Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πρώτη εκτέλεση εντάλματος... - Οταν το Δημόσιο επεμβαίνει επιλεκτικά - Γερμανία και Παπαχρήστος, Βόλος και Μυτιληναίος...

Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ KRAUSS-MAFFEI WEGMANN 
Κερασάκι που «έδεσε» ...την τούρτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκαλώντας την άσκηση ποινικών διώξεων για ακόμη μία δικογραφία, αποτέλεσε η απολογία-χείμαρρος του Αντώνη Κάντα. Το πρώτο ένταλμα σύλληψης εκτελέστηκε χθες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το νέο έτος να βρίσκει κρατούμενους εμπλεκομένους που κατονομάστηκαν από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss - Maffei Wegmann στην Ελλάδα, Δημήτρης Παπαχρήστος, είναι ο πρώτος στη λίστα των συλλήψεων, καθώς η προκαταρκτική έρευνα που χειριζόταν η εισαγγελέας Διαφθοράς για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων ΡΖΗ2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού ήταν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της. Ο Αντώνης Κάντας και οι μίζες ύψους 750.000 ευρώ, τις οποίες ανέφερε ότι...
πήρε από τον Δ. Παπαχρήστο για τη συγκεκριμένη σύμβαση, αποτέλεσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- την επιβεβαίωση των στοιχείων που ήδη είχε στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η «προσέγγιση»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο συλληφθείς Παπαχρήστος -μετά τον ποταμό Κάντα- επιχείρησε να προσεγγίσει εκπροσώπους της Δικαιοσύνης προκειμένου να δείξει την πρόθεσή του να καταθέσει εφ' όσον κλητευθεί. Οι εξελίξεις όμως (είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ η δικογραφία για τη σύμβαση των αυτοκινούμενων πυροβόλων είχε «χρεωθεί» στον ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα) οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης από τη δικαστική λειτουργό, καθώς έκρινε ότι ο Δ. Παπαχρήστος είναι ύποπτος φυγής.

Εδώ και καιρό, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς ήλεγχαν τη σύμβαση 017Α/2001, η οποία υπεγράφη στις 5 Ιουλίου του 2001, επί υπουργίας του καταδικασθέντος Ακη Τσοχατζόπουλου. Συμβαλλόμενα μέρη ήταν το Ελληνικό Δημόσιο και η γερμανική εταιρεία Krauss - Maffei Wegmann, ενώ το τίμημα για την προμήθεια ήταν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 195.709.774 ευρώ.

Τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί, ήταν -κατά πληροφορίες- ικανά για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, αφού είχαν στα χέρια τους απαντήσεις δικαστικών συνδρομών για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ετσι, η αρχική και η συμπληρωματική μαρτυρία του Αντώνη Κάντα, αντίγραφα των οποίων έλαβε και μελέτησε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, αποτέλεσαν ουσιαστικά την επιβεβαίωση για το όργιο του μαύρου χρήματος που φέρεται ότι διακινήθηκε.

Σε αντίθεση με άλλες δικογραφίες -περισσότερες από δέκα- εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνεχίζει να ερευνά η εισαγγελέας Διαφθοράς και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, το αποτέλεσμα για τα ΡΖΗ2000 ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων για ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Λίγη ώρα μετά, εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης, με τον Δ. Παπαχρήστο να συλλαμβάνεται το πρωί της Δευτέρας στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του. Με ενδιαφέρον αναμένονται εξάλλου και τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις έρευνες που πραγματοποίησαν την ίδια ώρα οι αρχές τόσο στην κατοικία του όσο και στο γραφείο του.

Ο Δ. Παπαχρήστος, που σήμερα αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή Διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, φέρεται για την επίμαχη σύμβαση να έδωσε μίζα συνολικού ύψους 750.000 ευρώ, από τα οποία τα 100.000 ευρώ ήταν μετρητά.

Τα αυτοκινούμενα...


