Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τράπεζες - επιχειρήσεις: βίοι παράλληλοι

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ * ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΟι δανειστές ήδη έχουν «ακτινογραφία» όλων των χορηγήσεων, πολλές από τις οποίες είχαν δοθεί με ελάχιστες ή καμία εγγύηση 

Δεν είναι τυχαίο που η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος
κάνει λόγο για ανάγκη ανασύνταξης του χρηματοπιστωτικού
κλάδου και χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων
Στην τελευταία φάση αναδιάταξής του έχει εισέλθει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαδικασία που θα υλοποιηθεί με παράλληλη εκ βάθρων αναδιάρθρωση των σημαντικότερων τομέων του ελληνικού επιχειρείν.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων του τραπεζικού κλάδου πως η συγκέντρωση, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια (τότε έφταναν τις 15 τράπεζες), θα ολοκληρωθεί με την επαναϊδιωτικοποίηση των συστημικών ομίλων (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) μέσω κυρίως της συμμετοχής...
«ξένων κεφαλαίων».

Πρόγευση των όσων προοιωνίζονται για τη συνέχεια έδωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εκτιμώντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδιαφέρον

Ο κ. Σάλλας επί της ουσίας επιβεβαιώνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων (ενδεικτική η περίπτωση του fund Fairfax και του πολυεκατομμυριούχου Prem Watsa) για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν αναπόφευκτο το «ξεκαθάρισμα» των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τους δανειστές να έχουν «ακτινογραφήσει» όλες τις χορηγήσεις που έχουν δοθεί ( ήδη η Black Rock έχει διενεργήσει δύο ενδελεχείς ελέγχους) πολλές από τις οποίες με ελάχιστες ή χωρίς καν εγγυήσεις.

Το φαινόμενο δύο γενιών πτωχευμένων επιχειρήσεων, αλλά με τους βασικούς μετόχους, τους επιχειρηματίες (ως φυσικά πρόσωπα) εκατομμυριούχους με λογαριασμούς στα... Κέιμαν και τα... Γκέρνσεϊ, τείνει να αποτελέσει ελληνικό παράδοξο. Χρήμα δισ. ευρώ στην κυριολεξία «καμένο», καταθέσεις ιδιωτών που διοχετεύτηκαν σε υπεράκτιες και σε χρηματοδοτήσεις ημετέρων διόγκωσαν το λεγόμενο «εσωτερικό χρέος».

Δεν είναι τυχαίο πως ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, έκανε λόγο για ανάγκη ανασύνταξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων. Πρακτικά, προβληματικές εταιρείες είτε θα ενισχυθούν κεφαλαιακά εάν εισφέρουν οι μέτοχοί τους ή θα κλείσουν ή θα υποχρεωθούν να δεχτούν «ξένα κεφάλαια» παραχωρώντας σημαντικό μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Είναι ο τρόπος που επιλέγουν οι δανειστές προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των κεφαλαίων, που «εξατμίστηκαν» από τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και να αποκτήσουν πρόσβαση στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet