Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ποιά είναι η Ρούλα Κουράκου - Παπαντωνίου που το όνομα της βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ
Ως Stavroula Kourakou, businesswoman, καταχωρήθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Η Σταυρούλα Κουράκου είναι η δεύτερη σύζυγος του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Ο ίδιος διέψευσε προ εβδομάδας κάθε ανάμειξη της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ και είχε βγάλει και ανακοίνωση, αλλά...

«Η αναφορά ονόματος που συμπίπτει με το όνομα της... συζύγου μου στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ που δημοσιεύθηκε σε χθεσινό περιοδικό, είναι παντελώς ανακριβής. Η σύζυγος μου και εγώ δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό. Ούτε είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη...
συγκεκριμένη Τράπεζα».

Ομως χθες, με επιστολή του στη Βουλή ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ενημέρωσε πως πρόκειται για την σύζυγο του κ. Παπαντωνίου και όχι περί συνωνυμίας στη λίστα Λαγκάρντ και έστειλε τον φάκελο στη Βουλή.

Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής θα ελέγξει τώρα τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα ο οικονομικός εισαγγελέας επισυνάπτει και στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμα της προαναφερθείσας λίστας.

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Στις 27 Οκτωβρίου, όταν το περιοδικό HOTDOC είχε αποκαλύψει τα 2.059 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, στον αριθμό 919 της λίστας εμφανιζόταν το όνομα της Σταυρούλας Κουράκου.

Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν γραμματέας του Γιάννου Παπαντωνίου. Παντρεύτηκαν μετά την απώλεια της πρώτης του συζύγου Λίας Καρτάλη, η οποία καταγόταν από την επώνυμη ευκατάστατη οικογένεια του Βόλου και η οποία, κατά γενική ομολογία, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανένας άλλος σε ένα σημαντικό τμήμα της επιτυχημένης διαδρομής και της ανάδειξης του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ανοδος και πλούτος

Ως το 1995 ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είχε δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια για την οικονομική του κατάσταση. Την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη ο Γιάννος Παπαντωνίου χρίστηκε τσάρος της Οικονομίας και βρέθηκε στην παντοδύναμη και καίρια θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Τα πρώτα σχόλια για την περιουσία του εμφανίστηκαν όταν το ζευγάρι απέκτησε ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο χαρακτηρίσθηκε παλάτι.

Σε ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. που αγοράσθηκε το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Επίσης, το 2002 ο Γιάννος Παπαντωνίου αγοράζει στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια 5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα, τα οποία μαζί με την άδεια του κτίσματος ανήκουν στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Σε αυτόν το χώρο, ο πρώην υπουργός έχτισε το 2006 μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ., η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αξίας 4 εκατ. ευρώ. Εκείνη την εποχή είχαν γραφεί σχόλια ότι σχεδίαζε να φτιάξει και ιδιωτικό λιμάνι κάτω από την διώροφη βίλα, αλλά δεν είναι γνωστές οι εξελίξεις.

Τέλος, στην παραπάνω ακίνητη περιουσία του κ. Παπαντωνίου είναι γνωστά ακόμα τρία διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι. Στο ένα από αυτά, πολυτελέστατης κατασκευής και χλιδάτης διακόσμησης, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε στήσει τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του.

Δίπλα στον Στουρνάρα

Προ ετών τα περιουσιακά στοιχεία του Γιάννου Παπαντωνίου ήρθαν πάλι στο φως όταν κινδύνευσαν να γίνουν στάχτη οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που διατηρούν δίπλα-δίπλα στην περιοχή Τρία Λαγγόνια στο Νότιο άκρο της Σύρου, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Το εξοχικό του κ. Παπαντωνίου είναι το νοτιότερο οίκημα της περιοχής, ενώ ακριβώς από πάνω είναι χτισμένο το σπίτι του κ. Στουρνάρα. Όπως έδειξαν τότε οι φωτογραφίες, ο κίνδυνος που διέτρεξαν οι δύο κατοικίες ήταν τεράστιος και πραγματικά από θαύμα δεν κάηκαν.

Από iefimerida