Αναφέρεται στην απολογία του Αντ. Κάντα: «Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή, κ. Κολίρη. Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της Wegmann, Ολαβ Εσλερ, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαχρήστου, τον οποίο τότε συνάντησα για πρώτη φορά. Με επισκέφθηκε και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της προσφοράς της Wegmann από την επιτροπή, που συνόδευε τότε τα στελέχη της Wegmann. Σε κάποια από αυτές τις επισκέψεις στο γραφείο μου, ο κ. Παπαχρήστος μου είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης, το οποίο ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαχρήστος δεν μου είπε σε ποια πρόσωπα της επιτροπής ή της ΓΔΕ ή του στρατού είχε κάνει ανάλογη προσφορά, μου άφησε όμως να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά από περίπου ένα εξάμηνο, μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002».

Μίζα στα «4»

Σύμφωνα με τον προφυλακισμένο Κάντα, η μίζα ύψους 750.000 ευρώ δόθηκε σε τέσσερα μέρη:

* 500.000 ευρώ κατατέθηκαν στην UBP Ζυρίχης, από την εταιρεία OXYLOS ιδιοκτησίας Παπαχρήστου, μέσω λογαριασμού της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου·

* 50.000 ευρώ μπήκαν από την εταιρεία Gramon Service πάλι στο λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας UBP·

* 100.000 ευρώ κατατέθηκαν στην Dresdner Bank, σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για τον Αντ. Κάντα ο Εβλετός τραπεζίτης και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Φ. Λυγινός·

* σε μετρητά δόθηκαν άλλα 100.000 ευρώ, διά χειρός Δ. Παπαχρήστου. Το ραντεβού για την «πληρωμή» έγινε στο γραφείο που διατηρούσε ο Αντ. Κάντας, στην οδό Βουκουρεστίου.
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

ΜΙΖΕΣ ΕΠΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε»
Οταν το Δημόσιο επεμβαίνει επιλεκτικά

ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 
1. Η δικαστική διαμάχη της Rosoboro-nexport με αντιπρόσωπο.2,3,4,5. Η δικαστική παρέμβαση του Δημοσίου επί κυβερνήσεως Ν.Δ. υπέρ της κατασκευάστριας των TOR-Μ1, των OSA και των αερόστρωμνων ZUBR σε δικαστική διαμάχη με τον παλιό αντιπρόσωπό της για πωλήσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ... Αθώο;
«Ακυρη ως αντίθετη στα χρηστά ήθη κάθε σύμβαση μεσιτείας για την πώληση όπλων προς το Δημόσιο» ισχυρίζεται, ορθά, το ΝΣΚ. Να ερευνηθεί εάν και πού αλλού το έπραξε. Αφού ήδη εμπλεκόμενοι -υπουργοί, πολιτικά στελέχη, μέλη επιτροπών- είχαν εισπράξει, σύμφωνα με την απολογία του Αντώνη Κάντα, κολοσσιαίες μίζες από τον Λ. Μπαρτζώκα

Τι «ξέχασε» ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του;

Δεν έφτανε που δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικοί, κόμματα και ο κ. Κάντας τα έπαιρναν από παντού για να παραμένει η Ελλάδα «αξιόμαχη», έχουμε μέχρι και παρέμβαση του Δημοσίου σε δίκη μεταξύ αντιπροσώπου εξοπλιστικών προγραμμάτων και εταιρείας προμήθειας εξοπλισμών.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», στις 9 Σεπτεμβρίου του 2005 ο πληρεξούσιος του ελληνικού Δημοσίου κ. Παντελής Παπαδάκης (δικαστικός αντιπρόσωπος Α' του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΥΕΘΑ) άσκησε πρόσθετη παρέμβαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά εξωχώριας εταιρείας με έδρα στις Σεϊχέλες και υπέρ της ρωσικής εταιρείας Federal State Unitary Entrprise Rosoboronexport, της κρατικής ρωσικής επιχείρησης που πούλησε στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, τα οπλικά συστήματα OSA-ΑΚΜ, τις συστοιχίες πυραύλων TOR-Μ1 και τα αερόστρωμνα «λίμνης» ZUBR.

Η υπόθεση αφορούσε την προμήθεια που διεκδικούσε η εκ Σεiχελών offshore Intratech Corporation από τη Rosoboronexport σχετικά με συβάσεις που υπεγράφησαν με τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, της οποίας αναπληρωτής διευθυντής ήταν ο περίφημος κ. Αντώνης Κάντας, στις 15.4.98, στις 26.2.99 και τον Ιανουάριο του 2000.

