Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης

Την υπουργική απόφαση με τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, από το οποίο θα επωφεληθεί μόλις το 14% των ελληνικών νοικοκυριών, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα κριτήρια αφορούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, ενώ και φέτος το επίδομα θα παραμείνει όπως και πέρσι συνδεδεμένο με την κατανάλωση του πετρελαίου.

Για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά και η επιδότηση για...
κάθε πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 0,35 ευρώ.

Εστω όμως και αν το φετινό επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 0,07 ευρώ ανά λίτρο, το επίδομα δεν δίνει καμία οικονομική βοήθεια σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο.

Άλλωστε μόλις το 14% του συνόλου των νοικοκυριών αφορά το νέο επίδομα θέρμανσης, καθώς τα νοικοκυριά που δικαιούνται να το λάβουν είναι μόλις 580.000, επί συνόλου 4.134.157.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν προκαταβολικά μόλις το 25% του συνολικού επιδόματος όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε δόσεις μετά την υποβολή του τιμολογίου από τους δικαιούχους.

Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.

Η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, και θα ακολουθεί η ένταξή τους στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

*  άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ) και ακίνητη περιουσία αξία εώς 200.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ),

* έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ),

* μονογονεϊκή οικογένεια με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Δείτε εδώ πίνακες με παραδείγματα ανά εισόδημα και περιοχές και εδώ αναλυτικά την υπουργική απόφαση


ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ανέτοιμο το υπουργείο να δώσει το επίδομα 
Μόλις το 14% του συνόλου των νοικοκυριών αφορά το νέο επίδομα θέρμανσης, καθώς τα νοικοκυριά που δικαιούνται να το λάβουν είναι μόλις 580.000, επί συνόλου 4.134.157.

Από αυτά, όμως, τα 580.000 νοικοκυριά είναι ζήτημα αν τελικά θα καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα έστω τα μισά, εφ' όσον βέβαια πρώτα ανοίξει η εφαρμογή στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι ασχολήθηκε περισσότερο με το πώς θα αυξήσει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι, από το να λύσει τα προβλήματα στη διαδικασία πίστωσης του επιδόματος, που δεν επέτρεψε πέρυσι στην πλειονότητα των δικαιούχων να λάβουν το επίδομα.

Το πρόβλημα της σύνδεσης του επιδόματος με την αγορά πετρελαίου δεν λύθηκε, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αφού πρώτα έχουν βρει τα χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο. Εστω και αν φέτος προβλέπεται και προκαταβολική είσπραξη του 25% του επιδόματος για κάθε δικαιούχο, το ποσό αυτό δεν θα βοηθήσει κανένα νοικοκυριό να αγοράσει πετρέλαιο.

Σε 10 μέρες

Την ίδια στιγμή, έστω και αν η περίοδος προμήθειας πετρελαίου ξεκίνησε χθες, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο να υποδεχθεί ακόμα τις αιτήσεις των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ανοίξει το νωρίτερο σε 10 ημέρες, εξαιτίας του ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι όσοι δικαιούχοι προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν θα χάσουν τη συνολική επιδότηση. Βέβαια, αυτοί οι δικαιούχοι θα στερηθούν έστω και τα λίγα ευρώ που τους αναλογούν ως προκαταβολή.

Παράλληλα, η ΓΓΔΕ αναζητεί τους μηχανισμούς που θα αποτρέψουν τους επιτηδείους από το να κάνουν αιτήσεις για το επίδομα απλώς για να εισπράξουν την προκαταβολή, χωρίς στη συνέχεια να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία είσπραξης του επιδόματος. Η προκαταβολή ύψους 25% θα δίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΔΕ, αφού θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων του αιτούντος. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται τμηματικά μετά την υποβολή του τιμολογίου αγοράς.

Για τους ενοίκους πολυκατοικιών, ειδικά στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα πάρουν οι δικαιούχοι με την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να αναγράφονται, εκτός από τα δικά τους στοιχεία, το ΑΦΜ του διαχειριστή, αλλά και ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net

Από enet