Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κακουργηματική δίωξη κατά Γ.Παπαντωνίου για ανακριβές πόθεν έσχες

Διώκεται και η σύζυγός του για συνέργεια 
Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για δύο ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2009 και 2010, με τη δεύτερη σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς. Διώκεται και η σύζυγός του για άμεση συνέργεια. Οι κατηγορίες αφορούν το ποσό των 1,3 εκ. δολαρίων που εντοπίστηκε από τη λίστα Λάγκαρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς να έχει δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου άσκησε...
ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες που αφορά το έτος 2010, ενώ για αντίστοιχη πράξη που αφορά το έτος 2009 απήγγειλε πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία, αλλά και κατά της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του πρώην υπουργού.

Για τη μη δήλωση των 1,3 εκατ. δολαρίων ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2009, το ζεύγος Παπαντωνίου έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερο με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι το 2010 το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα.

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κλήθηκε προ ημερών να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Ελένης Ράικου, εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, για κακουργηματική παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.

 είχε πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000, εν αγνοία του και ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν, ουσιαστικά, χρήματα της συζύγου του και του τέως συζύγου της, ως διαπίστευμα για τις σπουδές των δύο γιων τους. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι τα χρήματα, το 2010, επαναπατρίστηκαν και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.