Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡΙΒΕΑΣ Ελεγε ναι στα «δωράκια» και... έβριζε τα λαμόγια

Ηταν ένα ζεστό αυγουστιάτικο βράδυ πριν από δυόμισι χρόνια περίπου, όταν ο κ. Κυριάκος Γριβέας ανακοίνωνε στους καλεσμένους του στον πανέμορφο μανιάτικο πύργο που έχει η οικογένειά του στο μαγευτικό Οίτυλο, την απόφαση να... μετακομίσει μόνιμα (ο ίδιος, η σύζυγός του και τα παιδιά του) στο Λονδίνο.

Εκείνη τη νύχτα το κλίμα στον πέτρινο πύργο ήταν εξαιρετικό και τίποτε δεν σκίαζε τη διάθεση του οικοδεσπότη, ο οποίος έδειχνε ευτυχισμένος από τη μέχρι εκείνη τη στιγμή επαγγελματική του πορεία και έτοιμος να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Εξέπεμπε την εικόνα του πετυχημένου και πλούσιου επιχειρηματία, γεγονός που συνδυαζόταν και με τη σχετική έπαρση...
Αφού, λοιπόν, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι είχε έτοιμο το νέο του σπίτι σε μια εξαιρετική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει βρει και τα σχολεία όπου επρόκειτο να φοιτήσουν τα παιδιά του.

Αποφασισμένος
Οι καλεσμένοι του, πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι, αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση αυτή, καθώς θεωρούσαν ότι, παρά την κρίση που ήδη υπήρχε και ήταν φανερό ότι θα διαρκούσε αρκετά ακόμη, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστηρίξει τα όνειρά του για επέκταση των δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, ο κ. Γριβέας έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και μάλιστα, τη σχετική ανακοίνωση τη συνόδευσε με μια επίθεση κατά της Ελλάδας και της νοοτροπίας που -όπως έλεγε τότε- επικρατεί. «Οι ξένοι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά πια. Τι να κάνω εδώ, όταν για να κάνεις μια δουλειά πρέπει να περάσεις από χίλια κύματα;». Η συζήτηση δεν άργησε να πάρει «φωτιά» και ο ίδιος ο οικοδεσπότης άρχισε να εκτοξεύει κατηγορίες κατά του ελληνικού Δημοσίου, που -όπως έλεγε- αργεί να πάρει αποφάσεις, θέλει «λάδωμα» και οι υπηρεσίες διοικούνται από λαμόγια.

Στο Λονδίνο
Ως παράδειγμα, μάλιστα, έφερε την αγορά δεκάδων στρεμμάτων που είχε κάνει πριν από χρόνια στην περιοχή της Μάνης για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου (στα πρότυπα ενός boutique hotel - country club, αντίστοιχου εκείνων που διέθετε ο ίδιος στο Καρπενήσι και στην ορεινή Αρκαδία), σχέδιο το οποίο τελικά εγκατέλειψε διότι -όπως έλεγε εκείνη τη νύχτα- οι όροι που έθετε η Πολεοδομία ήταν ιδιαίτερα αυστηροί.

Η «έκρηξη ηθικής» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, καθώς ήταν εμφανές ότι ο κ. Γριβέας ήθελε να εξηγήσει και να πείσει τους καλεσμένους του για την ορθότητα της απόφασής του να μετεγκατασταθεί στην αλλοδαπή και δη στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε και στα πολιτικά πράγματα.

Τότε, προς έκπληξη όλων των παρισταμένων, ο οικοδεσπότης άρχισε να επιτίθεται στην κυβέρνηση Καραμανλή και στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τα πράγματα και πως έχει βασική ευθύνη για την εξέλιξη της κρίσης. Διαφορετικοί ήταν οι τόνοι που χρησιμοποίησε για την οικογένεια Παπανδρέου.

Δεν έκρυψε τους φιλικούς δεσμούς που είχε εκείνη την περίοδο με τον κ. Αντρίκο Παπανδρέου, ενώ για τον τότε πρωθυπουργό (Αύγουστος 2011) έλεγε ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μια κρίση την έκταση της οποίας δεν θα μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων.

Ηταν σαφές ότι ένα πρόσωπο που προερχόταν από οικογένεια αμιγώς με «γαλάζιο» παρελθόν (ο ίδιος υπήρξε ΟΝΝΕΔίτης, ενώ ο θείος του, Κυρ. Γριβέας, ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κων. Μητσοτάκη την περίοδο της πρωθυπουργίας του 1990-1993), εμφανιζόταν να βρίσκεται πιο κοντά (πολιτικά) στην οικογένεια Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη ΝΔ.

Λίγους μήνες νωρίτερα από εκείνη τη βραδιά στο Οίτυλο (στις 22 Οκτωβρίου 2010), η εταιρεία του κ. Κυρ. Γριβέα «C&C» μαζί με τη ΜΚΟ «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security) του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, καθώς και η European Investment Bank, συν-διοργάνωναν εκδήλωση με τίτλο «Mediterranean Green Development Investors Forum» το οποίο παρουσιαζόταν ως ένα σημαντικό γεγονός που επρόκειτο να εξετάσει τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείκνυε τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές. Οπως αναφερόταν δε στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, η πρωτοβουλία υποστηριζόταν τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, ενώ βασικός χορηγός της ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Μίζερη»
Η βραδιά στον πέτρινο πύργο της οικογενείας Γριβέα, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τους έντονους διαλόγους που υπήρξαν κατά διαστήματα, κύλησε ευχάριστα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν άρχισαν να αποχωρούν και οι πρώτοι καλεσμένοι του επιχειρηματία. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι -εν Ελλάδι- φίλοι του κ. Κυρ. Γριβέα τον συνάντησαν. Λίγους μήνες μετά -με την έναρξη του σχολικού έτους- ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν ήδη αναχωρήσει για τον νέο τόπο διαμονής τους, αφήνοντας πίσω τη «μίζερη» -όπως την αποκαλούσαν- Ελλάδα.

Το επόμενο καλοκαίρι, πάντως, όλοι περίμεναν και πάλι στη Μάνη την οικογένεια του επιχειρηματία, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και να τους καταθέσει την εμπειρία του από την... ξενιτιά. Εις μάτην όμως... Η φήμη που κυκλοφόρησε ήταν πως η οικογένεια Γριβέα δεν θα ερχόταν ποτέ ξανά στην Ελλάδα καθώς ακόμη και για τις καλοκαιρινές της διακοπές θα επέλεγε άλλους προορισμούς. Πρώτη στη λίστα που είχαν φτιάξει ήταν η... εξωτική Τυνησία. Τότε έγινε σαφές ότι ο κ. Κυρ. Γριβέας δεν επιθυμούσε να έχει οιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα, ούτε καν αυτή των διακοπών...

Τώρα, δυστυχώς για τον ίδιο και τη σύζυγό του, καλούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτήν τη φορά όμως όχι για διακοπές ή για δουλειές, αλλά για να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου...

Κώστας Νικολαΐδης από το ΕΘΝΟΣ