Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ομπάμα: Σας παρακολουθούμε, δεν σας ακούμε

Για πρώτη φορά αφότου έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις επικοινωνίες των πολιτών μέσω τηλεφώνων και διαδικτύου, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν ακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αμερικανών πολιτών. Είπε μάλιστα ότι τα σχετικά προγράμματα παρακολούθησης τηρούν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αμερικανών από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα και της διασφάλισης της ιδιωτικότητάς τους. Ανησυχία για τις παρακολουθήσεις εξέφρασε...
η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σίλικον Βάλεϊ ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο καθώς και ότι οι παρακολουθήσεις των κινήσεων μέσω Διαδικτύου αφορούν ξένους και όχι αμερικανούς πολίτες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συμπλήρωσε ότι αφότου ανέλαβε την προεδρία αύξησε ορισμένες από τις ασφαλιστικές δικλείδες του προγράμματος παρακολούθησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε επί διακυβέρνησής του να σταματήσουν οι τρομοκρατικές πράξεις.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Πρίσμα (PRISM) συλλέγει πληροφορίες που αφορούν μη αμερικανούς, οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ηνωμένων πολιτειών και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολίτες εντός ΗΠΑ.

Προηγήθηκε η αποκάλυψη από την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ότι οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία που θα επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν αλλά και το δημοσίευμα της βρετανικής Γκάρντιαν ότι δικαστήριο έδωσε μυστική εντολή στην τηλεφωνική εταιρεία Verizon να παραδίδει στοιχεία από τις κλήσεις των πελατών της.

Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για τις αποκαλύψεις και σκοπεύει να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να της παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή."Φυσικά ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και θα επικοινωνήσουμε με τους αμερικανούς ομολόγους μας για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες", δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πηγή:BBC, Al Jazeera, AMΠΕ)
Από enet

Ο Λευκός Οίκος παραδέχεται πως συλλέγει τα αρχεία κλήσεων της Verizon
ΗΠΑ: Μαζική υποκλοπή εξωτερικών στοιχείων τηλεφωνικών κλήσεων
 
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε σήμερα ότι συλλέγει μια τεράστια ποσότητα αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων από τουλάχιστον μία εταιρεία και υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι συνιστά «ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ».

Η παραδοχή αυτή γίνεται μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Guardian μιας μυστικής δικαστικής εντολής στις ΗΠΑ που αφορά τα αρχεία εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας Verizon Communications.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η δικαστική αυτή εντολή αφορά μόνον στοιχεία όπως ο τηλεφωνικός αριθμός ή η διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης και όχι την ταυτότητα των συνδρομητών ή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων.

Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν "ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ", σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Επιτρέπει στο προσωπικό της αντιτρομοκρατίας να βρίσκει αν γνωστοί ή ύποπτοι τρομοκράτες ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη μυστική δικαστική εντολή που εξασφάλισε και δημοσίευσε η Γκάρντιαν, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συλλέγει τα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Βεράιζον. Η δικαστική εντολή με την επισήμανση "Άκρως Απόρρητο", η οποία εκδόθηκε από το FISC, το ομοσπονδιακό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, υποχρεώνει τη Verizon Business Network Services Inc και υπηρεσίες της Verizon Business Services να παραδίδουν ηλεκτρονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων σε μια "διαρκή, καθημερινή βάση" έως την εκπνοή της εντολής στις 19 Ιουλίου του 2013. Η εντολή αυτή, που φέρει την υπογραφή του δικαστή Ρότζερ Βίνσον και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του FBI, καλύπτει κάθε τηλεφωνικό αριθμό που κάλεσαν όλοι οι πελάτες, τον τόπο και στοιχεία της οδού διαβίβασης των κλήσεων, μαζί με τη διάρκεια και τη συχνότητα των κλήσεων, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

Ένα ψηφιακό αντίτυπο της εντολής αυτής είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://r.reuters.com/kap68t. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η πρακτική αυτή αφορά κι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει νέες ανησυχίες για το χειρισμό από την κυβέρνηση του Ομπάμα ζητημάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου. Η κυβέρνησή του δέχεται ήδη επικρίσεις για μια έρευνα στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων δημοσιογράφων του Associated Press, όπως και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Fox, στο πλαίσιο των ερευνών της για διαρροή κυβερνητικών πληροφοριών.

Πηγή:ΑΜΠΕ
Από enet

Διαψεύδουν οι εταιρείες
Διαδικτυακό «φακέλωμα» από FBI και NSA
Σύμφωνα με Washington Post και Guardian

Στους servers εννέα κορυφαίων εταιρειών του διαδικτύου έχουν πρόσβαση η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και το FBI, μέσω του άκρως απόρρητου προγράμματος PRISM, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της αμερικανικής Washington Post και του βρετανικού Guardian.  
Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Η Washington Post δημοσιεύει πως "εξάγουν" δεδομένα από το διαδίκτυο, ηχητικά δεδομένα, βίντεο, φωτογραφίες, mails, αρχεία σύνδεσης κλπ- και πως  NSA και το FBI "υποκλέπτουν τους servers εννέα διαδικτυακών εταιρειών", κάτι το οποίο οι ίδιες οι εταιρείες αρνούνται.  
Ο Guardian επίσης αναφέρει πως "εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών από τους γίγαντες του διαδικτύου". 
Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple είναι οι εννέα εταιρείες που κατηγορούνται από τα δημοσιεύματα πως παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες άμεση πρόσβαση, και όχι μόνο για αμερικανούς πολίτες.

Οι εταιρείες Apple Inc και Facebook Inc αρνήθηκαν τα δημοσιεύματα.

 Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακουστά το PRISM. Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή». Ερωτηθείς εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει.

Η εταιρεία Yahoo Inc, ανακοίνωσε ότι δεν παρέχει σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους κεντρικούς διακομιστές των συστημάτων ή των δικτύων της, ανέφερε σε δήλωσή της, την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Διαδικτυακού πόρταλ, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ.

Η Google, η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».

Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω ενός αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος επιτήρησης, που «παρακολουθεί» τους διακομιστές των συστημάτων μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, έχουν ως «στόχο» μόνο μη αμερικανούς πολίτες που ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αμερικανικός νόμος που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δεν επιτρέπει την «παρακολούθηση» αμερικανών πολιτών ή προσώπων που διαμένουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αυτό το πρόγραμμα πήρε πρόσφατα εκ νέου εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις και συνεδριάσεις», είπε. «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του προγράμματος αποτελούν τις πιο σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την προστασία του έθνους κατά πιθανών απειλών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομοθεσία που επιτρέπει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από διαδικτυακές εταιρείες, επιτρέπει να θέτονται ως «στόχοι» μόνο «μη αμερικανοί πολίτες» εκτός της Αμερικής.

Απαντώντας σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τις εφημερίδες Ουάσινγκτον Ποστ και τη βρετανική Γκάρντιαν, ο Κλάπερ δήλωσε ότι το περιεχόμενο των κειμένων περιέχει «πολλές ανακρίβειες», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

N.M.

Πηγές: Washington Post - Guardian - Reuters - ΑΜΠΕ
Από enet