Για τις συμβάσεις αυτές, για τις οποίες ο κ. Κάντας δεν έκανε, μέχρι στιγμής, στην απολογία του την παραμικρή νύξη, το Δημόσιο, προστατεύοντας την αντισυμβαλλομένη του κρατική ρωσική εταιρεία, επικαλούμενο την ακυρότητα κάθε τυχόν υφιστάμενης σχετικής σύμβασης σύμφωνα με το ν. 5227/1931, τον περίφημο «νόμο περί μεσαζόντων», πέτυχε με την παρέμβασή του την απόρριψη της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας του τμήματος οφειλομένων πληρωμών προς τη Rosoboronexport. Η στάση αυτή του Δημοσίου μόνο εύσημα θα μπορούσε να αποσπάσει, εάν φυσικά δεν είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις για τους ποταμούς μίζας προς τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο και Κάντα. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όμως επιτρέπουν ακόμη και στον πλέον καλόπιστο να υποψιάζεται ότι οι «κλειδοκράτορες» του Δημοσίου αξιοποιούσαν κάθε μέσον για την προστασία των δικών τους προμηθειών, ακόμη και εάν για την προστασία δικών τους συμφωνιών έπρεπε να αξιοποιήσουν κάθε σχετική υπηρεσία, εν γνώσει ή εν αγνοία της.

Επειδή, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», η σχετική παρέμβαση έγινε το 2005, όταν δηλαδή τη διακυβέρνηση της χώρας δεν είχε πλέον το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Αμυνας δεν κατείχε ο κ. Τσοχατζόπουλος ή ο κ. Παπαντωνίου, αλλά η Ν.Δ. και ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αξίζει να ερευνηθεί από την αρμόδια εισαγγελική αρχή ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή στο συγκεκριμένο νομικό σύμβουλο του κράτους, ποια η πρακτική σε όλες τις σχετικές υποθέσεις -μία προς μία- και, κυρίως, γιατί ο περίφημος νόμος περί μεσαζόντων έτυχε επιλεκτικής αξιοποίησης από το ΝΣΚ.

Ειδικά όταν στις μίζες της Siemens, τόσο το ΝΣΚ όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών από το 2009 και μετά αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση του σε αντίστοιχες περιπτώσεις προς το Δημόσιο. Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΝΣΚ ισχυριζόταν ότι το Δημόσιο δεν είναι εύκολο να στραφεί κατά της Siemens, καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί και να υπολογιστεί η ζημία του. Παρ' ότι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία «περί μεσαζόντων», εφ' όσον υπάρχουν διευκολυντικές πληρωμές, ήτοι μίζες, για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών προς το Δημόσιο, οι σχετικές συμβάσεις μπορούν να αναστραφούν με απόφαση ελληνικών δικαστηρίων, τα δε ποσά που έχουν καταβληθεί από το Δημόσιο για τις σχετικές αγορές μπορούν να αναζητηθούν από αυτό μέσα σε είκοσι χρόνια από την καταβολή τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, ανεξάρτητα από τα κίνητρα αυτών που έδωσαν την εντολή, το Δημόσιο έπραξε λαμπρά. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί το έκανε στη συγκεκριμένη μόνο περίπτωση, ποιος έδωσε την εντολή και, κυρίως, πού αλλού ενήργησε με τον ίδιο τρόπο και γιατί δεν το έκανε σε τόσες άλλες... Κυρία Ράικου, ο λόγος στην Εισαγγελία.
Πέμπτη απολογείται ο Παναγιώτης Ευσταθίου για το αντιαεροπορικό βλήμα Stinger-Asrad
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Για την υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά -μετά τις νέες εξελίξεις- και για την προμήθεια του συστήματος κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger-Asrad αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη ο Παναγιώτης Ευσταθίου, το πρόσωπο που με το... «καλημέρα» έβαλε στο κάδρο με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας.

Ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, που έλαβε την απολογία τού πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για την υπόθεση των υποβρυχίων και κλήτευσε τον Π. Ευσταθίου με την ιδιότητα του κατηγορουμένου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι πλέον επιφορτισμένος και με τη διερεύνηση των Asrad. Μέσα σε λίγες ημέρες από τη μαρτυρία Κάντα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος και λόγω απόλυτης συνάφειας χρεώθηκε στον ανακριτή Μαλλή.

Την προκαταρκτική εξέταση, όπως και για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που οδήγησαν στη σύλληψη Παπαχρήστου, ερευνούσε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Και σε αυτή την περίπτωση, η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε τα στοιχεία που εισέφερε ο Αντ. Κάντας -ο οποίος προσδοκά ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο- και προχώρησε στην άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Για 54 συστήματα

Η επίμαχη υπόθεση αφορά τη σύμβαση 030Α/2000 για την αγοραπωλησία 54 συστημάτων Κ/Β STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης. Οι υπογραφές «έπεσαν» στις 3/8/2000 μεταξύ Δημοσίου και STN Atlas Elektronik (εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα εμφανίζεται ο Π. Ευσταθίου), όταν υπουργός Εθνικής Αμύνης διατελούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Το τίμημα για το Δημόσιο ανήλθε στα 142.731.079 ευρώ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της έρευνας εμφανίζονται ότι ήταν τα ευρήματα που συνέλεξαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε συνδυασμό με τις γερμανικές, στα γραφεία του Παν. Ευσταθίου στο Κολωνάκι το περασμένο καλοκαίρι. Αν και οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, τελικά πληθώρα στοιχείων αφορούν και τα συστήματα Asrad. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της εισαγγελέα Διαφθοράς με τη Γερμανίδα συνάδελφό της, η οποία επίσης ερευνά την υπόθεση, είναι συνεχείς.

Μίζα 1,5 εκατ. ευρώ

Ο Αντ. Κάντας, πάντως, έχει υποστηρίξει πως συνολικά από τα υποβρύχια και τα Asrad έλαβε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Εκτός από τα υποβρύχια, ο Ευσταθίου με πλησίασε και μου υποσχέθηκε προμήθεια ύψους περίπου 1% του κόστους του προγράμματος, που αφορούσε το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger-Asrad, που κατασκεύαζε η STN Atlas. Το συνολικό κόστος του προγράμματος νομίζω ότι ήταν γύρω στα 60 με 70 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε ότι αν και δεν έχει αποδείξεις για τις παράνομες πληρωμές του Ευσταθίου, «τα χρήματα εμβάστηκαν από εξωχώριες εταιρείες του Ευσταθίου σε δύο ατομικούς λογαριασμούς της Dresner Bank, στο λογαριασμό της Hofmann Bank και στην ΒΝΡ Paribas εν συνεχεία. Το λογαριασμό της Hofmann Bank τον άνοιξε η τράπεζα ύστερα από δική μου αίτηση. Στη συνέχεια όμως νομίζω ότι ο Σπ. Μεταξάς (σ.σ. δικηγόρος που συνέστηνε offshore) συνέστησε για λογαριασμό μου μια offshore εταιρεία της οποίας δικαιούχος ήμουν εγώ, η οποία άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Εκεί μεταφέρθηκαν τα χρήματα από τον προηγούμενο προσωπικό μου λογαριασμό».
Ποιος είναι ο 83χρονος δικηγόρος

Το όνομα του Παν.Ευσταθίου δεν ακούστηκε για πρώτη φορά από τα χείλη του Αντώνη Κάντα. Ο 83χρονος νομικός έχει ήδη κατονομαστεί από τον επίσης κατηγορούμενο Αλέξανδρο Αβατάγγελο για την εμπλοκή του στην προμήθεια των υποβρυχίων.

