Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σύνταξη στα 67 για να περάσουν τα μέτρα

Στην τελική ευθεία το «επώδυνο» πακέτο με φόντο την επιμήκυνση
Με την πρωθυπουργική εξαγγελία πως η χώρα θα ζητήσει την επιμήκυνση των μέτρων μέχρι το 2016 άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για να εγκριθούν και να έρθουν στη Βουλή τα νέα μέτρα λιτότητας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο που ξεκινά να τρέχει από σήμερα πρέπει να "κλειδώσει" το πακέτο των 11,6 δισ. από την Τρόικα και τους πολιτικούς αρχηγούς και να εγκριθεί από τη Βουλή, για να ετοιμαστεί η Έκθεση των ελεγκτών και να παρουσιαστεί επίσημα...
στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.

Από σήμερα και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γίνουν οι τελικές συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία για τις περικοπές στο δημόσιο που θα υποστεί το μεγάλο βάρος των περικοπών. «Αγκάθια» θεωρούνται οι νέες και πιο μεγάλες περικοπές σε Υγεία, ΟΤΑ, Άμυνα αλλά κυρίως στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου.

Για να αποφευχθούν οι «οριζόντιες» απολύσεις στο δημόσιο, έχει προταθεί στην Τρόικα να κάνει δεκτό ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα υποστεί νέο πλήγμα. Παρότι οι περικοπές μισθών και δαπανών αφορούν πρωτίστως στο δημόσιο, επιχειρείται νέα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για να απορροφήσει η ελεύθερη αγορά περισσότερους ανέργους συμβασιούχους των υπουργείων και να ανασχεθούν η ύφεση και η ανεργία.

Στα μέσα της εβδομάδος, πιθανότατα την Τετάρτη, τα μέτρα θα πρέπει να πάρουν το "πράσινο φως" και από τους κυβερνητικούς εταίρους. Στο τραπέζι μπαίνουν και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, οι οριζόντιες περικοπές και οι αλλαγές στα εργασιακά. Θεωρείται δε ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι και το μέτρο-κλειδί που θα κρίνει εάν θα κλείσει το πακέτο.