Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνία «πακέτο» με πρωτοφανείς όρους

Την «ουρά» των πρόσφατων δηλώσεων Σόιμπλε περί νέων μηχανισμών ελέγχου και της αιχμής Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» φέρνει στην επιφάνεια αναλυτικό δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Ξένους τεχνοκράτες επιβάλλουν στην Αθήνα», που αναδημοσιεύει πλήρως το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της πολυαναμενόμενης δόσης, επίκειται συμφωνία που...
θα διασφαλίζει 2ετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 16-18 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μαζί με το «καρότο» έρχεται και το «μαστίγιο». Επιθυμία του Βερολίνου, που φέρεται να έχει υποστήριξη από τη Γαλλία, αλλά και την Κομισιόν είναι αυτές οι... παροχές να συνοδευτούν από νέους σκληρούς όρους, όπως ο περίφημος ειδικός λογαριασμός, στον οποίο μάλιστα θα μεταφέρονται και πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά και η υποχρεωτική πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των Financial Times:

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την... υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να επισπευσθεί η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο συζητείται να περιλαμβάνει βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Αθήνα για δύο επιπλέον χρόνια.

Από euro2day, μοντάζ Γρέκι