Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΟΒΕ:Ύφεση 5% για το 2012 και ανεργία στα επίπεδα του 20%

Και αναθεώρηση προϋπολογισμού
Πρόβλεψη για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% το έτος 2012 και παραμονή της ανεργίας σε ανοδική τροχιά, με ηπιότερο ρυθμό απ' ότι πέρυσι, στην περιοχή του 20% εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙOBE) στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Επίσης, αναφέρει ότι η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη λόγω της δυστοκίας στη συλλογή εσόδων και της μεγάλη ύφεσης.

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ είναι πιο δυσοίωνες από αυτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί...
κατά 4,7% και η ανεργία θα ανέλθει στο 17,9% το τρέχον έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας στη χώρα.

«Η ταχύτατα φθίνουσα εγχώρια ζήτηση κατά τους τελευταίους μήνες του 2011, που προήλθε από τις διαδοχικές δέσμες δημοσιονομικών μέτρων και την αύξηση της ανεργίας, θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των τάσεων στην ελληνική οικονομία», επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ συνιστά επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε επίπεδα κάτω του 1% από το 3,1% πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 20% από το επίπεδο ρεκόρ του 17,3% το 2011.