Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ: «Δεν βλέπω καμιά ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνιστά στους Έλληνες να μην αποπροσανατολίζονται 
Ανεύθυνες χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώσεις που αφορούν στην καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη χώρα του. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί αντίθετα πιο χρήσιμο «να διαφωτίσει κανείς τους Έλληνες για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της γερμανικής καγκελαρίας στην ανακίνηση του θέματος από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν επιμεληθεί το σχετικό αρχειακό υλικό και επιφυλάσσονται να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της γερμανικής καγκελαρίας στην ανακίνηση του θέματος από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν επιμεληθεί το σχετικό αρχειακό υλικό και πλέον διαμηνύουν ότι κινούνται προς την κατεύθυνση κάθε δυνατής αξιοποίησης των διαθέσιμων στοιχείων με στόχο...
την πιθανή διατύπωση αιτήματος προς το Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέθεσε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, στην οποία δήλωσε ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς» και «οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».

Αναφερόμενος στους υποστηρικτές της καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών καταγράφονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο ίδιος υπογράμμισε στον Κάρολο Παπούλια τη σημασία διασφάλισης ισχυρής νομικής βάσης πριν από την οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Προχθές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη γερμανική καγκελαρία Μανώλης Γλέζος παρέθεσε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συν τοις άλλοις ανάγοντας σε ζήτημα ύψιστης ηθικής τάξης την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών τους οποίους είχαν οικειοποιηθεί οι ναζί.

Ο Μανώλης Γλέζος κάνει λόγο για γερμανικές οφειλές οι οποίες σήμερα ανέρχονται χωρίς τόκους σε 168 δις ευρώ και αποτελούν άθροισμα επιδικασθέντων 108 δις για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και 54 δις που αντιστοιχούν στο αναγκαστικό δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Ο ίδιος επικαλείται την επιδίκαση των συγκεκριμένων ποσών από τη Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας το 1946.

Από enet, μοντάζ Γρέκι