 Ο Π. Ευσταθίου, που αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, «γλίτωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα σύλληψης λόγω της ηλικίας του και της πρόθεσής του να μιλήσει στη Δικαιοσύνη. Εμφανίζεται ως ένας από τους μεσάζοντες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, όπως έχει ήδη αναφέρει ο επιχειρηματίας Αβατάγγελος, που αμέσως μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση, ύψους 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Ο τελευταίος έχει υποστηρίξει πως ο δικηγόρος διετέλεσε εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία το 2004 εξαγοράστηκε από την HDW Thyssen Group, που ανέλαβε την προμήθεια των υποβρυχίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο Ευσταθίου ήταν εκπρόσωπος της STN Atlas Electronic, η οποία πάντοτε χορηγούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα στην HDW, γι' αυτό το 2004 έγινε η αγορά της Atlas από τη μητρική της HDW Thyssen Group. Η STN Atlas συμμετείχε και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα των υποβρυχίων. Γνωρίζω ότι η Atlas ξαναπρόσφερε ηλεκτρονικό υλικό, υπό τη μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, το οποίο όμως είχε υπολογιστεί και στο αρχικό κόστος του υλικού. Σίγουρα π.χ. έχουν διπλοπληρωθεί τα αντίμετρα, αλλά και τα sonar επίθεσης και άμυνας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι εξέδιδε ή έβρισκε τιμολόγια από άλλες εταιρείες, που αφορούσαν αντισταθμιστικά ωφελήματα ή υπηρεσίες που δεν είχαν εκτελεστεί στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αυτών, ώστε τα χρήματα των παραστατικών αυτών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς...». Ο ηλικιωμένος δικηγόρος έχει κεντρίσει, όμως, και το ενδιαφέρον των γερμανικών δικαστικών αρχών, που με τη συνδρομή των αντίστοιχων ελληνικών έχουν κάνει έφοδο στα γραφεία του στο Κολωνάκι κατάσχοντας μέρος του αρχείου του.
Αντ.Ξ.
Το «κάδρο» με τους 17
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεράστια έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων φαίνεται πως ουσιαστικά μόλις ξεκίνησαν. Μόλις δύο από τα 17 εμπλεκόμενα πρόσωπα -πολιτικά και μη- που κατονόμασε ο Κάντας αναμένεται μετά βεβαιότητος να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αντίστοιχες με τις περιπτώσεις των Παπαχρήστου και Ευσταθίου, αναμένεται να είναι οι ανακριτικές ενέργειες και για την πλειονότητα των υπολοίπων ατόμων, εις βάρος των οποίων, κατά περίπτωση, είτε θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης είτε θα σταλούν κλήσεις προκειμένου να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Στην απολογία-ποταμό, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, εκτός των καταδικασμένων Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου, κατονόμασε ακόμη 14 πρόσωπα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Θωμά Λιακουνάκο, ιδιοκτήτη της ΑΧΟΝ και εκπροσώπου της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας των Leopard 2, για τον οποίο ο Αντ. Κάντας ανέφερε πως ήταν το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του το σακ βαουαγιάζ με τα 600.000 ευρώ, για την αγορά των αρμάτων. Ο Θ. Λιακουνάκος έχει ήδη διαψεύσει την κατάθεση Κάντα, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, την ίδια ώρα που η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ελέγξει αν η ιστορία με τη βαλίτσα μπορεί να ταυτοποιηθεί και με κάποιον άλλο τρόπο.

Και οι «Ρώσοι»
Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει και οι: Κωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας των πυραύλων KORNET, Λάμπρος Μπαρτζώκας, υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA (του έδωσε μίζα για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA ΑΜΚ), Παύλος Νικολαΐδης, κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, Χρήστος Τούμπας, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας και εκπρόσωπος της EMBAER, Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπολέμπας, σύμβουλος της Ericsson (του έδωσε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR), Φάνης Λυγινός και Oswald, Ελβετοί τραπεζίτες, Κομνόπουλος, μέτοχος της Kestrel, που εκπροσωπούσε την κατασκευάστρια Exocet, και ο επίσης κατηγορούμενος Μιχ. Ματαντός.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Μαντζουράνης, συνήγορος του Αντ. Κάντα, προχώρησε στην εξής δήλωση: «Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα -με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα- μπορούν».
Αντ.Ξ.
Γερμανία και Παπαχρήστος, Βόλος και Μυτιληναίος...
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Οι παραπάνω λέξεις στη σειρά, σχηματίζουν την αλυσίδα παραγωγής των περίφημων αρμάτων μάχης, LEOPARD 2. Γιατί πίσω από τη γερμανική Wegmann βρίσκεται η ελληνική HDVS, η οποία έχει έδρα στον Βόλο, όπως και η ΜΕΤΚΑ του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με τον Δημήτρη Παπαχρήστο για τη συμπαραγωγή των LEOPARD 2, από την ίδρυση της εταιρείας και μετά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πίσω από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο βρίσκεται η Krauss Maffei Wegmann GmbH & Co (KMW). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή θωρακισμένων, τροχοφόρων, και ερπυστριοφόρων οχημάτων.

