Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σπύρος Λούης: Γιατί πουλάω το κύπελλο του παππού μου

Ο εγγονός του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, έδωσε το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον παππού του το 1896, για να πουληθεί από τον οίκο Κρίστις στο Λονδίνο, σε δημοπρασία Ολυμπιακών Αναμνηστικών, στις 18 Απριλίου.

Ο συνονόματος εγγονός του θρυλικού δρομέα, συνταξιούχος συντηρητής μηχανικός...
σήμερα, μίλησε στα «Νέα» για αυτή του την απόφαση: «Το κειμήλιο δεν έφυγε από το σπίτι ποτέ. Πέρναγε από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν λόγοι σήμερα που με αναγκάζουν να εκποιώ ένα τέτοιο αντικείμενο. Πήρα την απόφαση πριν από δύο χρόνια και μέσω γνωστών ενημέρωσα διάφορους οίκους (ανάμεσά τους και τον Κρίστις) ότι το πουλάω. Αυτοί ενδιαφέρθηκαν, το εκτίμησαν και μετά ήλθα σε επαφή με το ελληνικό κράτος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει στο σφυρί».
Όπως δήλωσε, είχε επιχειρήσει να πουλήσει (σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που το εκτίμησε ο Κρίστις) το Κύπελλο στο ελληνικό κράτος. «Αρχικά είχε ξεκινήσει μια πολύ καλή προσπάθεια από τον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ζαγάρη να πάρει το Κύπελλο και να το εντάξει στο μουσείο του δήμου του. Στη συνέχεια υπήρξαν προσπάθειες από τον ΣΕΓΑΣ και άλλους, όπως ο Κώστας Παναγόπουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Κατ' επανάληψη ενόχλησα τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά λεφτά δεν υπήρχαν. Ο οίκος Κρίστις είχε θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και έπειτα από αίτηση που έκανα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στις 8 Φεβρουαρίου πήρα την άδεια να πουλήσω το ασημένιο Κύπελλο του παππού μου».

Η δημοπρασία και το γεγονός πως βγαίνει στο σφυρί ένα ιστορικό τρόπαιο πυροδότησαν και αντιδράσεις, όπως αυτή του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη. «Είμαστε συνδεδεμένοι συναισθηματικά με τον Σπύρο Λούη. Μόλις μάθαμε το νέο της δημοπρασίας, κινητοποιηθήκαμε άμεσα ως δήμος. Προσωπικά έκανα ενέργειες και έστειλα επιστολές σε φίλους επιχειρηματίες στο Λονδίνο να ανοίξουμε έναν λογαριασμό και να αγοράσουμε εμείς το Κύπελλο».

Το Κύπελλο του Λούη, που φέρει το όνομα του εμπνευστή του Μαραθωνίου Μισέλ Μπρεάλ, υπολογίζεται να πιάσει 120 έως 160 χιλιάδες λίρες.

Μαζί με το τρόπαιο, ο Σπύρος Λούης έδωσε στον οίκο δημοπρασιών και κάποιες ολυμπιακές δάδες, που είχε στην κατοχή του.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Λούης
Ο Σπύρος (ή Σπυρίδων) Λούης (12 Ιανουαρίου 1873 – 27 Μαρτίου 1940) ήταν Έλληνας μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς του 1896 και εθνικός ήρωας.

Γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς τότε που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό.

Όταν αποφασίστηκε να αναβιώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1894, ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.

Η έκφραση στα ελληνικά: «έγινε Λούης» λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας γρήγορα.