Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τράπεζα Πειραιώς: Το μεγάλο κόλπο των hedge funds

Την ώρα που οι μικρομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς βλέπουν στο ταμπλό τη μετοχή της τράπεζας να ευτελίζεται, «χαροπαλεύοντας» χθες σε επίπεδα 33% χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου, ισχυρά hedge funds της Νέας Υόρκης ετοιμάζονται να... εξαργυρώσουν τις μάρκες τους από το μεγάλο κόλπο, με τη συμμετοχή τους στην αύξηση της τράπεζας.

Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., όπως και οι περισσότερες των προηγούμενων ημερών, ήταν άκρως απογοητευτική για τους παλαιούς μικρομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, που...
περιμένουν αύριο να πιστωθούν στις μερίδες τους οι νέες μετοχές και τα warrants από την αύξηση κεφαλαίου:

Η μετοχή έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση κατά 7,32%, στο 1,14 ευρώ, δηλαδή περίπου 33% χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (1,70 ευρώ) και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (1,13 ευρώ).

Ήδη με αυτή την πτώση, η θεωρητική τιμή των warrants, που καθένα ενσωματώνει δικαιώματα αγοράς 4,47 μετοχών από το «πακέτο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει... εξαϋλωθεί: με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, υπολογίζεται ότι η θεωρητική τιμή του warrant «κουρεύεται» περισσότερο από 50%, σε σχέση με το επίπεδο που θα βρισκόταν, εάν η τιμή της μετοχής στο ταμπλό είχε κρατηθεί στο ύψος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, δηλαδή στο 1,70 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η θεωρητική τιμή των warrants, που θα ανακοινωθεί από το Χρηματιστήριο πριν αρχίσει, αύριο, η διαπραγμάτευσή τους αποτελεί την τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης των warrants. Όσο χαμηλότερα υποχωρεί, λόγω πτώσης της τιμής της μετοχής, τόσο το χειρότερο για τους μετόχους, που έχουν ακόμη την ελπίδα ότι, χάρη στα warrants, θα... αποζημιωθούν για την ταλαιπωρία της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Το κακό για τους παλαιούς μετόχους της τράπεζας άρχισε πολύ νωρίτερα, αμέσως μετά το τουλάχιστον περίεργο ράλι της μετοχής τον Μάιο, που ακολουθήθηκε από μεγάλη «βουτιά», συνεπεία της ανακοίνωσης των όρων-έκπληξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως έχει επισημάνει το “B” σε παλαιότερο δημοσίευμά του, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ξέφυγε από την πεπατημένη των αυξήσεων κεφαλαίου των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Εθνικής και Alpha, επιλέγοντας να δώσει στους παλαιούς μετόχους το... θλιβερό, όπως αποδείχθηκε, προνόμιο της απεριόριστης συμμετοχής στην αύξηση, μέσω της παροχής δικαιώματος αγοράς έως και 35,6 νέων μετοχών για κάθε παλαιά που είχαν.

Η διοίκηση της τράπεζας δικαιολόγησε αυτή την απόφαση, ανακοινώνοντας ότι την έλαβε από... ηθική υποχρέωση στους παλαιούς μετόχους της, ώστε αυτοί να μπορέσουν να αγοράσουν όσες νέες μετοχές επιθυμούν, παρότι η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της προκαθορισμένης συμμετοχής της Millenium BCP και της Societe Generale, είχε εκ των προτέρων καλυμμένο το ελάχιστο υποχρεωτικό από το νόμο ποσοστό συμμετοχής του 10%.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η «παροχή εξ ηθικής υποχρεώσεως» αποδείχθηκε ότι όχι μόνο προκάλεσε την απαξίωση, κατά τη διαπραγμάτευσή τους, των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση, που κατείχαν οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά και δεν ανταποκρινόταν σε κάποια υπαρκτή ανάγκη και επιθυμία των παλαιών μετόχων να εισφέρουν μεγάλα ποσά στην αύξηση κεφαλαίου.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και πέραν πάσης αμφισβήτησης, όταν ανακοινώθηκαν από την τράπεζα τα στοιχεία για την κάλυψη της αύξησης. Πίσω από τον εντυπωσιακό γενικό τίτλο της κάλυψης της αύξησης από ιδιώτες σε πολύ υψηλό ποσοστό, κοντά στο 20%, φάνηκε ότι υπήρχε «αναιμικό» ενδιαφέρον για την αύξηση από τους παλαιούς μετόχους:

