Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Washington Post: Google και Yahoo υπό στενή παρακολούθηση

H NSA κατάφερε να παραβιάσει τους διαύλους επικοινωνίας και διακίνησης δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα data centers (κέντρα δεδομένων) της Google και της Yahoo σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που προέκυψαν στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν και...
συνεντεύξεις με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο (Ιανουάριος του 2013), η NSA αποστέλλει ημερησίως εκατομμύρια αρχεία από τα εσωτερικά δίκτυα σε εγκαταστάσεις στα κεντρικά της στο Φορτ Μιντ.

Εντός διαστήματος 30 ημερών πριν τη σύνταξη της εν λόγω αναφοράς, είχαν περάσει από επεξεργασία 181.280.466 αρχεία, που περιελάμβαναν από metadata (ποιος έστειλε ή έλαβε email, πότε κλπ) μέχρι αρχεία κειμένου, ήχου και βίντεο.
Εκμεταλλευόμενη την παρακολούθηση αυτών των επικοινωνιών, η υπηρεσία είναι σε θέση να συλλέγει δεδομένα από εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε Αμερικανούς, επισημαίνει η Washington Post.

Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει σχόλια από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε δήλωσή της στην Washington Post η Google έκανε λόγο για «ανησυχητικούς ισχυρισμούς» περί παρακολούθησης των επικοινωνιών μεταξύ των data centers της, δραστηριότητα για την οποία δεν ήταν ενήμερη.

Όσον αφορά στη Yahoo, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι υπάρχουν αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των data centers της, και δεν έχει δοθεί πρόσβαση στην NSA ή σε άλλες υπηρεσίες.

Από ThePressProject