Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Oι Ελληνες δεν πληρώνουν πολλούς φόρους - Η φράση Στουρνάρα που σόκαρε

Αφωνοι οι Ελληνες άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να λέει χθες το βράδυ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη Ανατροπή τη φοβερή φράση «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται».

Άφωνοι, γιατί είναι άλλο για έναν υπουργό Οικονομικών να υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί και άλλο να προκαλεί το κοινό αίσθημα λέγοντας ότι...
η υπερβολική φορολόγηση είναι δίκαιη.

Επιχειρήματα που έμοιαζαν σοφιστείες

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο κ. Στουρνάρας έμοιαζαν με σοφιστείες αφού επέλεξε μεμονωμένα κριτήρια π.χ φορολογικός συντελεστής 26%, αν συγκριθεί με τους μέσους όρους ΟΟΣΑ, ΕΕ είναι κάτω των εκεί μέσων όρων, άρα η φορολογία είναι δίκαιη!
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Ενας ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει ταυτόχρονα και φόρο επιτηδεύματος που στα χαμηλά εισοδήματα ανεβάζει τον συντελεστή σε πάνω από 30% και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακριβά λόγω φορολογίας καύσιμα και έναν νέο φόρο για το ακίνητό του που δεν πλήρωνε πριν.
Παράλληλα θα πρέπει να πληρώσει και 5.000-6.000 ευρώ στο ταμείο του. Και όλα αυτά σε συνθήκες τερατώδους ύφεσης, δηλαδή δραματικής μείωσης του τζίρου του, άρα και της φοροδοτικής του δυνατότητας.
Τι είπε για τα ακίνητα

Δίκαιο φαίνεται στον κ. Στουρνάρα και το χαράτσι που πληρώνουν οι Ελληνες για τα ακίνητα.
«Ο φόρος στα ακίνητα είναι δίκαιος γιατί σε αυτά επενδυόταν διαχρονικά η φοροδιαφυγή. Είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που είχε μηδενικό φόρο στα ακίνητα» είπε στην ίδια εκπομπή.
Αυτό που δεν εξήγησε φυσικά ο κ. Στουρνάρας είναι ότι φορολογεί τα ακίνητα όχι με κριτήρια φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά με μόνον γνώμονα το «πόσα του λείπουν».
Αν από τα ταμεία του κράτους λείπουν 4 δις ευρώ, τόσο είναι και το χαράτσι. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν εξήγησε τις ευθύνες του οικονομικού επιτελείου για την φοροδιαφυγή των πλουσίων ούτε για το γεγονός ότι οι λίστες της φοροδιαφυγής έχουν μπει οριστικά στο συρτάρι.

Τον άδειασε ακόμη και ο Σταϊκούρας!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφερόμενος στη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολούθησε διαφορετική γραμμή από αυτή του Γιάννη Στουρνάρα, αφού είπε πως είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας είπε «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της.
Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι προβλέπεται αύξηση 4% των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014».

Από iefimerida, μοντάζ  Γρέκι  βίντεο Real.gr portal