Η εταιρεία Wegmann...

Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες όπου έχει αντιπροσωπείες η Wegmann (Βραζιλία, Μεξικό, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Τουρκία και φυσικά Γερμανία). Η εταιρεία απασχολεί συνολικά 3.200 εργαζομένους, οι οποίοι αναπτύσσουν, κατασκευάζουν και υποστηρίζουν προϊόντα που περιλαμβάνουν αερομεταφερόμενα θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα (MUNGO, AMPV, F2, DINGO, GFF4 και BOXER), συστήματα αναγνώρισης και πυροβολικού, αντιαεροπορικά συστήματα (FENNEK, GEPARD, LeFlaSys, θωρακισμένα Οχήματα PzH2000, Donar και AGM), οχήματα μάχης πεζικού (PUMA) και γεφυροφόρα συστήματα. Στη χώρα μας η Wegmann είναι γνωστή στους στρατιωτικούς κύκλους ως «η εταιρεία των LEOPARD 1 και 2», των αρμάτων μάχης που κατασκευάζει. Επιπλέον, εξειδικεύεται στον τομέα της πολιτικής και στρατιωτικής προσομοίωσης, στα συστήματα πληροφοριών και διοίκησης καθώς και στους τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς οπλικών συστημάτων με εξοπλισμό παρατήρησης και αναγνώρισης.

...η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η αντιπροσωπεία της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Βόλο, στην Α' Βιομηχανική Περιοχή (Α' ΒΙΠΕ) υπό την επωνυμία Hellenic Defence Vehicle Systems (HDVS). Είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Wegmann και πιστοποιημένη από τον ελληνικό Στρατό, ο οποίος της επιτρέπει -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- την εκτέλεση παραγωγής εξοπλισμών στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της. Η επένδυση για τη δημιουργία εκ του μηδενός της εταιρείας HDVS κόστισε περίπου 10 εκατ. ευρώ και δημιούργησε περί τις 70 θέσεις εργασίας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από στεγασμένους χώρους συναρμολόγησης και λοιπών εργασιών, στους οποίους έχουν εγκατασταθεί εξοπλισμός μηχανουργικών κατεργασιών (τόρνοι CNC κ.λπ.), σύγχρονο βαφείο και δοκιμαστήριο συγκροτημάτων ισχύος των αρμάτων.

Την ίδρυση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Βόλο, τον Μάιο 2001, ακολούθησε η παραγωγή 170 αρμάτων μάχης LEOPARD 2HEL για τον ελληνικό Στρατό. Εκείνη την περίοδο ο γερμανικός κολοσσός έδωσε το χέρι με τον Ομιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος και συγκεκριμένα με τη θυγατρική (κατέχει 56,6% των μετοχών) εταιρεία ΜΕΤΚΑ και τα δύο εργοστάσιά της στον Βόλο. Πάνω σ' αυτές τις γερές βάσεις χτίστηκε μία γερή «φιλία» των δύο εταιρειών, με πολλές συμφωνίες μεταξύ τους, η τελευταία από τις οποίες ήταν δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Τότε η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου ανακοίνωσε τη βιομηχανική συμπαραγωγή με τη γερμανική εταιρεία, για τη βιομηχανοποίηση του χαλύβδινου σκάφους και πύργου 62 Αρμάτων Μάχης τύπου LEOPARD 2 για την αγορά της Μέσης Ανατολής - συμφωνία που ανέρχεται σε 56,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή έργων EPC στον τομέα των εξειδικευμένων ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας και αναλαμβάνει από τη μελέτη, την προμήθεια, την κατασκευή έως την ολοκλήρωση του έργου. Στην παρούσα φάση εκτελεί σε 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Αλγερία και Ιορδανία).

Από enet