Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Μάριο Μόντι - Από το «που πας Ρομπάϊ» στο «παραιτούμαι Άνγκελα»...

ΤΟ... ΣΟΟΥ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Με παρτίδα πόκερ για σκληρούς παίκτες , έμοιαζε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τεχνοκράτη Ιταλό πρωθυπουργό Μαριο Μόντι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, ανέφερε ότι «Ήταν το απόλυτο σόου του Μάριο Μόντι».

Αρχικά ήταν το «πού πας;» που είπε...
στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τα ξημερώματα της Παρασκευής και το οποίο σηματοδότησε την αντεπίθεση του Νότου και στη συνέχεια το «παραιτούμαι Ανγκελα» που είπε στην Γερμανίδα Καγκελάριο, προκειμένου να την πείσει να υποχωρήσει.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πάντως ότι τα γεγονότα δεν ήταν τόσο δραματικά όσο καταλήγουν να περιγράφονται στα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο, υπήρξαν στιγμές μεγάλης αγωνίας και έντασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, στις 3 τα ξημερώματα, η κατάσταση έδειχνε να πηγαίνει σε αδιέξοδο στη διάρκεια μάλιστα συνομιλίας μεταξύ της Μέρκελ και του Μόντι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν ουσιαστικά «περιγράψει» τη Συμφωνία για τη σωτηρία του Ευρώ, τόσο στη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό, όσο και στην τετραμερή συνάντηση της Ρώμης με τη συμμετοχή του Μαριάνο Ραχόι και του Φρανσουά Ολάντ. Ήταν τότε που αποφασίστηκε και το πακέτο των 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Φτάνοντας όμως στις Βρυξέλλες, όλη αυτή η συμφωνία έδειχνε κενό γράμμα» αναφέρει πηγή προσκείμενη στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Μόντι με τον Ραχόι αποφάσισαν να το τραβήξουν στα άκρα. Ήταν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το πακέτο ανάπτυξης, αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις για τις τράπεζες.

«Μίλησαν με τον Φρανσουά Ολάντ και έτσι δημιουργήθηκαν τα δύο μπλοκ. Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί από τη μία και από την άλλη οι Γερμανοί με τους Φινλανδούς και την ανάσα ζωής των Ολλανδών» αναφέρουν πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα.

Από iefimerida