Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Αρχισαν οι κατασχέσεις-εξπρές καταθέσεων και μισθών

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ Α' ΑΘΗΝΩΝ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 
Τραπεζικό απόρρητο τέλος. Οι εφορίες ενημερώνονται άμεσα για το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των λογαριασμών όσων έχουν χρέη
Το μακρύ «ποντίκι» της Εφορίας
Πρεμιέρα σε τέσσερις εφορίες έκανε το σύστημα κατασχέσεων-εξπρές, που εφαρμόζει από τις 12 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Η «πιλοτική εφαρμογή» των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από τραπεζικές καταθέσεις ξεκίνησε για τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι υπάγονται στις εφορίες Α' Αθηνών, Ηλιούπολης, Κηφισιάς και ΦΑΕ Πειραιά.

Με λίγα λόγια, μετά την απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που ορίζει αυτές τις τέσσερις ΔΟΥ ως «πειραματόζωα» για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, οι φορολογούμενοι-οφειλέτες αυτών των εφοριών θα έρθουν άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάσχεσης των καταθέσεών τους.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται, προβλέπει ο ελεγκτής να ενημερώνεται από το δικαστικό τμήμα της Εφορίας για...
τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών και στη συνέχεια να αποστέλλει εντολές κατάσχεσης στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ σύμφωνα με τα ΑΦΜ τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ήδη σε πλήρη λειτουργία από τις 12 Δεκεμβρίου το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.

Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές της Εφορίας να έχουν πρόσβαση εντός 24 ωρών στα πλήρη τραπεζικά στοιχεία των οφειλετών, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα, σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι ελεγκτές μέσω ηλεκτρονικού αιτήματος ζητούν από τις τράπεζες να απαντήσουν εντός 24 ωρών εάν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι πελάτης τους και τι είδους λογαριασμό διατηρεί.

Ολα πιο γρήγορα

Στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχει πρόσβαση το σύνολο των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου και η πλήρης ενημέρωση για τις καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου διευκολύνει και παράλληλα επιταχύνει τις διαδικασίες για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Με το νέο σύστημα οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες εντός 10 ημερών, από την ώρα που θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία θα αφορά εντολές-κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τη ΓΓΔΕ προς τις τράπεζες, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.

Πάντως, πριν από μερικές ημέρες σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, ενώ η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.

Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί από τη νέα χρονιά, θα προβλέπεται ότι δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet