Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Βήμα: Πώς απετράπη στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι τον Οκτώβριο - Διαψεύδουν ΓΑΠ, πρώην Διοικητής ΕΥΠ, Υπουργός Άμυνας

Ενα δημοσίευμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να προκαλέσει σεισμό θα φιλοξενήσει αύριο η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, όπως προαναγγέλλεται σήμερα σε ολοσέλιδη καταχώριση στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με την προαναγγελία της εφημερίδας που έχει τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε» πέρυσι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά απέτρεψε, λίγο πριν παραιτηθεί...
ο πρωθυπουργός και παραδώσει τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο, στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι τα εξής:
  • Η περσινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που ματαιώθηκε έπειτα από εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Οι έντονες αποδοκιμασίες κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και η απόπειρα τμήματος των Ευέλπιδων να παρελάσουν παρά τις αντίθετες εντολές των ανωτέρων τους
  • Είχαν προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα,πάλι στη συμπρωτεύουσα αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί υπουργών της τότε κυβέρνησης
  • Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, το ΚΥΣΕΑ προχωρά σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών και των τριών Οπλων.
  • Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εξήγησε ποτέ πειστικά εκείνες τις μαζικές αποστρατείες αλλά πολλές ήταν οι συζητήσεις της περιόδου ότι με αυτές απετράπησαν κινήσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης
  • Ποιος ήταν ο ρόλος του τότε αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου
  • Σχεδόν ένα χρόνο μετά θρυλείται ότι πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο βολιδοσκοπήθηκε από ομάδα αξιωματικών αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε στρατιωτική κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να αποκαταστήσει την τάξη και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα
Και το κείμενο της προαναγγελίας καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι εκείνες οι αποστρατείες μπορούν σήμερα να αποτιμηθούν ως το τέλος ενός πραξικοπήματος που δεν έγινε...

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο δημοσίευμα από τη συγκεκριμένη εφημερίδα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και θα δημιουργήσει μείζον θέμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που σήμερα το πολιτικό σκηνικό της χώρας μοιάζει αποσταθεροποιημένο για μια ακόμη φορά με τη σκανδαλολογία να κυριαρχεί και τις λίστες πραγματικές ή όχι να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε με ανακοίνωσή του πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες στο Σύνταγμα και όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας.

Παράλληλα και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ τοποθετήθηκε λέγοντας πως η Υπηρεσία ουδέποτε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για ενδεχόμενο πραξικοπήματος.

Η σύνθεση της φωτογραφίας προέρχεται από την εφημερίδα 

Παπανδρέου: Δεν είχα ενημερωθεί για επικείμενο πραξικόπημα 
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 
 Σε διάψευση προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκανα λόγο για αποτροπή πραξικοπήματος από την κυβέρνησή του. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, τονίζεται πως «στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου». 

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται πως ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2011 σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί. 

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η διασφάλιση της ικανότητας, της δυνατότητας και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται τη χώρα και να εμπεδώνουν το αίσθημα της ασφάλειας στον Ελληνικό λαό». 

Επιπλέον, τονίζεται ότι «οι περσινές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, έγιναν με βάση τα προβλεπόμενα και τη νομιμότητα και διασφάλιζαν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο πάντα της αποστολής τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, με σεβασμό στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας». 

Πρώην διοικητής της ΕΥΠ: Ουδέποτε ενημερώσαμε για πραξικόπημα 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 
 Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αποτροπή πραξικοπήματος από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, προχώρησε ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής δημοσίευμα με τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε», αναφέρει πως πέρυσι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά απέτρεψε, λίγο πριν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και παραδώσει τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο,στρατιωτικό πραξικόπημα. 

 «Επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα. 

Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μπίκας. 

Σε διάψευση προχώρησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζοντας τις φήμες αυτές «εκτός πραγματικότητας». 

Παναγιωτόπουλος: Εκτός πραγματικότητας τα περί πραξικοπήματος
 «ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, στα δημοσιεύματα περί αποτροπής πραξικοπήματος από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, με τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε» πέρυσι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά απέτρεψε, λίγο πριν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και παραδώσει τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο,στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την δημοσιοποίηση, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με το onalert.gr με ανακοίνωσή του τονίζει πως: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας...». 

Την ίδια ώρα και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, τοποθετήθηκε επί του θέματος τονίζοντας πως η Υπηρεσία, ουδέποτε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.