Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Ιταλία–Γερμανία 2–1, και στη Σύνοδο

Μετά από ολονύκτιες δραματικές διαπραγματεύσεις η Ε.Ε. αποφάσισε να πάρει μέτρα άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η καγκελάριος έκανε υποχωρήσεις, αλλά όχι στο ευρωομολόγο.

Η ευρωζώνη άνοιξε το δρόμο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Mόνιμο Mηχανισμό Στήριξης ESM υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε...
νωρίς το πρωί ο προεδρεύων της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. Παράλληλα, χώρες που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν με επιτυχία προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους θα μπορούν μελλοντικά να δανείζονται από τους μηχανισμούς στήριξης με ευνοϊκούς όρους και χωρίς την εποπτεία της τρόικας. Νωρίτερα χθες το πρωί ο Iταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση ευρωομολόγου.

«Χρηματοδότηση light»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι
και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού
Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπέι
Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι χαρακτήρισε ως επιτυχία την απόφαση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε βέβαια ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο όταν υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Επ’ αυτού οι 17 αρχηγοί κρατών εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί προτάσεις και να τις παρουσιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η χώρα του οποίου μαζί με την Ισπανία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα δανεισμού στην ελεύθερη αγορά. Στο εξής χώρες που έχουν ψηφίσει προγράμματα λιτότητας και τα εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια θα μπορούν να δανείζονται πιο εύκολα από τους μηχανισμούς στήριξης χωρίς να υποβάλλονται σε μνημόνια από την τρόικα. «Δεν θα είναι όμως προγράμματα όπως αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία» διευκρίνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που ήθελε και το κατάφερε να αποφύγει τον «στιγματισμό» που συνοδεύει την προσφυγή μιας χώρας στους μηχανισμούς στήριξης. Λεπτομέρειες για αυτήν την «χρηματοδότηση light», όπως ονομάστηκε, θα γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στην επόμενη συνάντηση της ευρωζώνης, στις 9 Ιουλίου.

Ικανοποιημένη η Μέρκελ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ με τον
πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ
Παρά τις παραχωρήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη. «Ακόμη κι αν χαλάρωσαν οι όροι για τη χορήγηση βοήθειας από το ταμείο διάσωσης παραμένουμε μέσα στο πλαίσιο των μεθόδων μας (σ.σ. αντιμετώπισης της κρίσης)» θέλοντας να πει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί και νέο εργαλείο. «Πήραμε καλές αποφάσεις κυρίως σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα θα συζητήσουμε και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και νομίζω ότι θα έχουμε καλή κατάληξη» δήλωσε.

Κύκλοι της γερμανικής αντιπροσωπείας έσπευσαν να απορρίψουν τη δήλωση Μόντι ότι η Σύνοδος Κορυφής δρομολογεί την έκδοση ευρωομολόγου. «Οι αρχηγοί κρατών συνεννοήθηκαν σε ότι αφορά τα σημεία για εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, συζήτηση για το περιεχόμενο δεν έχει γίνει. Το ότι ο Μόντι βλέπει ευρωομόλογα στον ορίζοντα είναι εντελώς αβάσιμο. Την νύχτα δεν ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες προς αυτήν την κατεύθυνση, το αντίθετο, η Γερμανία μαζί με άλλες χώρες επιβλήθηκαν, έτσι ώστε και μελλοντικά τα υπάρχοντα εργαλεία που προβλέπουν οι μηχανισμοί στήριξης να χρησιμοποιούνται».

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. «Δεν πηγαίνει τόσο μακρυά όσο ήθελα, αλλά μακρύτερα από όσο περίμενα», τόνισε. Ο Γιούνκερ προσπάθησε νε υπαρασπιστεί την γερμανίδα καγκελάριο. «Η κυρία Μέρκελ δεν απομονώθηκε, ούτε στο παρελθόν, ούτε και στο παρόν».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters/afp
Υπεύθυνος Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος
Από dw.de