Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Το ΠΕΔΥ του Αδώνιδος

ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ... ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΟΠΥΥ
Tο ΠΕΔΥ θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από ιδιώτες και από το Δημόσιο για να καλύπτει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους. 
ΠΕΔΥ... αντί για ΕΟΠΥΥ θα έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι, αφού ο υπουργός Υγείας, που επιχειρεί να προωθηθεί ως...Μέγας Μεταρρυθμιστής, αλλάζει το όνομα του εθνικού φορέα Υγείας, χωρίς ωστόσο να προσθέτει σταγόνες βελτίωσης στην περίθαλψη των Ελλήνων.

Αλλωστε οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν κουτσουρεμένες υπηρεσίες Υγείας το 2014, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Αδ. Γεωργιάδη περί μεταρρύθμισης που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Ο ίδιος εξάλλου έχει δηλώσει ότι οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων και τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές θα πρέπει να είναι μειωμένα κατά 20% τη φετινή χρονιά.

Το περιβόητο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις υπηρεσίες Υγείας, που επρόκειτο χθες να κατατεθεί...
στη Βουλή, πήρε παράταση.

Τίποτε δεν φαίνεται να ήταν έτοιμο, γι' αυτό και ο Αδωνις Γεωργιάδης το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου και θα το καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα. Δημόσια διαβούλευση όμως που θεωρείται από τους εργαζομένους ως προσχηματική, καθώς θα διαρκέσει μόλις δύο ημέρες.

Ενδεικτικό της προχειρότητας του Αδώνιδος και των συνεργατών του είναι το γεγονός ότι ακόμη και η βασική αλλαγή, που είναι το νέο όνομα του ΕΟΠΥΥ, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε όλη τη χώρα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο διαθέτει Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) σε κάθε νομό. Και αποτελεί ερώτημα πώς όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά ακόμη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θα μπερδεύονται με την... έμπνευση Αδώνιδος, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει πολλά ΠΕΔΥ-Α σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επί της ουσίας τώρα, το ΠΕΔΥ θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από ιδιώτες και από το Δημόσιο για να καλύπτει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους.

Οπως προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, το νομοσχέδιο προβλέπει ενιαία διοίκηση των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τον οικογενειακό-προσωπικό του γιατρό, ο οποίος και θα αναλάβει και τον ηλεκτρονικό του φάκελο-βιβλιάριο. Στο φάκελο αυτό, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία, θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις σε γιατρούς, τα φάρμακα που έχει λάβει αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει κάνει.

Κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει την ευθύνη για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων και θα είναι επίσης ο αρμόδιος για να χορηγεί παραπεμπτικά για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο Υγείας θα συνοδεύει κάθε ασθενή σε οποιαδήποτε επίσκεψή του σε μονάδα Υγείας, ώστε οι αρχές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι κοστίζει ο καθένας.

Επίσης οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία και όχι μόνο το πρωί, όπως σήμερα. Θα μπορούν δηλαδή να επισκέπτονται τα κέντρα υγείας αστικού τύπου στην Αττική αλλά και ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ, όπου και θα εξετάζονται δωρεάν.

Ολα αυτά στην περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων. Διαφορετικά πρέπει να αναζητήσουν άλλο ιατρείο ή να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει πάρει σάρκα και οστά πλήρως το ΠΕΔΥ, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαθεσιμότητες. Γι' αυτό και καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ και όλοι οι εργαζόμενοι -8.691- μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας, από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Συστήνονται θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ από enet