Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αλυσιδωτές μειώσεις μισθών - συντάξεων

ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως την επόμενη τριετία θα διατεθούν 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων. Θα εξεταστεί και η δημιουργία «ταμείου» για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος
Σε 3.500 μικρές επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 21% κατά μέσον όρο, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τάση στην ελληνική αγορά εργασίας, από το 2010 μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς οι μισθοί θα έχουν μειωθεί κατά 30%
Νέες μειώσεις στις συντάξεις θα φέρει η οικονομική κρίση, καθώς η περικοπή μισθών επηρεάζει άμεσα τα έσοδα των Ταμείων. Το ασφαλιστικό σύστημα θυμίζει «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και...
τον Ιούνιο -με την έλευση της τρόικας- αναμένεται η λήψη και νέων επώδυνων μέτρων.

Για δραματική μείωση των συντάξεων, σε περίπτωση που συνεχιστεί την επόμενη τριετία η ύφεση, κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά πως φέτος η οικονομική κρίση θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία 9 δισεκατομμύρια ευρώ (από 4,5 δισεκατομμύρια πέρυσι).

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των μισθών (που υποχωρούν κατά μέσον όρο 20%) και στην αύξηση του αριθμού των εργοδοτών που δεν καταβάλλουν μισθούς και κατ' επέκταση εισφορές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει πλέον ασφαλιστικές εισφορές.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης -μιλώντας στο Mega- σημείωσε πως την επόμενη τριετία θα διατεθούν 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων. Στις προτάσεις που θα εξεταστούν είναι και η δημιουργία «ταμείου» για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

Πάντως η τρόικα, που επισκέπτεται εκ νέου τη χώρα μας τον Ιούνιο, θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στο εφάπαξ (μείωση του βοηθήματος ή αύξηση των εισφορών) και στα κοινωνικά επιδόματα (αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης), ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν για άλλη μία φορά οι υψηλές συντάξεις.

Η έκταση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα κοπούν οι μισθοί και κατ' επέκταση οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για παράδειγμα, νέα μείωση μισθών κατά 10% θα οδηγήσει σε απώλειες 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τυχόν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα κοστίσει στα Ταμεία άλλα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση το Μνημόνιο, τον Σεπτέμβριο πρέπει να μειωθούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα νέα απώλεια πόρων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για να καλυφθεί η απώλεια των Ταμείων- αν δεν βρεθούν εναλλακτικά μέτρα- θα πρέπει να μειωθούν κατά 10% οι συντάξεις του ΙΚΑ.
  • Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Γ. Κουτρουμάνη για τον συμψηφισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με δάνεια. Η ρύθμιση, που έχει εθελοντικό χαρακτήρα, θα αφορά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ υπάρχουν επαφές και με τράπεζες.
Επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις
Μείωση μισθών 20% και στάση πληρωμών

Μείωση μισθών κατά 20% «φέρνουν» οι επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, που υπογράφονται τον τελευταίο μήνα μετά και την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Την ίδια στιγμή υπάρχουν κλάδοι -π.χ. στην εστίαση- όπου η μία στις δύο επιχειρήσεις καθυστερεί την καταβολή των μισθών.

Με βάση τα στοιχεία που φτάνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε τουλάχιστον 3.500 μικρές επιχειρήσεις, έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 21% κατά μέσον όρο. Την ίδια στιγμή σε περίπου 60 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 20% (στοιχεία του τελευταίου μήνα).

Ειδικοί εκτιμούν πως σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τάση στην ελληνική αγορά εργασίας, από το 2010 μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς οι μισθοί θα έχουν μειωθεί κατά 30%. Μάλιστα, για όσους έχουν αναγκαστεί να στραφούν στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης η συνολική περικοπή θα φτάσει το 40%.

Σημειώνεται πως 150.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει? στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν για πάνω από τρεις μήνες την καταβολή των μισθών.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 15.000 άτομα μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναγκάστηκαν να πάνε από την πλήρη στη μερική ή εκ περιτροπής εργασία (με αντίστοιχη μείωση των μισθών). Είναι χαρακτηριστικό πως η εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη αυξήθηκε μέσα σε μία διετία κατά 6.940%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ από το ΕΘΝΟΣ