Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις συντάξεων

Δεκτές οι περισσότερες περικοπές από Εργασίας, Υγείας και Παιδείας
Με υποσχέσεις για μεγαλύτερες περικοπές σε «ελαστικές» δαπάνες των υπουργείων που «συνεισέφεραν λιγότερο» ως τώρα με μέτρα λιτότητας στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αποχαιρέτησε την Τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να αποφύγει, μέχρι την επάνοδό της, στις αρχές Σεπτεμβρίου, νέες πιέσεις για ακόμα περισσότερα μέτρα.

Μπορεί βγαίνοντας από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν να δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «όλα πήγαν καλά, κάναμε σημαντική πρόοδο», ωστόσο...
αφήνει τοποτηρητές στην Αθήνα τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια, που θα εποπτεύουν την προετοιμασία του τελικού πακέτου μέτρων, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ως τα τέλη Αυγούστου, με βάση και τις κατευθύνσεις που έδωσε φεύγοντας η «τριανδρία» Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το πιθανότερο το Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ματίας Μορς (επικεφαλής του κλιμακίου των Βρυξελλών), θα ολοκληρωθεί και η έκθεση προόδου για την επόμενη δόση των δανείων προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που μετέχει στις συσκέψεις, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει «πολύ συστηματικά» τόσο τα δημοσιονομικά «ισοδύναμα» του 2012 (για να μην κοπούν δηλαδή τα ειδικά μισθολόγια και για να καλυφθούν οι τρύπες στην εκτέλεση προϋπολογισμού) όσο και για το 2013-2014.

«Έγινε μία αρκετά αναλυτική πρώτη προσέγγιση των μακροοικονομικών μεγεθών και της ύφεσης για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια» ανέφερε η ίδια πηγή. Η ύφεση θα είναι πιο βαθιά και φέτος και τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

«Προχωρά η διαδικασία για τον προϋπολογισμό του 2012... Θα κατασταλάξουμε μέσα στην βδομάδα για το τι θα κάνουμε, πως θα το κάνουμε και ποια ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά» ανέφερε.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση θα αποστείλει λίστα με επιπλέον ισοδύναμα, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης 0,5% έως 0,8% του ΑΕΠ από λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεχιστεί αυτή η προετοιμασία, στο τέλος της εβδομάδας θα σταλούν στην Τρόικα κάποια προτάσεις και αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση.

Συζήτηση για τα μέτρα αναμένεται να γίνει και σε επίπεδο πολιτικών αργηγών κατά τις συσκέψεις που θα έχει τη Δευτέρα (στις 16:00) και την Τρίτη (στις 18:00) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Πριν φύγει η Τρόικα, παρέδωσε στον κ. Στουρνάρα τη λίστα με τα μέτρα που κατ' αρχήν αποδέχεται. Στη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν επί τάπητος τα επιπλέον μέτρα που δεν την ικανοποιούν -και στη θέση των οποίων μπορεί να απαιτηθούν άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και εν όψει της αναχώρησής της από την Αθήνα, η Τρόικα παρέδωσε κείμενο με τα κοινά αποδεκτά μέτρα, στα οποία φαίνεται πως γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις περικοπές που έχουν προτείνει τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

Ωστόσο, γίνονταν συνεχείς συσκέψεις μέχρι και το πρωί της Κυριακής, σε μια προσπάθεια μήπως πειστούν οι ελεγκτές να μην ανοίξει νέα «τρύπα» στο πακέτο, πετώντας έξω πολλά από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις, «υπάρχει καλή χημεία τις τελευταίες ημέρες, συμφωνούμε σε πολλά». Αν και διαπιστώνει πως «υπάρχει συμφωνία σε ένα μέρος των 11,5 δισ. ευρώ», το σίγουρο είναι πως ένα επίσης μεγάλο μέρος (ίσως και μεγαλύτερο) παραμένει στον αέρα.

Ωστόσο, τώρα το «μπαλάκι» πέφτει στα άλλα υπουργεία, για να βρουν να κόψουν επιπλέον δαπάνες τους και να αποφευχθούν πιέσεις για συμπληρωματικά μέτρα από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας για περικοπές μισθών και συντάξεων, «μαχαίρι» στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων και απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών.

«Όλα τα υπουργεία συνεισέφεραν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο» σχολίαζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ανακοίνωση της Τρόικας

«Η τρόικα ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει με τις νέες ελληνικές αρχές την οικονομική πολιτική που χρειάζεται να ακολουθηθεί, για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που υποστηρίζεται από τα τρία θεσμικά όργανα».

«Οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους μέσα στον επόμενο μήνα, και οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένονται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις».