Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το οριστικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο της κύριας και μοναδικής κατοικίας των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων πολιτών με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όσων οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους δανειστές τη λύση που προκρίνει για την οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τη διατήρησή της μόνο για ομάδες του πληθυσμού, που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των τραπεζικών δόσεών τους και απειλούνται με απώλεια του σπιτιού τους.
Ταυτόχρονα, με την καθιέρωση κριτηρίων, η κυβέρνηση επιθυμεί την αποκάλυψη των   «μπαταχτσήδων» που, ενώ έχουν την...
οικονομική άνεση να πληρώσουν τα δάνειά τους, εντούτοις δεν το πράττουν.
Συνοπτικά, ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί εξοχικά, δεύτερη κατοικία, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ στήνεται ένα πλέγμα προστασίας για το σπίτι των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα διαπραγματευτούν με την τρόικα μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα το περιεχόμενο του νέου καθεστώτος.

Τα κύρια σημεία της πρότασης:
  • Καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή, τερματίζει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.
  • Διατηρείται «ξεχασμένο» άρθρο του νόμου 3714/2008 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας, για οφειλές έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Με απλά λόγια, μπαίνει «πλαφόν» στους πλειστηριασμούς κύριας και μοναδικής κατοικίας για χρέη κάτω από αυτό το ποσό.
  • Μειώνονται τα όρια της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται και εισοδηματικά κριτήρια, όπως οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.00ο ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το σημερινό «κατώφλι» των 200.000 ευρώ θα κατέβει στις 150.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θα θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια.
  • Καθιερώνονται μέσα στον μήνα οι θεσμοί των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» για γενναίες ρυθμίσεις των δανείων, ώστε να αποφεύγονται οι εκποιήσεις της κύριας και μοναδικής κατοικίας.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Από τη Σίβυλλα