Σύμφωνα με τους αμείλικτους, για τη διοίκηση Σάλλα, αριθμούς, οι παλαιοί μέτοχοι κάλυψαν ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 22% των κεφαλαίων, τα οποία συνολικά αντλήθηκαν από ιδιώτες. Οι παλαιοί μέτοχοι, ασκώντας τα δικαιώματα προτίμησης, εισέφεραν λιγότερα από 325 εκατ. ευρώ, από τα 1,487 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από ιδιώτες.

Πολύ περισσότερα από τους παλαιούς μετόχους, ποσό σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 27% των συνολικών κεφαλαίων από ιδιώτες, εισέφεραν στην αύξηση η Millenium BCP και η Societe Generale, που μετείχαν χωρίς να διαθέτουν δικαιώματα, αλλά με αντίστοιχη παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικά τους δικαιώματα. Σημειωτέον ότι η Millenium BCP είναι... μέτοχος έτοιμος για απόδραση, αφού δεσμεύεται ότι θα κρατήσει τις μετοχές της μόνο για 6 μήνες και, στη συνέχεια, το πιθανότερο είναι να τις διαθέσει με κάποιο placement.

Έτσι, το μεγαλύτερο ποσό στην αύξηση, σχεδόν 720 εκατ. ευρώ, εισέφεραν οι... τζαμπατζήδες, δηλαδή αυτοί που, χωρίς να διαθέτουν δικαιώματα συμμετοχής, έλαβαν μετοχές από τον... ποταμό αδιάθετων τίτλων (σχεδόν 3,9 δισ. μετοχές!) με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η παροχή από τη διοίκηση ενός δυνάμει απεριόριστου αριθμού μετοχών στους παλαιούς μετόχους δεν φαίνεται ότι βρήκε ανταπόκριση από αυτούς, αλλά στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πρόθυμα μέτοχοι που δεν είχαν δικαιώματα προτίμησης, ανάμεσά τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τουλάχιστον τρία μεγάλα hedge funds της Νέας Υόρκης, το καθένα εκ των οποίων βρίσκεται μετά την αύξηση κεφαλαίου να κατέχει περί το 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αυτή η κατηγορία μεγάλων «πορτοφολιών»... άνευ λοιπών στοιχείων, στην οποία αναμφίβολα περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι, πλην των μεγάλων hedge funds, είναι οι κερδισμένοι από τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου: με αποφάσεις της διοίκησης, που όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ούτε από διαφάνεια χαρακτηρίζονται, ούτε και υπάρχει υποχρέωση να εξηγηθεί στο επενδυτικό κοινό η σκοπιμότητά τους, πήραν «φρέσκιες» μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ, μαζί με ένα warrant για κάθε νέα μετοχή, διαμορφώνοντας, έτσι, ένα πολύ χαμηλό κόστος εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Έτσι, αυτή η κατηγορία μετόχων θα μπορεί από την Τετάρτη να «πυροβολεί» μετοχές και warrants και να κερδίζει, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών: για παράδειγμα, ακόμη και αν η μετοχή υποχωρήσει στα 0,90 ευρώ και η τιμή του warrant στο 1 ευρώ, αυτοί οι μέτοχοι πάλι θα μπορούν να πωλούν με συνολικό κέρδος 0,20 ευρώ για κάθε «πακέτο» μετοχής και warrant, κερδίζοντας σχεδόν 12% από κάθε τέτοια συναλλαγή. Καθόλου άσχημα, για μια ολιγοήμερη δέσμευση των κεφαλαίων τους!

Δυστυχώς, όμως, αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν χρηματιστές, ότι θα υπάρχουν ουκ ολίγοι εν δυνάμει κερδισμένοι πωλητές, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, όπου οι περισσότεροι παλαιοί μέτοχοι θα είναι αδύνατον να πουλήσουν με κέρδος. Αυτό προοιωνίζεται πολλές ακόμη δύσκολες συνεδριάσεις για τους παλαιούς μετόχους...

Από banks2day