε -μέσω του bad bank- στις «πλάτες» του Ελληνα φορολογουμένου.

Η αμοιβή της


Πάντως η μέχρι τώρα θητεία της κ. Σακελλαρίου βρίθει ενστάσεων και εντάσεων. Από την πρώτη κιόλας στιγμή του διορισμού της στη νευραλγική θέση προκάλεσε με τις προκλητικές αμοιβές της ιδίας και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου, θέμα που πρώτη είχε αναδείξει η «Ε» αποκαλύπτοντας (στις 4/2/2013) ότι οι ετήσιες αποδοχές της ορίζονταν στις 215.000 ευρώ. Τη θέση της προβλέπεται να διατηρήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017, ακόμη και στην περίπτωση που θα προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο κ. Στουρνάρας είχε υποστηρίξει πως ονόματα και αποδοχές έρχονται έξωθεν.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μία άλλη παράμετρος που ενδεχομένως να διαδραμάτισε το ρόλο της.

Εγκυρη πηγή υποστήριζε πως εάν το Μαξίμου δεν επειγόταν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank (και εν συνεχεία της επίσπευσης της διαδικασίας επαν-ιδιωτικοποίησης των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank), ίσως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές.

Από την άλλη, γνώστες των νομικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εξέφραζαν την απορία τους για τις κατηγορίες εναντίον στελεχών που κλήθηκαν να διαχειριστούν σε μεταγενέστερη περίοδο δάνεια τα οποία είχαν ήδη συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Ιδίως καθ' όσον οι ρυθμίσεις που έγιναν περιελάμβαναν αυξημένες εξασφαλίσεις για την τράπεζα. 
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Από enet